Çanakkale’nin karasal ve iç su envanteri çıkarılıyor (VİDEO)

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar (DKMP) Müdürlüğü tarafından Çanakkale’nin Karasal ve İç Su Ekosistemleri Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi çalıştayı gerçekleştirildi.

Çanakkale’nin karasal ve iç su envanteri çıkarılıyor (VİDEO)

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar (DKMP) Müdürlüğü tarafından Çanakkale’nin Karasal ve İç Su Ekosistemleri Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi çalıştayı gerçekleştirildi.

08 Aralık 2017 Cuma 16:06


Doğa Koruma Milli Parklar (DKMP) 2’nci Bölge Müdürlüğünce Çanakkale Valiliği ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) işbirliği kapsamında Çanakkale’nin Karasal ve İç Su Ekosistemleri Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi çalıştayı gerçekleştirildi.

Çalıştaya Çanakkale Vali Yardımcısı Cezmi Batuk, DKMP 2’nci Bölge Müdürü Mustafa Bulut, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Erdem, Çanakkale Orman Bölge Müdürü Refik Ulusoy’un yanı sıra daire amirleri katılım gösterdi.

DKMP 2’nci Bölge Mustafa Bulut gerçekleştirdiği açılış konuşmasında Çanakkale’nin biyolojik çeşitlilik veri tabanının çıkartılması ve biyolojik çeşitliliğin etkin korunmasıyla sürdürülebilir kullanımının sağlanması maksadıyla DKMP 2’nci Bölge Müdürlüğü ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bir protokol imzalandığı belirtti. İmzalanan protokol kapsamında Çanakkale İl sınırları içinde, damarlı bitkiler, omurgalı hayvanlar için literatür ve arazi çalışmalarının tamamlandığını ifade eden Bulut, tohumsuz bitkiler ve omurgasız hayvanlar için de sadece literatür çalışmaları yapıldığını söyledi.

Elde edilen biyolojik çeşitlilik verilerinin “Nuh’un Gemisi Veri Tabanı”na girildiğini kaydeden Bulut:“ Çanakkale ilinde yaklaşık olarak 46 tatlı su balığı, 173 deniz balığı, 9 kurbağa, 30 sürüngen, 295 kuş, 78 memeli türünün kaydı bulunmaktadır. Bu hayvan çeşitliliğinin sebebi Çanakkale ilinin Avrupa, Asya ve Afrika kıtaları arasında bir köprü görevi görmesi, coğrafik konumundan dolayı farklı iklim koşullarını ve değişik yaşam alanlarını barındırması, farklı büyüklüklerde ve ekolojik özelliklerdeki sulak alanlara sahip olması gösterilebilir” dedi.

Çanakkale’nin flora varlığı açısından diğer taksonlara göre çok daha fazla zenginlik göstermekte olduğunu belirten Bulut:“ Proje sonunda Çanakkale ilindeki flora öğelerine ait takson sayısı 1527, endemik tür sayısı da 78 olarak belirlenmiştir” şeklinde konuştu.

DKMP 2’nci Bölge Müdürü Mustafa Bulut’un konuşmasının ardından envanter çalışmasında yer alan yetkililerin sunumu gerçekleştirildi.

Son Güncelleme: 08.12.2017 18:44
Anahtar Kelimeler:
çanakkaleDKMP
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol