Erkek ’ten yeni adli yıl açıklaması

CHP Çanakkale Milletvekili Av. Muharrem Erkek 2017-2018 Adli Yılı’nın açılması nedeniyle basın açıklaması yaptı.

Erkek ’ten yeni adli yıl açıklaması

CHP Çanakkale Milletvekili Av. Muharrem Erkek 2017-2018 Adli Yılı’nın açılması nedeniyle basın açıklaması yaptı.

05 Eylül 2017 Salı 18:38
Erkek ’ten yeni adli yıl açıklaması

Erkek açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Bir ülkenin demokrasi ve gelişmişlik düzeyi tespit edilirken ilk bakılan veriler genellikle yargının bağımsızlığı ve halkın yargıya olan güveni olmaktadır. Türkiye’yi bu açıdan değerlendirdiğimizde ortaya çıkan ilk sonuç: Yargı bağımsızlığında sınıfta kaldığımızdır. Hukuk Devleti Endeksinde, 113 ülke arasında 99’uncu sırada olan ülkemizde yargıya güven yüzde 70’lerden, yüzde 30'lara düşmüştür. Bunun en büyük yükünü yargı içinde adaleti pusula edinmiş Hâkim, Cumhuriyet Savcıları ve Avukatlar çekmektedir. Dolayısıyla yurttaşlarımız, “mahkemede adalet”in tecelli edeceğine dair büyük kaygı yaşamaktadır.

“Yargı bağımsızlığı yok edildi”

Ülkemizde yaşanan yargı bunalımına bir günde gelinmemiştir. Fethullah Gülen’in “İmkân olsa mezardakileri bile kaldırarak referandumda evet oyu kullandırmak lazım” dediği 12 Eylül 2010 Referandumunun ana hedefi yargının ele geçirilmesi olmuştur. 2010 Referandumu bu anlamda dönüm noktasıydı. AKP ve FETÖ’nün birlikte gerçekleştirdiği operasyon sonucunda Yeni HSYK, Yeni Yargıtay, Yeni Danıştay ve Yeni Anayasa Mahkememiz oldu. Aşama aşama 15 Temmuz darbe girişimine gelen sürecin yolu, AKP ve FETÖ’nün birlikte gerçekleştirdiği kumpaslar, atamalar, yasal düzenlemelerle döşendi. Bunun en basit örneği FETÖ üyesi olduğu için meslekten ihraç edilen Hâkim ve Cumhuriyet Savcılarının sayısıdır. AKP’nin iktidarda olduğu 2003 ile 2016 yılları arasındaki 13 yılda ise mesleğe alınan toplam 8794 Hâkim ve Cumhuriyet Savcılarından, 3029’u HSYK kararnameleri ile FETÖ üyesi oldukları gerekçesiyle meslekten ihraç edilmişlerdir. İhraç edilenlerin oranı yüzde 34,44’tür. Yargı bağımsızlığı nasıl yok edildi, uzakta aramamak gerekir. Tabuta son çivi ise 16 Nisan 2017 Referandumu ile çakılmış, yargıyı FETÖ’nün emrinden alarak Sarayın emrine sokma amacı Anayasa değişikliği ile gerçekleştirilmeye çalışılmıştır. Sarayın doğrudan ya da dolaylı olarak tamamını atadığı HSK, artık yargıyı dizayn etmektedir. Oysa Anayasa’nın “Mahkemelerin bağımsızlığı” kenar başlıklı 138’inci maddesinin 2’nci fıkrası “Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz” diyerek açık hükümde bulunmuştur.

“Tüm sorunların muhatabı siyasal iktidardır”

Yargı denilince savunmanın önemi es geçilemez. Yargı içinde iddia makamının önemi neyse savunmanın önemi de en az o kadardır. Bu nedenle meslektaşlarımın avukatların yaşadığı sorunların çözülmesi, yargı bağımsızlığının sağlanmasında büyük bir adım olacaktır. Eğitim sürecinde başlayan sorunlar mezun olduktan sonra ve meslek icra edilirken devam etmektedir.Yargının yaşadığı tüm sorunların muhatabı siyasal iktidardır. Yargı bağımsız olacaksa, iktidarların buna göre düzenlemeler yapması gerekmektedir. Kuvvetler ayrılığı net biçimde sağlanmalıdır. Aksi takdirde ne demokrasiden ne insan haklarından ne gelişmeden bahsedilebilir. Adaletin olmadığı yerde, devletin geleceği tehlike altındadır. Cübbelerini kimsenin önünde iliklemesin diye düğmesiz yapılan cübbenin önünü kapatmaya çalışanlar, bir siyasi parti genel başkanı önünde el pençe divan duranlar, siyasi parti sözcüsü gibi açıklama yapanların değil, pusulası adalet olanların etkin olduğu, bağımsız ve tarafsız yargıyı her koşulda savunan hukuk insanlarının etkin olması dileğimle yeni adli yılın hayırlı olmasını dilerim.”

Çanakkale Hedef Gazetesi

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol