Özen; “Döner Sermaye Sisteminin artık son kullanma tarihi geçti”

Çanakkale Sağlık Sen Şube Başkanı Suat Özen, Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi önünde döner sermaye ile ilgili basın açıklaması düzenledi.

Özen; “Döner Sermaye Sisteminin artık son kullanma tarihi geçti”

Çanakkale Sağlık Sen Şube Başkanı Suat Özen, Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi önünde döner sermaye ile ilgili basın açıklaması düzenledi.

22 Kasım 2018 Perşembe 16:36
Özen; “Döner Sermaye Sisteminin artık son kullanma tarihi geçti”

Basın açıklamasına Sağlık Sen Şube Başkanı Suat Özen ve sendika üyeleri katıldı. Başkan Özen yaptığı açıklamada; “Sağlıkta dönüşümle birlikte sağlık sistemimizin önemli bir unsuru haline gelen performansa dayalı ek ödeme sistemi ne yazık ki artık fayda ve motivasyon sağlamak yerine çalışanlar üzerinde motivasyonsuzluk kaynağı haline gelmiş, Sağlık çalışanlarını huzursuz etmektedir. Nasıl ki her şeyin bir sonu, bir kullanım süresi varsa, kullanım süresi dolan gıdalar nasıl ki faydadan çok zarar verip hatta zehirlenmelere yol açıyorsa, Döner Sermaye Sistemininde artık son kullanma tarihi geçmiş, miadı dolmuştur. İlimizdeki Başta Çanakkale Mehmet Akif ERSOY Devlet Hastanesi Olmak Üzere, Tüm Sağlık Kuruluşlarında Hekim Dışı Personelin büyük bir kısmı Sıfır TL Ek Ödeme Almaktadır. Çünkü Sabit ek ödemeler gün geçtikçe döner sermaye havuzunun daha büyük kısmını kaplamaya başlamıştır. Bundan 5 yıl önce sabit ek ödemeler döner sermaye havuzunun %25’ini oluşturmaktayken bugün %80’ini oluşturmaktadır. Çünkü sabit ek ödemeler 6 ayda bir memur maaş zammı oranında artmakta iken dağıtılabilir döner sermayenin ana kaynağı Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatlarında 14 yıldır aynı oranda artış gerçekleşmemiştir. Bu doğrultuda genel idari hizmetler, yardımcı hizmetler ve teknik hizmetler sınıfı personel hiç sabit üstü alamamakta, sağlık hizmetleri sınıfına tabi olan ve riskli birimlerde çalışanlar çok az 3-5 tl gibi komik rakamlar almakta, normal servislerde çalışan arkadaşlarımız hiç alamamakta, hekimler ise giderek azalan bir döner sermaye almaktadırlar. Çalışanların neredeyse tamamı bu dağılımın adaletsiz olduğunu düşünmekte ve bu motivasyon bozukluğuna yol açmaktadır. Sonuç olarak birkaç yıl içerisinde hekimler dâhil tüm çalışanlar sadece sabit ek ödemeye mahkûm kalacaktır” dedi.

Tasarruf çalışanların üzerinden yapılmamalıdır

“Sendikamızın açtığı dava ile dağıtılabilir döner sermaye hesabından hazine hissesi %15 yerine, %1 hesaplanması kazanımı ile sonuçlanan davamıza rağmen Bakanlık dağıtılabilir tutar konusunda %46,5 yerine %39,5’u esas almaktadır. Dağıtılan tutarlar ne yazık ki %37’nin altına düşmüştür” diyen Özen; “Sistemde uzun zamandır köklü değişiklikler yapılmadığından, yanlış uygulamalar ve yönelimler artmıştır. Örneğin, hasta veya hastalık odaklı değil puan odaklı bakış, idarelerin puan üretebilecek konumda olan ama ortalamanın altında kalan hekimleri keyfi olarak hastane ortalamasına yükseltmesi, %20 ek puanların sistemin dışına çıkılarak keyfiyetle belirlenmesi, hastane borçlarının çalışana ödenecek döner sermayeye yansıtılması gibi yanlış uygulamalar gün geçtikçe artmaktadır. Döner Sermaye ile ilgili acilen alınması gereken önlemler: dağıtılabilir Döner sermaye tutarları ve oranları artırılmalı, Döner Sermaye katsayıları acilen adil bir şekilde yeniden belirlenmelidir. Döner Sermaye bütçesinden maaş alanların maaşları genel bütçeden karşılanmalıdır. Diğer kamu kurumlarında olduğu gibi sabit ek ödemeler genel bütçeden ödenmeli ve gelir vergisinden muaf tutulmalıdır, Nöbet, fazla mesai yolluk gibi giderler genel bütçeden ödenmelidir, Tasarruf etmek adına çalışanlara nöbet ücreti ödememek için fazla mesailerini izine dönüştürmek zaten eksik personel ile çalışan servislerde iş yükü daha da artmaktadır. Tasarruf çalışanların üzerinden yapılmamalıdır. Hazine hissesi, Sağlık Bakanlığı merkez payı ve SHÇEK Payı vergilerinin kaldırılmalıdır, 14 Yıldır artmayan SUT fiyatlarının artırılmalıdır, kadroya geçen daimi işçi statüsündekilerin maaşlar genel bütçeden karşılanmalıdır. Hastanelerin zorunlu giderleri döner sermayeden değil diğer kurumlardaki gibi genel bütçeden karşılanmalıdır. Hastanelerin borçları sağlık çalışanlarına yansıtılmamalıdır” şeklinde konuştu.

Özen sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Sağlık çalışanlarının en önemli motivasyon kaynaklarından biri olan döner sermaye sistemi ne yazık ki sağlık çalışanlarının en önemli motivasyon bozukluğu sorunlarından biri haline gelmiştir. Acil önlem alınmaz ise 1-2 yıl içerisinde hekimler dahil tüm sağlık çalışanları sadece sabit ek ödemeye mahkum kalacak ve döner sermaye sistemi işlemez hale gelecektir. Sağlık çalışanlarının maaşlarındaki düşüklük, ek ödeme ile giderilmeye çalışılmasından bir an vazgeçilmeli, maaş unsuru olarak Sağlık çalışanlarının Aldıkları ek ödemeler emekli kesenekine tabi tutularak Mutlaka emekliliklerine yansıtılmalıdır. Bu konuda Sağlık Bakanlığı sağlık çalışanlarının tamamına yansıyacak şekilde Döner Sermaye Yönetmeliğinde acilen köklü bir değişiklik yapmalı, bu arada da ilimizdeki sağlık kurumları mümkün olduğunca döner sermayeyi en üst oranlardan dağıtılmalıdır. Ayrıca ilimizdeki 11 hastanemizde bu ay sonu itibari biten banka sözleşmesi konusunda başta il sağlık müdürümüz olmak üzere 11 başhekimimize de çağrıda bulunarak, çalışanlarımızın eşit ve tek seferde dağıtılmak üzere yeni bir ihale yapılması talebine olumlu karşılık vermelerini bekliyoruz ve istiyoruz.”

Çanakkale Hedef Gazetesi

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol