Pazarda alan da dertli, satan da

Çanakkale’de her Cuma günü kurulan pazarda sebze ve meyve fiyatları el yakıyor. Fiyatların yüksek olması vatandaşların tepkisine yol açarken, vatandaşın alım gücünün azalması ile birlikte esnafta zor günler geçiriyor.

Pazarda alan da dertli, satan da

Çanakkale’de her Cuma günü kurulan pazarda sebze ve meyve fiyatları el yakıyor. Fiyatların yüksek olması vatandaşların tepkisine yol açarken, vatandaşın alım gücünün azalması ile birlikte esnafta zor günler geçiriyor.

14 Aralık 2018 Cuma 18:36

Son dönemlerde halkın alım gücünün düştüğüne dair, görüşlerinin çoğalması üzerine hem pazarcı esnafına hem de Çanakkale halkına mikrofonlarımızı uzattık. Fiyatların pahalılığı halkı alım gücünü etkilerken pazarcı esnafının da bu işten hiç hoşnut olmadığını gözlemledik. Pazardaki fiyatların yükselmeye devam etmesi hem halkın hem de pazarcıların tepkisine yol açıyor. Türkiye genelinde sebze-meyve fiyatlarında yaşanan artış Çanakkale’nin tezgahlarında da etkili oldu. Önceki senelerde kış mevsimiyle birlikte düşen fiyatlar bu yıl tam aksi doğrultuda %110 a varan artışlarla deyim yerindeyse el yakmaya başladı. Bu duruma bir de yüksek enflasyon eklenince hem vatandaş hem de esnaf zor günler geçiriyor. Türkiye genelinde olduğu gibi Çanakkale’ de kış mevsimi boyunca yükselen sebze-meyve fiyatlarının düşmemesi hem esnafı ve hem de vatandaşları mağdur ediyor. Sebze-meyve fiyatlarının yüksek olmasının kendilerini olumsuz etkilediğini ifade eden pazar esnafı, yetkiliklerden acil çözüm beklediklerini söylediler.

“Burada mağdur olan bizleriz”

 Satış yapamadıklarını belirten pazarcı esnafı; “Yıllardır pazarcılık işiyle uğraşıyoruz. Pazarda durum vahim görüyorsunuz. Halkın tepkisi yüksek, sebze-meyve fiyatlarının artışından rahatsız oluyorlar. Alım gücü zayıf. Burada mağdur olan hem biz hem de vatandaş. 1000 kilo satacağımız yerde şuanda 100 kiloyu satıyoruz. Biz evimize para götüremezken halkın mağdur olmamasını düşünemezsiniz.  Sadece pazar değil her yerde işler durma noktasında. Vatandaşlar fiyatlardan çok şikayet ediyor. Kimsenin alım gücü kalmadı. Burada mağdur olan her iki taraf, bize emeklisi de, öğrencisi de yani toplumun her kesiminden müşteri geliyor. Geliri her ne olursa olsun sanki suçlusu bizmiş gibi tepkilerini bize gösteriyorlar. Ancak ben yıllardır bu pazarda bir esnafım. Kendi ürünümü sattığımda dahi cebime kazanç sağlayamazken, ürünümü halden almaya kalktığımda bunun kasa fiyatı nakliyesi, mazotu, sergi kirası derken fatura kabarıyor. Şimdi siz söyleyin suç benim mi?” diye konuştu.

Halk fiyatlardan çok şikâyetçi

Geçen yılların aksine bu yıl hem sebze ve hem de meyve fiyatlarında artış yaşandığını belirten vatandaşların görüşü ise şu şekilde yansıdı; Vatandaşlar ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Herkes kafasına göre zam yaparsa fiyatların bu dereceye gelmesi normal.  Ben emekliyim, bir avuç emekli maaşının yarısından çoğu pazara gidiyor. Bu fiyatların ne yazı ne kışı var. Hadi yazın ucuzlar dediğimiz fiyat aksine yükseliyor. Mevsiminde çıkan sebze boldur diyerek almaya kalktığımız bir domates bile tarla fiyatından 15 kat daha fazla fiyata satılırsa kışın kendi şehrimizde yetişen ürünü başka bir şehirden getirttirip satarsak,  pazar fiyatlarının düşmesini nasıl bekleriz. Birileri para kazanırken vatandaşı düşünen yok. Bu durumda Çanakkale’ye eğitim için gelen öğrenciler de mağdur. Cuma Pazarı’nda sohbet etme imkanı bulduğumuz bir öğrenci grubu; “Annemiz babamız pazara çıktığında düşünmezdik ne kadar tuttu diye. Ama şimdi görüyorum ki biz arkadaşlarımızla öğrenci yurdunda kalıyoruz. Sadece mandalina ve domates gibi ürünler aldığımızda bile cebimizden yüksek miktarda harcama yapıyoruz. Siz sadece sebze meyve fiyatlarını soruyor olabilirsiniz ancak pazarda kıyafet ucuzdur sözü yerini pazardan kıyafet alanın parası vardıra döndü. Bu durumda halkın bence birçoğu Pazar yapmadan hayatını geçirmeye çalışıyor. Bence aç yatıp aç kalkıyoruz diyebiliriz.”

Çanakkale Hedef Gazetesi

Son Güncelleme: 15.12.2018 16:35
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol