Türe; “Yeni dönemde Çanakkale daha modern bir hale gelmeli”

Çanakkale’de yaklaşık 1 yıldır faaliyet gösteren Anadolu Aslanları İş adamları Derneği’nin (ASKON) Çanakkale Şube Başkanı Eren Türe, yeni dönemde Çanakkale’nin daha modern bir hale gelmesi gerektiğini ve bunun için dernek olarak ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Türe; “Yeni dönemde Çanakkale daha modern bir hale gelmeli”

Çanakkale’de yaklaşık 1 yıldır faaliyet gösteren Anadolu Aslanları İş adamları Derneği’nin (ASKON) Çanakkale Şube Başkanı Eren Türe, yeni dönemde Çanakkale’nin daha modern bir hale gelmesi gerektiğini ve bunun için dernek olarak ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını söyledi.

28 Aralık 2018 Cuma 18:24
Türe; “Yeni dönemde Çanakkale daha modern bir hale gelmeli”

Çanakkale Hedef Gazetesi’ne özel bir röportaj veren ASKON Çanakkale Şube Başkanı Eren Türe, dernek çalışmalarının yanı sıra projeler ve Çanakkale ekonomisi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 2018 yılını ve Çanakkale gündemini değerlendiren Türe; “Yeni dönemde Çanakkale’nin daha modern bir hale gelmesini isteriz ASKON olarak. Yerel seçimler sonrasında üretime dayanıklı ekonomik gelişimin sağlanması gerekli. Bizler ekonomiye can verebilmemiz için öncelikle üretim olması gerektiğini düşünüyorum” dedi. ASKON Çanakkale Şube Başkanı Eren Türe ile Çanakkale Hedef Gazetesi olarak yaptığımız röportajın ayrıntılarını okuyucularımızın beğenisine sunuyoruz.

ASKON nedir?

Eren Türe; “Biz kurmuş olduğumuz bu derneğe haklı kazanç diyoruz. Yani bulunduğumuz ile ve Türkiye’mize ekonomik olarak katkıda bulunmak için oluşturulan bir topluluk. Bizim burada ki başlıca hedeflerimizden bir tanesi ortaklık yapısını oluşturup bulunduğumuz ilin ekonomisine katkı sağlamak. Şuan ülkemiz de enflasyon oluşumu var. Bizlerinde bunu kırması için üretmemiz lazım ve biz bu üretim olarak Çanakkale’de ki hedeflerimizden bir tanesi buraya güzel yatırımlar getirip ve burada mevcutta bulunan Ezine OSB miz kuruluyor. Biz de ASKON olarak büyük fabrikalar getirip burada mevcutta bulundurduğumuz ürünleri üretmemiz gerekli. Hayvancılık, süt ürünleri, tarımcılık gibi faaliyetlerde bulunarak tarımda bizlerin gelişmesi lazım. Türkiye de ki ASKON’ a baktığımız zaman her sektörden ASKON içinde ürünlerimiz mevcut. Bu firmaların hepsi de üretime dayalı firmalar. Amaç sonucu ile bakıldığında haklı kazanç ama bunu kazanırken de paylaşmayı da iyi bilmemiz gerekiyor. Sonuç itibariyle ülkemiz son 3-4 yıldan beri zaten ağır darbeler yaşadı. Buna ASKON gibi derneklerle birlikte, devletimize destek vererek ekonomiyi canlandırmak. Bizim burada ki amacımız; derneklerimiz de haftalık toplantılarımız oluyor. Herkesin bir şekilde buraya gelmesi, burada bizlerle sohbet etmesi, fikir alışverişliyi yaparak paylaşım içinde bulunmaktır. Bizler ASKON şubesi olarak yapılan projelere destek vermek istiyoruz” dedi.

Başkanlık sistemine geçişi ekonomik anlamda nasıl değerlendiriyorsunuz?

Eren Türe; “Ülkemiz de zaten geçmişten bugünü baktığımız zaman başkanlık sistemine geçiş hep isteniyordu. Ve bunu sesli olarak söyleniyordu ama uygulaması yoktu. Sonuçta ülkemizde referandum oldu, referanduma gitti ve ülkemiz Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı uygun görerek başkan yaptı. Ülkemize bu sistemin gelmesiyle şuan tabi ki bir geçiş dönemi var. Sistem sonuçta net ama bize karışık geliyor.  Bence ülkemiz için bu kademeli olarak çok iyi olacağını tahmin edebiliyorum”.

Çanakkale şuan hak ettiği yerde mi yoksa revize olması mı gerekli?

Eren Türe; “Çanakkale’miz de bu zamana kadar bütün vekillerimiz bir şeyler yapmaya çalışmış ve bir şeyler katmışlar. Ama son dönemler de hepimizin ölçüsü bir Bülent Turan farkı var. Sayın Turan Çanakkale’mize gerçekten ve istekli bir şekilde yatırımları Çanakkale’ye getirdi ve getirmeye devam ediyor. Yerel seçimlere gelince tüm adaylara başarılar dileriz. Yeni dönemde Çanakkale’nin daha modern bir hale gelmesini isteriz ASKON olarak. Yerel seçimler sonrasında üretime dayanıklı ekonomik gelişimin sağlanması gerekli. Bizler ekonomiye can verebilmemiz için öncelikle üretim olması gerektiğini düşünüyorum.”

2018 yılını değerlendirir misiniz?

Eren Türe; “2018 yılında içinde bulunduğumuz coğrafya ve bölgemizde yaşanan sıcak gelişmelerin etkisinin yanı sıra, küresel bağlamda ekonomik savaşların tesirlerini büyü oranlarda gördük. Ha keza ülkemizin bölgesinde yürüttüğü bağımsız politikalar nedeni ile bir dizi ekonomik saldırılara da maruz kaldık. Döviz üzerinden yapılan saldırılar ve kredi derecelendirme kuruluşlarının ekonomimizi hedef alan açıklamaları bu ekonomik saldırılara örnek teşkil edilebilir. Ne var ki, ülke ekonomimiz sağlam temellere dayanmaktadır. Hükümetimiz bu saldırılara karşı almış olduğu tedbirler sayesinde yerinde müdahalelerde bulunarak piyasalarda tekrar güven ortamını sağladı. Bizler yolumuza bakmaya devam edeceğiz. Bağımsız politikalarımızla güçlü bir Türkiye’yi oluşturmaya devam edeceğiz. Dünya’nın en büyük ekonomi sıralamasında ilk ona girmeyi başaracağız. ASKON olarak bu bağlamda özellikle katma değeri yüksek, ülke ekonomimize katkı sağlayacak sektörler üzerinde faaliyetlerde bulunduk. Kayseri Kültepe Ekonomi Zirvesi ile yerli ve milli teknolojimizi masaya yatırdık. Beraberinde e-İhracat zirvemiz ile uluslararası pazarlarda ürünlerimizi nasıl sergileyebileceğimizi konuştuk. Bu bağlamda Türkiye’nin yerli Alibabası olarak nitelendirilebilecek Turkish Business Platform adlı e-ihracat sitemizi devreye sokarak üyelerimizin uluslararası piyasaya açılımını sağladık. Bu proje ile birlikte 500 milyar dolarlık ihracat hedefine bir nebze olsun katkıda bulunmayı amaçladık. ASKON Üyelerinin karşılıklı ticaretini geliştirmek üzere ASİA adlı sosyal iş ağı projesini hayata geçirdik. Ve yine akıllı teknolojiler üzerine smart future expo zirve ve sergimizi gerçekleştirdik. Bütün bunları yapmamızın amacı ülke ekonomimize katkıda bulunmaktı. Çok şükür programların geri dönüşlerinden çok büyük memnuniyetler aldık.”

2019 yılından beklentileriniz nelerdir?

Eren Türe; “2019 yılında ASKON olarak bizi yoğun bir tempo bekliyor. Mevcut iş akışımız ve programlarımızın dışında Sayın Cumhurbaşkanımızın Recep Tayyip Erdoğan’ın belirlemiş olduğu 2023, 2050, 2071 hedeflerine kitlendik. Bu bağlamda bu vizyonun idraki ile çalışmalarımızı yürüteceğiz. Dünya Devleti Türkiye hedefiyle, yüksek teknolojili üretim, istihdama katkı, ihracatta artışa öncelik vereceğiz. Üyelerimiz vasıtasıyla Türkiye ekonomisine sınıf atlatmak, ekonomiyi orta gelir tuzağından çıkartmak ve Türkiye’nin dünyanın ilk on ekonomisi arasında olmasını sağlamak için topyekûn çalışacağız. Bu bağlamda ilk 180 günlük ve ikinci 180 günlük eylem planlarımızı hazırladık. İlk 180 günlük eylem planımız içerisinde İstanbul ve Ankara olmak üzere ASKON Bürokrasi üslerini hayata geçireceğiz. Dünya’nın önemli ticaret merkezlerinden olan üç noktada ASKON İhracat üslerini hayata geçireceğiz. İkinci 180 günde diğer 3 noktada olmak üzere bu ticaret üslerinin sayısını altıya çıkartacağız. ASKON olarak önemsediğimiz konulardan biri de akademisyenler ile birlikte ortaya koyacağımız Türkiye’deki ve Dünya’daki ekonomik gelişmelere yer vereceğimiz günlük, haftalık, aylık ve yıllık raporlarımız olacak. Bu raporlar sayesinde yatırımcıları doğru noktalara yönlendirmeyi planlamaktayız. Türkiye son on yılda hem genelde hem kadınlar özelinde eğitim düzeyinde bir yükselme trendinde. Genç bir nüfusa sahibiz. Bu artımızı güçlü bir şekilde kullanarak uzun vadede planlamalar yapmak istiyoruz. Yine bu bağlamda Beyin Göçü konusuna ayrı bir önem vereceğiz. Ülke olarak potansiyelimizin farkındayız ve bu potansiyeli ortaya çıkartabilecek enerjiye de sahibiz. Nüfusumuzun yaklaşık %13’lük kısmı bir derneğe üye gözükmektedir. Gönüllülükte Dünya genelinde 132. sırada yer alıyoruz. Bu çok düşük bir rakam. Biz insanlarımıza gönüllük bilincinin önemini anlatacağız. Bunu da her ilde bir ASKON ismiyle mottosuyla ortaya koyacağız. Ülkemiz için ben de varım diyebilen herkese kapımız açık. Evet 2018 yılında bir durağanlık yaşadık doğrudur. Ne var ki, biz potansiyeli çok yüksek, enerjisi son derece güçlü bir ülkeyiz. 2019 yılında bu potansiyelimizi ve gücümüzü ortaya koyacağımızdan hiç şüphemiz yok. Yeni yıldan itibaren dengeleme sürecinin artılara geçeceğine inanıyoruz. İhracatı yükselmiş, cari açık dengesi makul seviyelere çekilmiş, enflasyonu tek hanelere doğru düşmeye başlamış, istihdamı artmış bir Türkiye bizi bekliyor. ASKON olarak da bu konuda elimizden gelenin fazlasını yapacağımızın bilinmesini isteriz.”

Çanakkale Hedef Gazetesi

Son Güncelleme: 28.12.2018 18:42
Anahtar Kelimeler:
AskonEren Türe
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol