Aslına en uygun şekilde müze evi bitirmek istiyoruz (VİDEO)

Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Başkanı Kaşdemir :“ Bu işi hassasiyet göstererek özgün, doğal yapısını bozmayarak aslına en yakın, en uygun şekilde buradaki müze evi bitirip 18 Mart’a yetiştirmek istiyoruz”

Aslına en uygun şekilde müze evi bitirmek istiyoruz (VİDEO)

Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Başkanı Kaşdemir :“ Bu işi hassasiyet göstererek özgün, doğal yapısını bozmayarak aslına en yakın, en uygun şekilde buradaki müze evi bitirip 18 Mart’a yetiştirmek istiyoruz”

26 Aralık 2017 Salı 16:56

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Tarihi Alan sınırları içerisindeki Bigalı Köyünde bulunan Atatürk Evi’nin restorasyonu ile ilgili çıkan iddialara açıklık getirdi. Kaşdemir, bu işi hassasiyet göstererek asla ve asla özgün, doğal yapısını bozmayarak aslına en yakın, en uygun şekilde buradaki müze evi bitirip 18 Mart’a yetiştirmek istediklerini söyledi.

Çanakkale Savaşları sırasında 19’ncu Tümen Komutanı olarak atanan Mustafa Kemal’in 18 Nisan 1915 tarihinde konakladığı ve karargah olarak kullandığı ev Kültür Bakanlığı’na devredilerek müze haline getirildi. Uzun yıllar müze olarak kullanılan tarihi binada deprem, iklim, doğa şartlarının oluşturduğu bozulma ve yıpranmalar tespit edilmesinin ardından Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığınca Şubat ayında ihale edilerek restorasyonu yapılmaya başlandı.

Restorasyonu yapılan tarihi bina ile ilgili olarak geçtiğimiz günlerde “restorasyonunun tarihi yapıyla ilgisi olmayan malzemelerle yapıldığı ortaya çıktı. Bina mantolama yöntemiyle köpük strafor kullanılarak restore edilmiş. Ahşap olduğu için zaten yanma tehlikesi bulunan ev, daha da korunaksız hale gelmiş oldu” iddiasıyla bir haber yayınlandı.

Yayınlanan bu haberin ardından Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından Atatürk Evi restorasyonuna ilişkin açıklamalar yapıldı. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Mustafa Kemal Atatürk’ün 1915 yılında Çanakkale Muharebeleri sırasında bu evi çalışma evi ve karargah olarak kullandığını söyledi.

Kaşdemir:“  Burada 6 gün gibi kısa bir süre kalmış ve savaşın ön hazırlığını bu evde gerçekleştirmiştir. Daha sonra bu ev ev sahibi tarafından 1970’li yıllara kadar bir yaşam alanı, mesken ve ikametgah olarak kullanılmıştır.  Daha sonraki süreçlerde de kamulaştırarak bir müze ev haline dönüştürülmüştür” dedi.

Kaşdemir, geçtiğimiz yıl göreve başladığında Atatürk Evi’nin zamana, coğrafi şartlara, doğa ve iklim koşullarına bağlı olarak hemen hemen ekonomik ömrünü tamamlamış ve tamamen kullanılmaz bir hale geldiğini vurguladı.

Yaptığımız işin bilincinde olarak çok hassasiyetle çalışıyoruz

Hızlı bir şekilde Başkanlığımızca karar alınarak bizim ve tüm ülkemiz için çok önemli olan, Atatürk’ün savaşı idare ettiği bu evi restore edip, tekrar ziyarete açmak amacıyla bir çalışma başlattık ifadelerini kullanan Kaşdemir:“ Kurulumuzdan geçen proje sonrasında restorasyon süreci de başlanmış durumda. Tabii milletimizin, özellikle basınımızın da, halkımızın da buraya ilgisi çok çok fazla bu da bizi çok çok memnun ediyor. Çünkü hem Çanakkale, hem Çanakkale Savaşları, hem de bizim için Atatürk çok önemli.  Dolayısıyla yaptığımız işin bilincinde olarak çok hassasiyetle çalışıyoruz, çalışmalarımızı da bu yönde yapıyoruz. Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Komisyonunun projelerimizi onaylamasından sonra ihalesi yapılıp ilgili firma çalışmalara başlamıştır ve niyetimiz, amacımız, projelerimizi tamamen bu işin aslına uygun, özgün bir şekilde, özgün malzeme kullanılarak yapılması ve bu yönde çalışmalara devam ediyor” şeklinde konuştu.

Kaşdemir sözlerini şöyle sürdürdü:“ Şunu çok net ifade etmek isterim, özellikle Atatürk Evi ile alakalı gerek ilgili arkadaşlarımızı, gerek bu işi yapan müteahhit firma, gerek komisyonumuz çok özen göstermekte ve evin aslına uygun bir şekilde restore edilip, tekrar ziyaret edilebilecek bir hale gelmesi noktasında herkes çok hassasiyet göstermekte. Dolayısıyla özgün olmayan hiçbir şey kullanılmamakta ve çok net altını çizerek ifade ediyorum, kurul onayından sonra, projelerimiz kurul onayı aldıktan sonra çalışmalara başlanmıştır. Özellikle bu evin tarihi, özgün dokusuna uygun bütün malzemeler özenle seçilerek çalışma devam etmektedir. Asla ve asla amacı dışında yapıya zarar verecek veya özgün dokusunu bozacak malzeme kullanılmamıştır, kullanılmamaktadır. Asla burada mantolama yapılmamıştır mesela. Asla kalebodur, fayans kullanılmamıştır. Zemindeki o sert zemin sıkıştırılmış topraktır. Bizimde zaten daha önce burası kullanılırken zeminde doğal taşları vardı ve onlar birbirine bitiştirilmişti. Biz şimdi alt katıda sadece boş bir ev olarak kullanmayacağımız için, Atatürk’ün şahsi eşyalarıyla, savaşta kullanmış olduğu eşyalarıyla bir müze haline dönüştüreceğimiz için, teşhir ve tanzim işini de yapacağımız için, zemini sert hale getirmek için sıkıştırılmış toprak kullandık. Üst katta gördüğümüz sıva asla bir çimento değildir, kireç kullanılarak yapılmıştır. Örneğin üst kattaki Atatürk’ün çalışma odasının bulunduğu yerde çok açık net ifade ediyorum asla laminant parke değildir, çam ağacıdır ahşap zemin kullanılmıştır. Dolayısıyla söylemek istediğimiz şey şudur, hem Çanakkale çok önemli,  Çanakkale Savaşları çok önemli, Atatürk çok önemli ve çok kıymetli. Dolayısıyla bu işi hassasiyet göstererek asla ve asla özgün, doğal yapısını bozmayarak aslına en yakın, en uygun şekilde buradaki müze evi bitirip 18 Mart’a yetiştirmek istiyoruz. Tabii bu konuya ilgi gösteren gerek halkımıza, gerek kamuoyuna, gerek basınımıza çok çok teşekkür ediyoruz. Çünkü hepimiz için çok önemli olan bu yeri herkesin yakinen takip etmesi, ilgi alaka göstermesi, önemsemesi bizleri de hem motive ediyor, hem de mutlu ediyor. Eminim ki bu çalışma bittikten sonra kısa bir zaman içerisinde, içini de güzel bir şekilde teşhir ve tanzimini yaptıktan sonra halkımızın ziyaretine açılacak ve gezenlerin de büyük mutluluk duyacağı bir müze ev haline gelecek”

Can güvenliği tehlikesinden dolayı kapalı hale gelmişti

Bu yapının 100 yıldan fazla bir yapı olduğuna dikkat çeken Kaşdemir:“ Atatürk burasını 1915 yılında kullanmış. Yani 100 yıldan fazla ayakta kalan bu kâgir yapı zamana, iklim koşullarına bağlı olarak tamamıyla ekonomik ömrünü yitirmiş, içeride gezmenin ziyaret etmenin tehlikeli bir hal aldığı ortamda, yıkılmaya yüz tuttuğu bir ortamda bir bu işe giriştik. Aslında daha da iyileştirme adına, daha güvenli bir şekilde ziyaret edilme amacı adına, daha özgün bir şekilde yapının ortaya çıkması adına biz çalışmalarımıza başladık. Bu bina zaten biz işe başladığımızda can güvenliği tehlikesinden dolayı kapalı hale gelmişti, kapatılmıştı, kapalı haldeydi. Bizde Atatürk’ün kullanmış olduğu bu önemli binayı kapalı tutamazdık, biran önce işe başladık. Kuruldan kararı, projemizi onaylattık, ihalemizi yaptık ve hızlı bir şekilde bitirmek ziyarete açmak adına da şu an çalışmalarımız devam ediyor. Herkesin gönlü ferah olsun, özgün yapısına uymayan, doğal olmayan hiçbir şey şuan burada yapılmamakta, çokta yakından takip ediyoruz” dedi.

Burası bittiği zaman içi boş bir ev değil, modern anlamda bir müze ev haline gelmiş olacak

Kaşdemir, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığının envanterinde bulunan Atatürk’e ait şahsi eşyalar, savaşta kullanılan eşyalar, Çanakkale Savaşlarındaki emtialar, eşyalar veya savaş malzemeleri Atatürk Evinde sergilenecek. Yani burası bittiği zaman içi boş bir ev değil, içi dolu müze, gelenlerin savaş hakkında, Atatürk hakkında önemli figürleri, malzemeleri görebileceği teşhir ve tanzimiyle tam modern anlamda bir müze ev haline gelmiş olacağını sözlerine ekledi.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Son Güncelleme: 26.12.2017 19:55
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol