Çan-2 termik santrali hurda mı?

Geçtiğimiz gün yaşanan korkutucu olay sonrasında gözler Çan-2 Termik Santraline çevrildi. ODAŞ Elektrik Üretim A.Ş. tarafından işletilen 330 Megavat kurulu termik santral gerçekten hurda mı? Eski sistem ile çalışıyorsa bundan sonrası için tehlike saçıyor mu?

Çan-2 termik santrali hurda mı?

Geçtiğimiz gün yaşanan korkutucu olay sonrasında gözler Çan-2 Termik Santraline çevrildi. ODAŞ Elektrik Üretim A.Ş. tarafından işletilen 330 Megavat kurulu termik santral gerçekten hurda mı? Eski sistem ile çalışıyorsa bundan sonrası için tehlike saçıyor mu?

20 Eylül 2018 Perşembe 09:42
Çan-2 termik santrali hurda mı?

Avusturya’da 15 yıl çalıştıktan sonra çevrecilerin tüm itirazlarına karşın Çanakkale’nin Çan ilçesine kurulan termik santralde geçtiğimiz gün patlama meydana geldi ve 6 işçi yaralandı. Bu olayın ardından Çan Termik santrali ile ilgili bir çok iddia ortaya atılmaya başladı

2. el santral

CHP Çan İlçe Başkan Ümran Aydın Çan-2 Termik Santralinin yapılmaması için çok mücadele ettiklerini belirterek; “Şu an için Termik Santrale giriş çıkışlar engellenmiş durumda. Biz bu santralin yapılmaması için çok mücadele verdik ama yetkilileri ve siyasileri aşamadık. 50 yıllık teknoloji, hurda bir santrali Avustralya'dan söküp getirip Çan'a diktiler” dedi.

Geleceğimizi etkileyecek

Çan Çevre Derneği Başkanı Hamza Yıldız, bu santralin gelecek için tehdit oluşturduğuna dikkati çekti. Başkan Yıldız, “Bu vahim olay Çan'da gelecekte yaşanacak ve çevremizi etkileyecek olayların habercisi olarak değerlendirilmelidir. Termik santrallerin kömür stok sahalarında sık sık yangın çıktığı ve çıkan bu yangınlarda oluşan dumanların çevremize verdiği zararlar herkesin malumudur. Çan özellikle gece ve sabah saatlerinde keskin bir yanmış kömür kokusuna maruz kaldığı aşikardır. Yetkilileri defalarca uyardığımız halde bu konuda her hangi bir tedbir ve caydırıcı ceza uygulandığını görmedik. Hatta adeta biz suçlu gösterildik. Tedbir alınması için insanların ölmesi ve bir çevre felaketi mi yaşanması gerekiyor? Geçmiş olsun Çan ama bu olaylar artık sıradan vakalar gibi kanıksanmasın diyoruz.” dedi.

Çevre mücadelesi devam ediyor

Bölge halkı santral projesine 2015 yılında “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararı verildiği günden beri mücadele ediyor. Hatta İda Dayanışması Derneği, Madra Dağı ve Kaz Dağı Belediyeler Birliği ile TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanlığı bu kararın ve santral projesinin iptali istemiyle dava açtı. Mahkeme tarafından reddedilen dava temyiz aşamasında ancak yargı süreci bitmeden santral tüm itirazlara karşın çalıştırılmaya başlanmış.

Eski santrali Avusturya istememiş

İda Dayanışması Derneği Avukatı Ali Furkan Oğuz “Santralin Avusturya’dan sökülerek kurulacağını, Avusturya’da 15 yıl çalışmış, Avusturya’nın artık istemediği, eski, kullanılmış 2. el bir santral yani hurda bir santral olduğunu dile getirmiştik. Şirket daha önce Çanakkale İl Genel Meclisi’ne yaptığı savunmada da; santralin 2. el olduğunu kabul etmiş, rehabilite edeceğini de belirtmiştir. Ancak ÇED raporlarındaki taahhütler gibi rehabilite taahhüdünün de bugün acı sonucunu yaşıyoruz. Çan’da hali hazırda Çan Termik Santrali’nin çalışmaya devam ettiğini ve gerek bölge insanı sağlığını gerek bölge doğasını birebir tehdit ettiğini, ikinci bir santralin bu etkileri daha da büyüteceğini, Çanakkale genelinde planlanan onlarca santral ile birlikte tüm Çanakkale halkının sağlığını ve de yaşam kaynağı Kaz Dağları’na yönelik tehditlerin artacağını defalarca söyledik. Telafisi imkânsız zararların oluştuğunu görmenin ve haklı çıkmanın ne yazık ki üzüntüsünü yaşıyoruz. Akıllara gelen bir diğer soru da bu patlama Akkuyu, Sinop ya da Trakya’da planlanan nükleer santrallerde yaşansa idi, sonuç ne olurdu sorusu” şeklinde vurguladı.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Anahtar Kelimeler:
Termik SantralOdaş
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol