Çanakkale iş dünyasından birlik vurgusu

Çanakkale iş dünyası bir araya geldiği değerlendirme toplantısında birlik ve beraberlik vurgusu yaptı.

Çanakkale iş dünyasından birlik vurgusu

Çanakkale iş dünyası bir araya geldiği değerlendirme toplantısında birlik ve beraberlik vurgusu yaptı.

12 Temmuz 2018 Perşembe 18:09
Çanakkale iş dünyasından birlik vurgusu

Çanakkale’nin ekonomik durumunu ve potansiyelini, ilde devam eden yatırımları, istihdam konularını ve projeleri değerlendirmek amacıyla Çanakkale Oda-Borsa ve Siadları “Çanakkale İş Dünyası Müşterek Değerlendirme Toplantısı”nda bir araya geldi. Çanakkale Ticaret Borsası ev sahipliğinde yapılan toplantıya Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası, Çanakkale Ticaret Borsası, Biga Ticaret ve Sanayi Odası, Biga Ticaret Borsası, Gelibolu Ticaret ve Sanayi Odası, Çanakkale Sanayici ve İş insanları Derneği, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği, Biga Sanayici ve İşadamları Derneğinin Başkanları, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Genel Sekreterleri katıldı. Açılış Konuşmasını yapan Çanakkale TB Başkanı S. Kaya Üzen, 24 Haziran Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Seçimleri ile Türkiye’nin güçlü ve sağlam bir demokrasi geleneğine sahip olduğunu söyledi.

Artık geleceğin büyük Türkiye’sini inşa zamanıdır

Başkan Üzen; “Şimdi iş adamları olarak beklentimiz, yapısal, mali ve finansal tedbirleri içeren kapsamlı bir program hazırlanarak hemen ekonomiye hızlı şekilde geri dönüp, yeni dönemde ülkemiz için önemli bir çıpa olan AB sürecinin yeniden canlandırılmasına yönelik gerekli adımların atılması, OHAL'in uygun görülen en kısa zamanda sona ermesi, ekonominin ihtiyaç duyduğu yapısal reformlara hız verilmesi ve siyasi alanda demokratik bir hukuk devletinin gereği olan ilerlemelerin sağlanmasını bekliyoruz. Ülke olarak Dünya dengelerinin hızla değiştiği, ticaret savaşlarının dünyadaki üretim ve tüketim eğilimlerini etkilediği, yakın bölgelerde çatışma ve istikrarsızlığın devam ettiği kırılgan bir uluslararası ortamdan geçmekteyiz. Ekonomideki sorunların aşılması ve kalkınma hamlesinin devamı açısından, uluslararası sermaye akışlarının sağlanması için AB çıpasının geçerlik kazanması ve reformlara geri dönülmesi elzemdir. Türkiye’de güçlü yürütmenin yanında etkili bir yasama ve bağımsız yargının da bu yeni dönemde pekişeceğini ümit ediyoruz. Yeni sistemin ilk kabinesine atanmış olan TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Ruhsar Pekcan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk Ticaret Bakanı oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı görevine Bekir Pakdemirli, Kültür ve Turizm Bakanlığına ise Mehmet Ersoy getirildi. Çanakkale yerelinde ilimiz siyasi yönden mevcut yapısını korumuştur. Çanakkale ekonomik yönden geçmiş dönemde ki kazanımları ile birlikte önümüzdeki dönemde dinamiklerini koruyacak ve diğer illere göre çok daha hızlı gelişecektir. Bu dönemin yöneticileri olarak birlikte çalışarak, işbirlikleri yaparak Çanakkale’mizi çok daha iyi yerlere getirmenin marka şehir yapmanın mücadelesini vereceğiz” dedi.

Marka kent Çanakkale

“Her zaman ifade ettiğimiz üzere Çanakkale’miz sahip olduğu değerler açısından bir marka kenttir” diyen Üzen; “İlimiz ülkemizin tarım deposu ve üretim sahasıdır. Şehrimiz Tarımda ve hayvancılıkta oldukça iddialı bir ildir. Bölgemizin coğrafi yapısı ve iklimsel özelliklerinden dolayı ürün çeşitliliğimiz çok fazladır. Çanakkale Ticaret Borsası olarak misyonumuz üyelerimizin sektörlerinde gelişmelerini sağlamak ve uygun ortamlar hazırlamaktır. Bölge ekonomisini büyütmek ülkemizde ve dünyada Çanakkale’yi ve üyelerimizi en iyi şekilde tanıtmak için var gücümüzle çalıyoruz.  Çanakkale Ticaret Borsası olarak böylesi zengin topraklarda çok sayıda girişimcimiz olduğunu gördük. Bu girişimcilerimiz, emeklerinin karşılığını, doğru bir pazarda değerlendirebilirlerse alacaklar, bunu biliyoruz. Rekabetin yoğun olduğu bu pazarlarda varlık gösterebilmenin temeli de şüphesiz ki MARKALAŞMAK’tan geçmekte” şeklinde konuştu.

İlimizde ihracat seferberliği başlatalım

Borsa Başkanı Üzen Türkiye’yi 500 milyar dolar ihracat hedefine yaklaştırmak için ülkemizde ihracat seferberliği başlatıldığını belirterek, eski satış ve pazarlama yöntemlerini kullanarak, ihracat hedeflerine ulaşmanın mümkün olmadığını, 500 milyar hedefine ulaşmak için ihracat yaptıkları pazarları ve ihraç ettikleri ürünleri çeşitlendirerek, ihracatçı sayısının da arttırılması gerektiğini belirtti. Üzen; “Bu kapsamda ilimizde tüm oda, borsa ve siadlarımız destekleri ile ihracat seferberliği başlatılarak iş dünyası olarak üyelerimizi, kobilerimizi hazırlamamız için çalışmalar yapmalıyız” dedi.

Özer; “Marka yaratmak hepimizin ortak hedefi”

BİSİAD Başkanı İsmail Özer ise; “24 Haziran seçimlerini demokratik bir ortamda geçirmiş bulunuyoruz. Yeni yönetim sisteminin ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum. Artan rekabet koşulları ticaretin değişen şartları, inovatif çalışmalar ile yeni açılan kapılar iş dünyamıza çok daha örgütlü olmayı sorunları organize olarak çözmeyi, planlı ve programlı hareket etmeyi haklarının peşinde güçlü bir şekilde koşmayı, verimli hareket ederek kaynakları tasarruflu kullanmayı ve ortak ihtiyaçların karşılanmasını şart koşmaktadır” diye konuştu. “Bölgemizi ele aldığımızda tarıma dayalı kalkınmanın öne çıktığını Turizm ve sanayileşmenin bölge ekonomimize önemli katkı sağladığını gözlemliyoruz” diyen Özer; “Tarım ürünleri üretimimiz iyi durumda lakin tarımsal sanayileşmenin yeterince gerçekleşmediğini ifade edebiliriz. Et üretimimiz güzel ve kaliteli fakat, orda da tanıtım eksiğimizin olduğunu düşünüyorum. Bölgemizde Dünya pazarında söz sahibi sanayi kuruluşlarımız bulunmaktadır, bunları arttırmak daha çok marka yaratmak hepimizin ortak hedefi olmalıdır. Biga Organize Sanayi Bölgemizin alt yapı sorunları bulunmaktadır, OSB mizin doğalgaza kavuşması yatırımcımız için önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.

Yıldız; “Birlik ve beraberliğimizi güçlü tutmalıyız”

MÜSİAD Çanakkale Şube Başkanı Ali Osman Yıldız da, Çanakkale’de markalaşma niteliğine sahip çok fazla değerin olduğunu altını çizdi. Başkan Yıldız; “Başka illerde görüyoruz bütün ilin nerdeyse bir tane markası var, bir ürünü var. Çanakkale’de hangi ilçeye gitseniz, nereye baksanız Türkiye’nin en iyileri bizim ilimizde Bu nedenle biz bir tanesine yoğunlaşamadığımızdan çok büyük marka olamıyoruz il olarak. Ben Ticaret Odalarının, Borsalarının kendi iştigal konuları ile ilgili aslına bakarsanız gereğinden fazla ve çok daha iyi işler yaptığını düşünüyorum” dedi. Ezine Gıda OSB’si ile ilgili de değerlendirmede bulunan Başkan Yıldız, Ezine OSB’nin Çanakkale için bir fırsat olduğunu ve mutlaka otomotiv sanayinin yan sanayisi oluştuğu gibi burada imalat yapacak firmaların en kötüsü ambalaj sanayisinin yer alması gerektiğine dikkat çekti. Toplantının İlimizde ortaklık kültürünün geliştirilmesine vesile olmasına katkı sağladığını belirten Başkan Yıldız; “Çanakkale Boğaz köprüsü ile ilgili gelecek olan yabancı sermayedenler elimizdeki ufak işleri alacaklar bu yüzden birlik ve beraberliğimizi güçlü tutmalıyız” dedi.

Başaran; “Ekonomi teknoloji başlığında dünya değişimi çok hızlı devam ediyor”

ÇASİAD Başkanı Semih Başaran; “Yakın geçmişte örneğine rastlanmayan bu birlik ve beraberliğin umarım ilimizde tüm dinamikleri hayat geçirerek faydalı olacağı düşüncesindeyiz. Ekonomi ve teknoloji başlığında dünya değişimi çok hızlı devam ediyor. Endüstri devrimleri yüz, ikiyüz yıldan yirmi yıl ortalamalara kadar geriledi ve bizde iş adamları olarak bu değişimi yakalamak zorundayız. Biz Çasiad olarak bu dönemde teknolojik gelişim nitelikli personel ve eğitim konularına ağırlık verdik. Bu konulara baktığımızda tüm ilçe dinamikleri ile ciddi bir büyüme sürecine giren Çanakkale’de piyasa şartları ve işletmelerimizin mevcut durumu firmalarımızın rekabetçiliğini düşürüyor. Ali Osman Başkanımızın da dediği gibi dışarıdan gelecek büyük yatırımcılara karşı rekabet avantajımız gittikçe kayboluyor, azalıyor. Bu süreçle de baş etmenin yolunun biz bu dönemde teknolojik gelişim nitelikli personel ve eğitimden başlatmaya karar verdik” ifadelerini kullandı.

Okyay; “Boğaz köprüsü Çanakkale’nin geleceğini değiştirecek”

Boğaz köprüsünün Çanakkale’nin geleceğini değiştireceğini dile getiren Biga TB Başkanı Mesut Okyay; “Bu Avrupa ile Anadolu arasındaki transit yolunu birleştiren bir son zincir. Onun sayesinde de bölgemizde trafik ciddi anlamda artacak tabi ulaşımı kolaylaştıracak. Ulaşımın kolaylaşması demek her türlü yatırımın geleceği anlamını taşımaktadır. Bunlar Turizmin canlanması demek teknolojik yatırımın önünün açılması demek, büyük yatırımların, sanayi kuruluşlarının gelmesi demek buda tabi bölgenin bir neticede büyüyüp göç almasını nüfusun artması demek. Bizim burada yapacağımız tabiî ki de iş adamları olarak bunlara tedbirler alacağız bizde kendimizi geliştirmek maksadıyla tedbirler alacağız bu büyük gelime ayak uyduracağız.” dedi.

Doğan; “Tarım ve hayvancılığımız olmazsa olmazımız”

Biga TSO Başkanı Şadan Doğan da şu şekilde konuştu; “Biz Biga olarak Çanakkale’nin en büyük ilçesi olduğumuz için, hem taleplerimizi hem de yapmak istediklerimizi sizinle paylaşmak istiyorum. Baktığımız zaman Biga’mızda önem verdiğimiz tarım ve hayvancılığımız olmazsa olmazımız. Bunun yanında sanayimiz, Üniversitemiz. Bir turizm alanında biraz eksiğimiz vardı. Önümüzdeki dönemde turizme ağırlık vererek bu eksiğimizi de gidereceğiz. Tarım ve hayvancılıkta Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgemizin bir an önce bitmesini istiyoruz. Çünkü Biga’mızda et süt işleme fabrikasına ihtiyacımız var. Tabi bunun yanında diğer ürünlerimiz ile ilgili biber fabrikalarımız var ama salça fabrikamız daha verimli hale gelmesi için yerimizde var. Biz bir taraftan çalışmalarımıza başladık bir iki yıldan beri. Ama tamamen Ezine Gıda Organize Sanayi’nin bitmesini bekliyoruz. Tabi bunun yanında normal organize sanayimiz çok şükür ki arsalarımız doldu. Yaklaşık 52 tane fabrikamız var. 1350 kişi istihdam etmekte. Tabi bunların genişleme sahası ihtiyacımız var onların da çalışmaları başladı. En kısa zamanda hayata geçeceği temenni ediyoruz.”

Semizoğlu; “İş dünyası için sevindirici ve umut verici”

Kabinede yer alan isimlerin iş dünyası için sevindirici ve umut verici olduğuna dikkat çeken Çanakkale TSO Başkanı Selcuk Semizoğlu; “Bildiğiniz gibi nisan ayında oda ve borsaların seçimleri tamamlandı. Seçimler tamamlandıktan sonra hemen bir ön seçim kararı alındı ve Türkiye tekrar bir seçim atmosferine girdi birde ramazan girdi araya dolayısıyla seçimin ilk gününden beri bugüne kadar yaptığımız işler hep düzeltme işleriydi. Bundan sonra daha farklı şeyler yapmamız gerektiğine inanıyorum. 24 Haziran Seçimlerinin tüm ülkemize halkımıza milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Türkiye’de bir belirsizliğin ortadan kalktığına inanıyorum. Halk iradesini öyle veya böyle göstermiştir. Tabikide bu haftanın başında açıklanan kabinede Türkiye’mize hayırlı olsun diliyorum. Kabine çok enteresan geldi şahsıma çünkü son dakikaya kadar kimse bilmiyordu. Ama isimlerin iş dünyasından fiilen iş yapan insanların birçok bakanlığın başına gelmesi iş dünyası için sevindirici ve umut vericidir diye düşünüyorum. Kendilerine başarılar diliyorum” dedi.

Birliktelik şart

Başkan Semizoğlu “Ortaklık kültürünü ilimizde geliştirmemiz lazım bu ortaklık fikir ortaklığı illa iş ortaklığı değil fikir ortaklığı da bir ortaklıktır bu günkü toplantıda bir ortaklıktır. Bunun en büyük örneğini biz 2018 yılını troya yılı ilan ettirmek için fitili ateşlemekle yaptık. Ali Osman başkanımda ordaydı Kaya başkanımda ordaydı o zamanki ÇASİAD başkanımızda ordaydı rektör hocamızda ordaydı. Çok hızlı üst üste toplantılarla 2018 yılının Truva yılı ilan edilmesine vesile olduk.ve şu anda dünyada turizmle ilgili Türkiye’nin dünyanın herhangi bir şehrinde Türkiye’nin bir standı varsa Truva atı orda Çanakkale orda konuşuluyor. Bu ilimiz için çok büyük bir değerdir, çok büyük bir kazançtır. Yine bizim için büyük paralar büyük sermayeler için bir para değil bunun için birlikte olmalıyız. Sektörlerimizi doğru seçmeliyiz yoksa kendi fabrikalarımıza kendi iş yerlerimize bekçi oluruz arkadaşlar. Birliktelik şart” dedi.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Anahtar Kelimeler:
çanakkale
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol