Sinan Meydan Biga'ya geliyor

Tarihçi Yazar Sinan Meydan yeni kitabı '1923 Kuruluş Ayarlarına Dönmek'in İnkılap Yayınları'ndan çıktıktan sonra kuruluş ayarları için karış karış geziyor.

Sinan Meydan'ın 14 Ekim Cumartesi günkü durağı ise Biga Atatürk Kültür Merkezi olacak. Yazar saat 19:00'da başlayacak söyleşi ve ardından imza gününde okurlarıyla buluşacak.

"Türkiye Cumhuriyeti'nde kuruluş ayarlarına dönüşü zorunlu kılacak şey, temel kurucu ayarların bozulmasıdır" görüşünü savunan Meydan çalışmasında "Türkiye Nasıl Kurtuldu, Nasıl Batırıldı, Yeniden Nasıl Kurtulur?" sorularına cevap veriyor.

Sinan Meydan bir röportajında kuruluş ayarları ve fabrika ayarlarına dönmekle ilgili şunları söylüyor:"15 Temmuz Darbesi’nden sonra sıkça 'Kuruluş ayarlarına' veya 'Fabrika ayarlarına' dönmekten söz ediliyor. Ancak 'kurucu aklı' anlamadan, 'kuruluş ayarlarını' bilmeden kuruluş ayarlarına dönmek mümkün değildir. Biz, maalesef Atatürk’ü anlayamadık. Her şeyden önce ölümlü, fani Atatürk’le, ölümsüz Atatürk ayrımının farkına varamadık. Atatürk’ün bugüne ve yarına ışık tutan görüşleriyle, düşünceleriyle hala bir kurtuluş reçetesi olduğunu fark edemedik. 'Tam bağımsızlık', 'milli egemenlik', 'uygarlık', 'barış' gibi ölümsüz düşüncelerini çocuklarımıza, gençlerimize doğru anlatamadık. Atatürkçü olmanın Anıtkabir’e gidip sarı saçlım mavi gözlüm türküsüyle duygulanmak olduğunu sandık. Yeni Atatürkler bekledik. Ölümsüz fikirlerini, kurtuluş yöntemini öğrenip günümüz dünyasında Atatürk tecrübesinden ilham alarak yolumuzu bulabileceğimizi göremedik. '1923-Kuruluş Ayarlarına Dönmek' daha çok bu bize yol gösterecek Atatürk tecrübesini anlattım."

“Kuruluş ayarlarına dönüş şifresi”

"Atatürk, sadece bir ülke kurtarıp, bir ülke kurmakla kalmamış, gelecekte o ülkenin karşılaşacağı tehlikeleri de önceden sezerek gelecek kuşaklara, gençlere o ülkeyi koruma konusunda tavsiyelerde, önerilerde de bulunmuş. Bu cidden çok şaşırtıcı! Atatürk, Türkiye’nin gelecekte karşılaşacağı sorunlara karşı çok somut öneriler ortaya koyuyor. Çözüm yolunu gösteriyor. 1927 yılında Nutuk’un sonunda dile getirdiği 'Gençliğe Hitabe' gerçek anlamda bir 'kuruluş ayarlarına dönüş şifresi'dir. Türkiye Cumhuriyeti büyük tehditlerle karşılaştığında gençleri Türkiye Cumhuriyeti’ne sahip çıkmaya çağıran bir manifestodur Gençliğe Hitabe…"

Haberler