Deprem riski her zaman var

Son zamanlarda Düzce ve Bolu'da meydana gelen depremler tüm dikkatleri yine Kuzey Anadolu fay hattına çevirdi. Yerbilimciler yakın aralıklarla meydana gelen bu depremleri bölgede biriken enerjiye yorumlarken büyük deprem riskinin her zaman olduğuna dikkat çekti.

Büyük Marmara depreminin uzmanlar tarafından ne zaman olacağı tartışmaları bir yandan devam ederken, son zamanlarda yaşanan ve Kuzey Anadolu Fay hattını tehdit eden depremler gözleri bu yöne çevirdi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tolga Bekler yaşanan depremlerin münferid görünse de Kuzey Anadolu fay hattının aktif halde olduğunun göstergesi olduğunu söyledi.

Bekler, yaşanan depremler ile fay hattının kollarının Marmara Denizi ile bağlantılı olmasından dolayı olası büyük bir depremin ne zaman olacağı yönünde kesin bir şey söylemelerinin mümkün olamayacağını kaydederek, ancak fay hattının aktif olarak çalıştığını bunun da enerjinin ne kadar birikmiş olduğunu gözler önüne serdiğini ileri sürdü.

Doç. Dr. Tolga Bekler, vatandaşları da her zaman olduğu gibi olası bir büyük depreme karşı dikkatli olmaları yönünde uyararak her zaman depreme karşı hazır olunması gerektiğini ifade ederek; “Kuzey Anadolu fay hattında yan atımlı bir aktivite söz konusudur. Bu fay hatlarının Marmara Denizine uzanan kolları da mevcuttur. Bölgede her zaman büyük bir deprem riski vardır” dedi.   

Haberler