Rüzgâr dar sokakları süpürürken, mor salkımlar belirdi dallarda. Kış bitti, bahar geçiyor, yaz yüzünü döndü “Kaleye”. Meyveciler çıktı her köşe başına, kordonda artık adım atacak yer yok. Güneş iyiden iyiye kavurmaya başladı kenti. Şöyle ağaçlık, gölge altında dinlenebileceğimiz bir yer yok mu? Var efendim elbette var. Şehrin tam kalbinde renk renk çiçekleri, asırlık ağaçları, yürüyüş yolları ve çocuk oyun alanlarıyla Halk Bahçesi var. Haydi gelin bu hafta hep birlikte Halk Bahçesi’ne mercek tutalım.

Çoğumuz Halk Bahçesi diye biliyoruz şehrin tam kalbindeki bu yeşil alanı. Peki ya buraya “İngiliz Bahçesi” veya “Calvert Bahçesi” diyen büyüklerimizden birileriyle karşılaştınız mı? Karşılaşmadıysanız üzülmeyin merkezde yaşayan çoğu insandan birisiniz demektir. Fakat şunu belirtmeliyim ki 19. Yüzyılın ortalarından itibaren bu cennet köşesi herkes tarafından Calvert Bahçesi olarak bilinmekteydi. Hikâye ünlü İngiliz Ailesi Calvert’lerin şirin liman kenti Çanakkale’ye taşınması ile başlıyor. Aile Çanakkale’ye yerleştikten sonra Çanakkale halkı ile iyi ilişkiler kuruyor ve kısa sürede kentte tanınır ve sevilir bir statüye ulaşıyor. Hemen ardından aynı aile tarafından kordonda Calvert yalısı olarak bilinen ihtişamlı bir yalı yaptırılıyor ve yalının hemen arkasında ise dillere destan bir bahçe… Ailenin yalıya taşınması ile birlikte o zamana kadar bakımsız olan alan, hızla bakıma alınıyor dünyanın farklı yerlerinden ağaç türleri getiriliyor, renk renk çiçekler yetiştiriliyor. Calvert ailesine ait olan bu arazi her geçen gün daha da güzelleşiyor. 20. Yüzyıla gelindiğinde şeftali, kayısı, erik ve dut ağaçlarının arasından geçen patikaları, havuzları ve çeşitli yapılarıyla Calvert Bahçesi, Kordon’dan neredeyse Sarıçay’a kadar ulaşıyor. İşte hikâyemiz bu noktadan itibaren biraz daha farklı seyretmeye başlıyor. Bu yıllarda dünyada daha önce eşi benzeri görülmemiş bir savaş patlak veriyor. Savaşın başlamasıyla ailenin bir kısmı İngiltere’ye geri dönüyor. Ayrıca savaş sırasında Calvert Yalısı büyük zarar görüyor hemen ardından Çanakkale’de çıkan bir şehir yangınıyla yapı tamamen harabeye dönüşüyor ve hemen ardından da yıkılıyor. Bahçeye Calvert’lerin aile dostları bir süre daha bakmaya devam ediyor. 1938 yılına gelindiğinde artık bahçeyle eskisi gibi ilgilenebilecek kimse kalmıyor. Aynı tarihte kamulaştırılıyor ve halkın kullanımına açılıyor. İsmine de halk tarafından “Halk Bahçesi” deniyor.

Günümüzde 19. Yüzyıldan kalan kimi parçaları imara açıldığı için bahçe eskisi kadar büyük değil fakat hala Çanakkale kent merkezinin hatırı sayılır bir alanına güzellik katıyor. Bonus olarak sizin için buraya birkaç fotoğraf bırakıyorum. Haftaya Pazartesi Çanakkale’nin bir başka köşesinde görüşmek üzere.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol