Çanakkale’de Troia Festivali coşkusu

Çanakkale Belediyesi tarafından bu yıl 55. kez düzenlenen Uluslararası Troia Festivali; Fazıl Say’ın “Truva Sonatı” adlı eserinin dünya prömiyeri ile başladı.

Çanakkale’de Troia Festivali coşkusu

Çanakkale Belediyesi tarafından bu yıl 55. kez düzenlenen Uluslararası Troia Festivali; Fazıl Say’ın “Truva Sonatı” adlı eserinin dünya prömiyeri ile başladı.

10 Ağustos 2018 Cuma 15:40
Çanakkale’de Troia Festivali coşkusu

1963 yılından bu yana düzenlenen Uluslararası Troia Festivali’nin 55.’sinin açılışı, Fazıl Say’ın Troia yılına özel bestelediği eseri Truva Sonatı’nın dünya prömiyeri ile gerçekleştirildi. Yekta Kopan’ın sunumu ile sahnede yerini alan dünyaca ünlü sanatçı Fazıl Say’ın başta Anadolulu ozan Homeros’un üç bin yıllık ölümsüz destanından, diğer kaynaklardan, olayları ve kişileri yorumlayan sahne eserleri ile filmlerden esinlenerek bestelediği Truva Sonatı dinleyicileri büyüledi. Çanakkale Belediyesinin Troia yılı kapsamında sipariş ettiği eser, 2018 yılı içinde altı ayı kapsayan bir zaman diliminde bestelendi. Festivalin ilk akşamında Fazıl Say Çimenlik Kalesi’nde yaklaşık 10.000 kişiye büyülü destan Troia’nın tüm dramatik ögelerini müzik diliyle hissettirdi. Ozan anlatıyor, Homeros bölümü ile başlayan eser sırasıyla Ege rüzgârları, Troia kahramanları, Sparta, Helen, Troia ile devam etti ve Aşil, Savaş, Truva Atı, Sonsöz ile son buldu. 40 dakikalık Troya Sonatı’nın bölümleri arasına yayılan “Kader ağlarını örüyor”, “gece”, “Menelaus”, “Paris”, “güneş”, “Agamemnon”, “Hektor”, “kahramanlık”, “endişe” isimli form temaları ile dinleyenler Çimenlik Kalesi’nin eşsiz atmosferinde müzik dolu bir akşam yaşadı. Fazıl Say, konseri sırasında yaptığı açıklamada, “Bir Anadolulu olarak bu Anadolu destanını bestelemek benim için de çok güzel bir fikir oldu. Fikir babalarına tekrar teşekkür ediyorum. Dünyanın çeşitli yerlerinde bu eseri önümüzdeki yıllarda hatta on yıllarda çalacağımı düşünüyorum” dedi.

“Çok mutluyuz, çok sevinçliyiz”

Program sonunda, festivalin 55. yılına yakışan Troia’yı anlatan bir eseri dünyaca ünlü besteci ve piyanistimiz Fazıl Say’ın Çanakkale Belediyesinin talebi üzerine hazırlayarak dünyada ilk kez Çanakkale’de sahnelemesinin büyük bir onur olduğunu dile getiren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, bu unutulmaz akşam için Fazıl Say’a teşekkürlerini iletti. Başkan Gökhan, “55. Uluslararası Troia Festivaline çok değerli bir eserle Sayın Fazıl Say’la başladık. Çok mutluyuz, çok sevinçliyiz. 2018 Troia Yılı sebebiyle Troia’nın da bir bestesi olsun istedik. Ve bu eseri bizim ülkemizde özgürlükleri, insan haklarını savunan, ülkesini seven bir sanatçı yaratsın istedik. Sayın Fazıl Say’dan rica ettik. Çanakkale halkı adına kendisine çok teşekkür ediyorum” diye konuştu. Festivalin ilk akşamında Özgürlük Parkı’nda sahne alan dünyaca tanınan grup Barcelona Gipsy Balkan Orchestra’sı da sevenlerine eğlence dolu bir gece yaşattı. Konsere katılan vatandaşlar, grubun şarkılarına alkışlar ve danslarla eşlik ederek keyifli bir festival akşamı geçirdi.

Özgürlük Parkı’nda söyleşi

Festivalin ilk gün etkinlikleri kapsamında Arkeolog Fecri Polat’ın “Yaşayan Troialılar – Troia ve Çevresinde Yapılan Yerel Tarih Araştırmaları” konulu söyleşisi de Özgürlük Parkı’nda gerçekleşti. Polat, Troia ve çevresinde yaşayan insanlarla ilgili yapmış olduğu araştırmalar ve sonuçlarını katılımcılarla paylaştı. Söyleşiye Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar’ın yanı sıra vatandaşlar da katılırken, Başkan Gökhan söyleşi sonunda Fecri Polat’a çiçek ve hediye takdiminde bulundu.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Anahtar Kelimeler:
Troya Festivali
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol