Yeni nesil sanatçılar efsaneyi yeniden yorumladı

Yeni nesil sanatçıların, dünyanın en bilinen ve üzerinde en çok konuşulan antik kentlerinden Troya’yı yeniden yorumladığı ‘Düşler Ülkesi: Troya’ sergisi Çanakkale’de açıldı.

Yeni nesil sanatçılar efsaneyi yeniden yorumladı

Yeni nesil sanatçıların, dünyanın en bilinen ve üzerinde en çok konuşulan antik kentlerinden Troya’yı yeniden yorumladığı ‘Düşler Ülkesi: Troya’ sergisi Çanakkale’de açıldı.

27 Temmuz 2018 Cuma 14:17
Yeni nesil sanatçılar efsaneyi yeniden yorumladı

Troya’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne kabulünün 20. yıldönümü dolayısıyla 2018, Kültür ve Turizm Bakanlığınca ‘Troya Yılı’ ilan edildi. Cumhurbaşkanlığı’nın da destekleri ile ‘2018 Troya Yılı’ boyunca Çanakkale, uluslararası işbirliklerinin yanı sıra, kültür, sanat, bilim ve spor etkinlikleri ile dünyanın buluştuğu bir merkez olmaya devam ediyor. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’na bağlı Piri Reis Müzesi’nde dün akşam açılışı gerçekleşen ‘Düşler Ülkesi: Troya’ sergisi, Troya’yı yeni nesil sanatçıların güncel bakış ve yorumlarının sahnesi haline getiriyor. Etnik Popüler Sanatları Koruma ve Geliştirme Derneği (EPOS 7) ve yeni nesil sanatçı platformu BASE işbirliğinde, Kale Grubu’nun destekleriyle düzenlenen ‘Düşler Ülkesi: Troya’ sergisi, basın gösterimiyle Çanakkale’de Piri Reis Müzesi’nde kapılarını açtı. Serginin açılışı, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Troya Kazı Alanı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Küratör Derya Yücel, EPOS 7 Derneği Başkanı Zafer Kozanoğlu, BASE Kurucuları İdil Bilge, Ali Kerem Bilge, Asli Boduroğlu, genç sanatçılar ve çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşti. 27 Temmuz-27 Ağustos tarihlerinde ziyarete açık olacak sergi, Çanakkale’nin ardından 19 Eylül- 19 Ekim tarihleri arasında ise İstanbul’da, Arkeoloji Müzesi’ne bağlı Darphane-i Amire’de sanatseverlerle buluşacak. 29 genç sanatçının katılımıyla, Derya Yücel’in küratörlüğünde gerçekleşen sergi, baskı, cam, enstalasyon, fotoğraf, grafik tasarım, resim, seramik, video gibi farklı mecralarda yapıtları buluşturuyor. 8 ilde 10 farklı üniversiteden 29 yeni nesil sanatçının yer aldığı sergide, Türkiye’nin Güzel Sanatlar alanında yeni mezun sanatçı adaylarını aynı çatı altında toplayan BASE’in 2017 sanatçılarından Arek Qadrra, Beste Kopuz, Burak Çolak, Burhan Üçkardeş, Can Özal, Canalp Sipahi, Damla Yalçın, Dilan Eroğlu, Elif Havuz, Fatih Temiz, Hasan Avni Koçak, İbrahim Erdoğan, Kübra Boy, Kübra Gürleşen, Murat Kahya, Ömer Sedat Yenidoğan, Seçil Büyükkan, Seda Boy, Selen Tokgöz, Uğur Demirci, Zafer Geyikçi bulunuyor. Sergide aynı zamanda Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nde eğitimini sürdüren Erdi Özdemir, Ezgi Erkan, Halil İbrahim Kara, İlgim Camcı, Oğuzhan Karadal, Ozan Gürkan Peltek, Ömer Akif Yeldan ve Samet Aygün’ün de eserleri yer alıyor.

Sanatçılar kadim efsaneleri yeniden yorumluyor

Serginin küratörü Derya Yücel, “Yüzyıllardır, nice arkeolog, bilim insanı, sanatçı, şair ve yazara 'düşler' kurduran efsane kent Troya’yı özgün kılan, savaş, güç, medeniyet destanı ile mücadele, hayal gücü ve ilham kültürünün bir bileşimi olmasıdır. Bu ilhama kulak veren yeni nesil sanatçılar, kadim efsaneleri güncel ve disiplinlerarası anlatım pratikleriyle yeniden yorumlayarak nesilleri birbirine bağlayacaklar" dedi.

“Troya sergisini hayata geçirmekten büyük gurur duyuyoruz”

Tarihi değerlerimizin ve kültür varlıklarımızın gelecek nesillere taşınmasına yönelik projeleriyle dikkat çeken EPOS 7 Derneği’nin Başkanı Başkanı Zafer Kozanoğlu, “Dernek olarak en önemli amacımız milli değerlerimize sahip çıkarak ülkemizi uluslararası çalışmalarla da temsil edebilmek. Bu senenin ‘Troya Yılı’ ilan edilmesiyle birlikte, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da destekleriyle bu projeye adım attık. UNESCO’nun ülkemizdeki milli temsilcisi olarak, ‘Düşler Ülkesi: Troya’ sergisini hayata geçirmekten büyük gurur duyuyoruz. Bu sene ve önümüzdeki sene de kültür ve sanat bilincinin geliştirilmesine yönelik projelerimize ara vermeden devam edeceğiz” dedi.

“Genç sanatçılarımız, kültürel mirasımızı geleceğe taşıyor”

Çanakkale’de doğup büyüyen köklü bir sanayi kuruluşu olarak, ‘2018 Troya Yılı’nı sahiplendiklerini belirten Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, şöyle konuştu: “Kale Grubu olarak, bugüne kadar yalnızca üretimi, büyümeyi değil, ürettiğimiz değerleri toplumla paylaşarak gelişmeyi hedefledik. Dünyanın en eski seramiklerinin Anadolu’da doğduğu, çömlekçi çarklarının tarih sahnesinde ilk ortaya çıktığı yerin Troya olduğu biliniyor. Anadolu’daki prehistorik kazıların ilkinin gerçekleştiği, dünya kültürel mirasının önemli varlıkları arasında gösterilen Troya’yı merkeze alan ‘Düşler Ülkesi: Troya’ sergisine, doğduğumuz topraklarda ev sahipliği yapmanın gururunu ve heyecanını yaşıyoruz. Aynı zamanda kültürel mirasımızı ve kadim değerlerimizi geleceğe genç taşıyan sanatçılarımızın, ilham veren eserleriyle kuşaklar arası buluşmalara vesile olması bizim için çok değerli.” Troya Antik kentinin UNESCO Dünya Kültür Miras listesine kabulünün 20. yılında Kültür ve Turizm Bakanlığınca ilan edilen 2018 Troya Yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen ‘Düşler Ülkesi: Troya’ sergisi, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çanakkale Valiliği, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Çanakkale Belediyesi ile birlikte, bölgenin kültürel mirasına sahip çıkmayı amaçlayan Kale Grubu’nun katkılarıyla gerçekleşiyor.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Anahtar Kelimeler:
Troya
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol