Çocuk Nöroloji Polikliniği hizmette

ÇOMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde, Çocuk Nöroloji Polikliniği hastalara hizmet vermeye başladı.

Çocuk Nöroloji Polikliniği hizmette

ÇOMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde, Çocuk Nöroloji Polikliniği hastalara hizmet vermeye başladı.

26 Ocak 2018 Cuma 15:19
Çocuk Nöroloji Polikliniği hizmette

Bu kapsamda Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Turgay Çokyaman bölüm ve verilen hizmetler konusunda bilgi verdi. Çocuk Nörolojisinin, hastaların sinir sistemi ile ilgili rahatsızlıklarını değerlendiren, tanı koyan ve tedavi etmeye çalışan bir branş olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Turgay Çokyaman; “Sinir sisteminin içerisinde tabi en başta beyin ve beyine bağlı rahatsızlıklar oluşabiliyor. Bunlar içerisinde en çok karşılaştığımız rahatsızlıklardan bazıları nöbetler ve MS hastalığıdır. Yine sinir sistemine dâhil ettiğimiz vücudumuzdaki kol ve bacaklara giden sinir sistemlerini ve kas rahatsızlıklarını da dâhil edebiliriz. Bu rahatsızlar çocuk nörolojisinin ilgilendiği hastalıkların başında yer alıyor” dedi. Çocuk nörolojisinin baktığı başlıca hastalıklara da değinen Yrd. Doç. Dr. Turgay Çokyaman; “Epilepsi hastalığı, bu beyinden kaynaklı bir hastalıktır. Nöbete müdahale konusunda, ilaç konusunda ailelere bilgiler veriyoruz. Yine çocuklarda çok sık gördüğümüz baş ağrıları yine Çocuk Nörolojisinin ilgilendiği konular arasında bir hastalıktır. Kas hastalıkları ilgilendiğimiz bir diğer hastalıktır. Özellikle günümüzde daha çok gördüğümüz ve sebebinin erken doğuma ve başka nedenlere de bağlı olabildiğini düşündüğümüz Serebral Palsi hastalığı, çocuk nörolojinin ilgilendiği hastalıkların başında yer alıyor” diye konuştu.

Bölümde yapılan tetkikler nelerdir?

“Beyin görüntülemesi yapabiliyoruz. Beyin tomografisi, MR görüntülemesi hatta anjiyografi dediğimiz beyin damarlarının görüntülemesini yapabiliyoruz” diyen Yrd. Doç. Dr. Turgay Çokyaman; “Epilepsi hastalarını değerlendirdiğimiz ve takip ettiğimiz EEG kayıtlarını yapıyoruz. Çok sık kullanılan Depakin gibi havale ilaçlarının kanda ölçümünü yapabiliyor ve hastada bir tedavi stratejisi belirleyebiliyoruz. Hastaların psikomotor gelişimlerini değerlendirip, bunun altında yatan bir gizli hastalık olup olmadığını detaylı bir şekilde araştırıp inceleyebiliyoruz” şeklinde konuştu.

Aileler çocuklarındaki nörolojik hastalık belirtilerinin nasıl farkına varabilirler?

Yrd. Doç. Dr. Turgay Çokyaman sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Serebral Palsi’den bildiğimiz gibi, hastalarda beyinden kaynaklanan yürüme rahatsızlıkları, konuşma bozuklukları gibi rahatsızlar belirgin sonuçları olan hastalıklardır ve aileler genellikle bir hekime başvurduğunda hekimlerimiz bu hastaları bilgilendirip Çocuk Nörolojisi’ne yönlendirebiliyorlar. Bunun dışında gözle görülemeyen ve farkına varılamayan hastalıklarda ailelerin dikkat etmesi gereken en önemli detay akranları yani yaşıtları ile olan çocuklarla kıyaslama yolunu tercih edebilirler.

Çocuklarda en çok görülen hastalıklar nelerdir?

Söylediğimiz gibi en başında gelen rahatsızlar Epilepsi, Serebral Palsi, Çocukluk çağı migren ve baş ağrısı hastalıklarıdır. Özellikle çocukluk çağı baş ağrısı hastalıkları çok bilinen ve üzerinde durulan hastalıklar değil bunu önemli bir sebebi de Çocuk Nörolojisi’nin ülkemizde yeni gelişen bir bilim dalı olmasıdır. Yeni yeni bu anlamda farkındalığımız artıyor. Yapılan bir araştırmaya göre ergenlik döneminde en sık okula devamsızlık nedeni migren rahatsızlığı yani baş ağrıları olduğu belirlenmiştir. Ülkemizde bu rahatsızlık, çocuktur olur geçer denilerek pek önemsenmiyor ama migren sandığımızdan daha fazla çocukta görülebiliyor. Nörolojiye gelmeyen hastalarda genel pediatri birimince hatta aile hekimliği düzeyinde de hastaların nörolojik muayeneleri yapılır, orda görülen bir anormallik varsa daha ileri bir tedavi için bölümümüze sevk edilir. Prematüre döneminde 18 yaşına kadar tüm nörolojik hastalarla ilgileniyoruz. Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Nöroloji bölümü olarak haftanın her günü, yeni açılan polikliniğimizde hastalarımıza hizmet vermeye devam ediyoruz.”

Çanakkale Hedef Gazetesi

Anahtar Kelimeler:
ComuNöroloji
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol