“Erken tanı ve tedavi hayat kurtarıcıdır!”

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ali Taşçı, erken dönemde tanı konamadığı takdirde prostat kanserinin lenf ve kan damarları yoluyla çevre dokulara yayıldığını söyledi.

“Erken tanı ve tedavi hayat kurtarıcıdır!”

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ali Taşçı, erken dönemde tanı konamadığı takdirde prostat kanserinin lenf ve kan damarları yoluyla çevre dokulara yayıldığını söyledi.

19 Eylül 2017 Salı 18:04
“Erken tanı ve tedavi hayat kurtarıcıdır!”

Prostat kanseriyle ilgili kamuoyunu bilgilendiren Çanakkale Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ali Taşçı yaptığı açıklamada; “Kanser hastalığı, insan sağlığını ciddi anlamda tehdit eden, beraberinde taşıdığı fiziksel rahatsızlıkların yanı sıra sosyal, maddi ve manevi yönleri ile mücadelesi zor bir hastalıktır. Sık görülmesi ve öldürücülüğünün yüksek olması nedeniyle de önemli bir halk sağlığı sorunudur. Tanı olanaklarının gelişmesi ve sağlık kuruluşlarından yararlanma olanaklarının artması ile her yıl daha çok kanser vakası teşhis edilmektedir. Güncel rakamlara göre prostat kanseri gelişmiş ülkelerde erkeklerde en sık görülen kanser türüyken, Türkiye’de ise erkeklerde akciğer kanserinden sonra ikinci sırada görülen kanser türüdür. Kanserle mücadelede en etkili yöntem erken tanı ve tedavidir. Bu nedenle kanser konusunda toplumu aydınlatmak ve toplum bilincinin gelişmesini sağlamak büyük önem taşımaktadır. Bu amaca yönelik farkındalık oluşturmak, halkın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi amacıyla Eylül Ayında prostat kanseri etkinlikleri düzenlenmektedir. Prostat kanseri; Prostat erkek genital sisteminde yer alan, mesanenin çıkımını çevreleyen ve meninin akışkanlığında rol oynayan bir salgı bezidir. Prostat kanseri salgı yapan hücrelerin anormal gelişimi ile ortaya çıkmaktadır. Erken dönemde tanı konamadığı takdirde prostat kanseri lenf ve kan damarları yoluyla çevre dokulara yayılır. En sık yayılım yeri çevresindeki lenf düğümleri ve kemiklerdir. Ek olarak akciğer, karaciğer ve diğer organlara da yayılabilir” dedi.

Risk faktörleri

“Prostat kanserinin sebepleri kesin olarak bilinmemektedir. Bulaşıcı değildir, insandan insana geçmez” diyen Taşçı; “Araştırmalar prostat kanseri gelişme riskini artıran bazı faktörler olduğunu göstermiştir. Yaş: Prostat kanserinin en önemli risk faktörüdür. 45 yaş altında nadir görülür. Yaşlandıkça risk artar. Aile öyküsü: Birinci derece akrabasında (baba, erkek kardeş, abi) prostat kanseri olanlarda risk artar. Belirli prostat değişiklikleri: Yüksek dereceli prostatik intraepitelyal neoplazisi olan hücreleri olanlarda prostat kanser riski artmıştır. Bu hücreler mikroskop altında anormal olarak görülürler. Beslenme: Doymuş yağlardan (hayvansal gıdalarda bulunan yağlar, tereyağı, margarin, iç yağı, kuyruk yağı) ve kırmızı etten zengin, sebze-meyveden fakir beslenme alışkanlığı prostat kanseri riskini arttırabilmektedir” şeklinde konuştu.

Belirtiler

Taşçı sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Prostat kanseri erken evrede hiçbir belirti vermez. Kanser dokusu büyüdükçe aşağıdaki bazı şikayetlere yol açabilir: sık idrara çıkma, gece idrara kalkma, kesik kesik idrar yapma, zor idrar yapma, ağrılı idrar yapma, kanlı idrar, kanlı meni. Bu şikayetlerin olması prostat kanseri olduğunu göstermez ama bir ipucu olabilir. Bu yakınmalardan en az biri olduğunda, üroloji (bevliye) uzmanına başvurulmalıdır.

Tanı

Prostat kanseri erken tanı konulabilen ve tedavi edilebilen bir hastalıktır. Erkeklerin 50 yaşından itibaren, birinci derece akrabasında prostat kanseri görülenlerin de 40 yaşından itibaren üroloji uzmanına düzenli muayene olması erken tanı konulması açısından önemlidir.

Tedavi

Hastalığın evresine ve özelliklerine göre farklı tedavi seçenekleri mevcuttur. Kişinin belirli aralıklarla izlenmesi, prostatın tamamının ameliyatla çıkarılması veya ışın tedavisi (radyoterapi) erken evrelerde uygulanabilir. Hormon tedavisi veya ilaç tedavisi (kemoterapi) diğer evrelerde gerekli görülebilir. Sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunabilir, tarama programlarına katılarak erken teşhisle yaşam süresi uzatılabilir. Erken tanı ve tedavi hayat kurtarıcıdır!”

Çanakkale Hedef Gazetesi

Son Güncelleme: 19.09.2017 18:09
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol