MS hastalığı en çok gençleri etkiliyor

ÇOMÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Handan Özışık Karaman, multiple skleroz (MS) hastalığının merkezi sinir sisteminin bir hastalığı olduğunu söyledi.

MS hastalığı en çok gençleri etkiliyor

ÇOMÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Handan Özışık Karaman, multiple skleroz (MS) hastalığının merkezi sinir sisteminin bir hastalığı olduğunu söyledi.

14 Ağustos 2017 Pazartesi 13:10
MS hastalığı en çok gençleri etkiliyor

Hastalığın sıklıkla genç yetişkinlerde ortaya çıktığını belirten ÇOMÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Handan Özışık Karaman, görülme sıklığının ise coğrafi özelliklere bağlı olarak 100.000 de 2 ile 200 arasında değiştiğine dikkat çekti. MS hastalığı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Karaman hastalığın belirti, teşhis ve tedavi süreçleri hakkında açıklamalarda bulundu.

MS hastalığının belirtileri nelerdir?

“MS hastalarında merkezi sinir sisteminin hasarına bağlı tüm belirti ve bulgular ortaya çıkabilirse de bazıları çok sık bazıları da seyrek ortaya çıkar” diyen Karaman; “Kol ve bacaklarda güçsüzlük, uyuşukluk, batma, yanma gibi duysal belirtiler, denge bozuklukları, mesane problemleri, yorgunluk, çift görme, görme bulanıklığı gibi görsel belirtiler, konuşma bozuklukları, bellek -dikkat bozukluğu gibi belirtiler sık görülen belirtilerdir. Bu belirtilerin 24 saatten uzun sürmesi ise önemlidir” şeklinde konuştu.

MS hastalığı nasıl teşhis edilir?

Karaman sözlerini şu şekilde sürdürdü; “MS klinik bir tanıdır. Hastalığın kesin tanısı için kullanılabilecek bir laboratuvar yöntemi yoktur. Tanı olguların klinik özellikleri, hastalığın gidişi ve yardımcı laboratuvar yöntemleri kullanılarak konulur. MS hastalığının seyri kişiler arasında farklılık göstermektedir. Ancak çoğu hastada seyir ılımlıdır.

MS hastalığı nasıl tedavi edilir?

MS hastalığının tedavisi ile ilgili gelişmeler hızla devam etmekte enjeksiyonla verilen ilaçlar yanında haplar veya aylık tedaviler gibi çeşitli ilaç tedavileri MS hastasının klinik özelliklerine göre uygulanmaktadır. MS hastalığının tanısını koymak ve tedavisini yönetmek bu konuda deneyime sahip hekim ve merkezlerce olmalıdır” şeklinde konuştu.

Multiple Skleroz Hasta Okulu

Kepez’de bulunan ÇOMÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde her Çarşamba günü Multipl Skleroz Polikliniği yapıldığını dile getiren Prof. Dr. Handan Işın Özışık Karaman, 22 Eylül 2017 de Saat: 13.30-17.00 arasında Akol Otel’de Multiple Skleroz Hasta Okulu’nun yapılacağını; MS hastaları, yakınları ve MS hastalığı hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerin toplantıya katılabileceklerini sözlerine ekledi.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol