Ulaşım kolaylaştıkça mesafeler kısalıyor ve insanların sağlıklı seyahat etme kavramına bakışı değişiyor. Sonuçta iş, eğlence veya ibadet amacıyla seyahat edenlerin gittikleri yerden sağlıklı dönmeleri hepimizin en önemli temennisidir. Belli başlı konulara dikkate etmek ve seyahat öncesi planlamaları iyi yapmak gereklidir. 

1)Seyahat edeceklerin öncelikle sürekli ilaç kullanımını gerektiren hastalığı varsa; gidiş dönüş süresince kullandıkları ilaçları mutlaka yanında taşıması ve var ise sağlık durumunu kısaca özetleyen bir evrakı yanlarında bulundurmaları önerilir,

2)Seyahat edeceğiniz yerde salgın hastalık olup olmadığını internet üzerinden kontrol etmek ve var ise mutlaka seyahati ertelemek gerekir,

3)Seyahat amacınıza ve gideceğiniz yerlerin şartlarına göre küçük bir ilk yardım seti hazırlamak uygun olacaktır. Örneğin; sivrisinek kovucu, güneş yanığı için basit kremler, basit bir ağrı kesici-ateş düşürücü (parasetamol türevi) v.b.

4)Enfeksiyon önlemleri; kalabalık alanlarda öksüren-aksıran kişilerden uzak durmak ya da maske takmak, açıkta satılan gıdalardan mümkün olduğunca tüketmemek ve özellikle tuvalet hijyeni iyi olmayan yerlerden uzak durmak gibi bazı konulara dikkat etmek işimizi kolaylaştıracaktır,

5)Aşılanma; Türkiye’de uygulanan rutin aşılama takvimi içinde olmayan zorunlu yapılması gereken ve tercihe bağlı yapılan aşılar vardır. Bu aşıların uygulanması ve takibi hudutlar ve sahiller genel müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Tercihen bu aşıların seyahatten bir ay önce tamamlanmış olması gereklidir. Bazı ülkelerde aşılanmış olmayı gösterir bir belge ibraz edemezseniz, ülkeye girişinize izin verilmeye bilir.

-Zorunlu aşılar

      Sarı humma; tek doz uygulanır, Sahraaltı Afrika ve Güney Amerika’ya zorunludur. On gün içinde koruyuculuğu başlar, 10 yıl geçerlidir.

      Meningokoksik menenjit; tek doz uygulanır, Hac ve umre öncesi zorunludur. Koruyuculuk iki hafta içinde başlar, beş yıl koruyucudur.

-İsteğe bağlı aşılar:

    Hepatit A; genişletilmiş bağışıklama içinde Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanmaktadır. Altı-on iki ay ara ile iki doz uygulanır. Gebe ve çocuklara da uygulanabilir.

   Tifo; iki formu vardır, ağızdan veya kas içine uygulanır. Kas içine olan tek doz, ağızdan uygulanan 48 saat ara ile dört doz uygulanır. Koruyuculuk çok yüksek değildir(%50-80). Özellikle Uzakdoğu, Hindistan gibi gıda hijyeninin iyi olmadığı ülkelere seyahatte önerilir. Gebelere uygulanabilir. Çocuklarda iki yaş üstünde uygundur.

    Kuduz; Doğa seyahati yapılacak ve başıboş hayvan nüfusunun yoğu olduğu yerlere seyahatte önerilir (Hindistan ). Üç doz şeklinde 0, 7, 21. Gün kas içine uygulanır. Gebe ve çocuklara da uygulanabilir.

    Japon Ensefaliti; Asya’da özellikle haziran-eylül arası seyahatlerde ve kırsal kesimde otuz günden fazla kalacaklara önerilir. Kentsel alanda ve otuz günden kısa süreli seyahatlerde tavsiye edilmez. Aşı cilt altına 0, 7, 30. günlerde uygulanır. Ateş ve ciddi alerjik reaksiyon yapabilir. Gebe ve çocuklara önerilmez.

    Kolera; tek doz ve ağızdan uygulanır. Kısa süreli ve çok iyi olmayan bir koruyuculuk oluşur. Gebelere önerilmez.  Gıda hijyenine dikkat edildiği sürece sıkıntı yoktur.

  6) Böcek ve vektörlerden korunma özellikle bazı enfeksiyon hastalıkları için önemlidir. Kovucuların etkisi ortalama 15 dakika içinde başlayıp, 10 saate kadar sürebilir. Ancak bu tip korunma yöntemleri yinede garantili değildir. Özellikle kırsal alanda gezerken mutlaka uzun kollu ve uzun bacaklı ince giysiler tercih edilmelidir. Pantolon bacakları ise  çorap içlerine kıvrılarak sokulmalıdır. Gece yatılan alanda ise mutlaka cibinlik kullanılmalıdır.

7)Hava yolculuğu yapılamayacak durumlar;

-Yedi günü doldurmamış bebekler,

-Hamileliğin son dört haftasında ki (çoğul gebelikte sekiz hafta) gebeler. Doğum sonrası ilk bir hafta,

-Dinlenme halinde bile devam eden göğüs ağrısı varlığı,

-Kanama, travma veya enfeksiyon nedeni ile artan kafa içi basıncı durumu,

-Östaki borusunun tıkandığı kulak, burun veya sinüs enfeksiyonları,

-Yeni geçirilmiş kalp krizi varlığı (ilk bir hafta),

-Ciddi solunum yolu hastalığı, dinlenme halinde bile solunum sıkıntısı,

-Orak hücreli anemisi olup ciddi kansızlık durumu (hemoglobin <7mg/dL)

-Kontrolsüz arteriyel hipertansiyon (sistolik basınç>200 mmHg)

-Boşluk organ cerrahisi sonrası ilk 14gün  (karın, mide- barsak, baş-boyun-göz, beyin)

-Skuba dalışı yapanlar; bir günden fazla sınırsız dalış yaptıktan sonra en az 24 saat veya 2 saat dalış sonrası en az 12 saat beklenmelidir.

8) Seyahat dönüşü ise diğer özellikle izlenmesi gereken bir periyottur. Çünkü pek çok enfeksiyon hastalığının kuluçka dönemi sırasında hiçbir bulgusu olmaz. Seyahat dönüşünde bir genelleme yapma gerekirse ilk bir hafta (bazı özel hastalıklar hariç) sonrası görülen enfeksiyonlara ithal tablo olarak bakmak gereklidir.

Sevgili okurlarımız, genel anlamda kısaca özetlediğimiz bu temel konulara dikkat edildiğinde,  gülücükler ile hatırlanan seyahat anıları biriktirmek mümkündür. 

Bon voyage

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol