Gökhan’dan Başkan Mutan’a cevap

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan’ın eleştirilerine yanıt verdi.

Gökhan’dan Başkan Mutan’a cevap

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan’ın eleştirilerine yanıt verdi.

07 Eylül 2017 Perşembe 16:26
Gökhan’dan Başkan Mutan’a cevap

Çanakkale ve Kepez Belediyeleri arasında yaşanan toplu taşıma konusunu düzenlediği basın toplantısında gündeme getiren Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan’ın eleştirilerine cevap veren Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Kepez Belediyesinin herhangi bir konuda dışlanması söz konusu olamaz. Ayrıca Devlet Hastanesi de toplu taşıma sisteminin içerisindedir. Buraya bir engelleme yapılamaz, böyle bir şey söz konusu olursa da yetkili kurumlar devreye girer; devletin Valisi var gerekli tedbirler alınır” dedi. 2006 yılında toplu taşıma konusunda Çanakkale Belediyesi ile Kepez Belediyesi arasında yapılan protokole değinen Başkan Gökhan; “O yıllarda Çanakkale ve Kepez arasında iki ayrı hat vardı. Yetki çıkınca önce Çanakkale içerisindeki hat sahipleri oturup anlaştık. Kendilerinin M plakaları yerine ihale ile kendilerine E plakası verdik. Daha sonra Kepez Belediyesi ile dönemin başkanı İsmail Yaşar Oğuz’du yaşanan sorunları, Kepez’de yaşayanların Çanakkale merkeze gelmesi, buradakilerin oraya gitmesi konusundaki karmaşayı çözmek amacıyla bir protokol yaptık. Bu protokolün yasal dayanağına göre; Belediyeler Yasası 5393 sayılı kanunun 75’nci maddesindeki ‘…Taşıma işlerinin yapılmasında bedelli veya bedelsiz üstlenebilir yada kuruluşlarla ortak hizmet gerçekleştirebilirler’ hükmüne göre oturup anlaştık. 27 Aralık 2006 tarihindeki bu protokol ile oradaki minibüsçü arkadaşlarda kooperatif uhdesine alınarak; toplu taşıma sistemi Kepez Beldesini de işin içine kattık” diye konuştu.

“Kepez Belediyesi dışlanmadı”

“Yapılan protokol ile bir komisyonun oluşturulması ve toplu taşıma sisteminin iyileştirilmesi ve diğer konularda Kepez Belediyesinin görüşlerinin de alınması kararı alınmıştır. Şu anda da komisyonda Kepez Belediyesinin yetki verdiği arkadaşlar komisyona katılabiliyor kararlarda söz hakkını kullanabiliyor” diyen Başkan Gökhan; “Kepez Beldesinin içerisinde hat organizasyonun yapılmasında yetki bizlere geçmiş olmasına rağmen; belediyenin de görüşlerine başvuruluyor. Bu güne kadar da görevlendirilen arkadaş, her hafta yapılan toplantılarımıza katılıyor. Dolayısıyla Kepez Belediyesi dışlanmamış, tamamıyla Kepez ile ilgili sorunlarında gündeme getirilip sorunlarının tartışılarak çözüm getirildiği bir süreç yaşanıyor. Ayrıca bu protokol ile Kepez Belediyesinin iki adet otobüsü de söz konusu hatlarda çalışabileceği belirtiliyor. Şu anda Kepez Belediyesinin sadece bir otobüsü bu hatlarda görev yapıyor. Protokole göre iki otobüs çalıştırma hakları var ama şifai görüşmelerimizde kendilerine Kepez Belediyesinin, belediye resmi plakası olmak üzere daha fazla otobüs çalıştırabileceğini, hatta isterse kendi Kepez sınırları içerisindeki güzergâhlarda destek verebileceğimizi ilettik” şeklinde konuştu.

“Normal karşılanmalıdır”

Başkan Gökhan sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Esenler-Kepez arasında hizmet veren expres otobüslerimiz var. 35 dakikalık bir süreçte bu otobüsler sefer yapıyor. Bu kadar uzun bir güzergahta bu kadar sürenin geçmesi de normal karşılanmalıdır. Burada bir aktarma talebi var ama; aktarma süreyi kısaltmaz tam tersine süreyi uzatır. İndiniz yeni araca binecekseniz yeni ücret vereceksiniz. Bunun verimli olmadığını düşünüyorum. Elbette ki burada bir trafik yoğunluğu olduğu zaman bu süreçler uzayabilir ama bu sadece Çanakkale’ye özgü bir sorun değil, trafik yoğunluğu olan tüm şehirlerde neredeyse bu tür ulaşım sorunları yaşanıyor. 117 adet toplu taşıma sistemimizde araç var. Kepez-Çanakkale arasında tam sekiz hatta hizmet veriliyor. Sistemimizde belediyeye ait 66 aracın 40 tanesi Kepez belediyesine kadar hizmet veriyor. Kışın bu sayı daha da artıyor. Kepez’e ulaşım sıkıntısından bahsetmemiz bu durumda söz konusu değil.”

“Değerli Başkan çok yanlış bir ifadede bulunmuş”

Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan’ın yanlış bir ifadede bulunduğunu kaydeden Başkan Gökhan; “Değerli Başkan çok yanlış bir ifadede bulunmuş. Bu sözleri halklara karşı yapılmış olmasını doğru bulmuyorum. Çünkü yeni açılacak Devlet Hastanesi de toplu taşıma sisteminin içerisindedir. Herhangi bir engellemenin yapılması da söz konusu olamaz. Böyle bir şey söz konusu olursa da yetkili kurumlar devreye girer; devletin Valisi var gerekli tedbirler alınır. Neden böyle bir söz söyledi anlayamıyorum. Bu tür tehditlerde bulunmak; sosyal demokrat bir belediye başkanına açıkçası pek yakışık kalmaz diye düşünüyorum. Bu sistem devam ediyor; devam etmeye de devam edecektir. Eğer mahkeme kararıyla bu protokol bozulursa; vatandaşların sağlıklı ulaşımı için oturulur yeni çalışma yapılır” ifadelerini kullandı.

“Bu ifadeler tamamıyla bilgisizlikten kaynaklanıyor”

“Lapseki ve o taraftan gelen araçlar garajda yolcularını boşaltıyorlar, insanlar Kepez’e gelmek için bir sürü araç değiştirmek zorunda kalıyorlar şeklinde bir sitem var. Bu ifadeler tamamıyla bilgisizlikten kaynaklanıyor” diyen Başkan Gökhan; “2011 yılında yapılan yasa değişikliği ile belediyelerin yetkisine verilmiştir ilçe minibüslerinin şehir merkezlerine girişleri. Biz ilçe minibüslerine eski garajın oradan dolaşarak ring yaparak gitmelerine müsaade ettik. Hatta tespitlerimize göre günün bazı saatlerinde de bu minibüsler Troya Caddesinde gidip geliyorlar. Bunlarda bir sıkıntı yok. Bu yetkiler bizim belediyemizde olduğu için biz bunlara müsaade ettik. İsterlerse Kepez Belediyesi de yetkisini kullanarak bu otobüslere yetki verebilirler” şeklinde konuştu.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol