AFAD boğulma olaylarına karşı uyardı

Havaların ısınmasıyla birlikte ülkemizde boğulma vakalarında ciddi artışlar gözleniyor. Çanakkale AFAD bu nedenle boğulma olayları ile ilgili uyarılarda bulundu.

AFAD boğulma olaylarına karşı uyardı

Havaların ısınmasıyla birlikte ülkemizde boğulma vakalarında ciddi artışlar gözleniyor. Çanakkale AFAD bu nedenle boğulma olayları ile ilgili uyarılarda bulundu.

04 Temmuz 2018 Çarşamba 14:27
AFAD boğulma olaylarına karşı uyardı

Yazın bunaltıcı sıcaklarının yaşandığı bugünlerde boğulma olaylarına karşı vatandaşları uyaran AFAD yetkilileri; “Yaz aylarının başlamasıyla havalar da ısınmaya başladı. Bilindiği üzere Türkiye’de trafik kazalarından sonra en fazla ölüm olayı boğulma vakalarında görülmektedir. Boğulma nedenleri incelediğinde ise, öncelikle yüzme, tekne kazaları, intihar, düşme ve diğer kazalar en başta yer alıyor. Çeşitli nedenlere bağlı olarak gerçekleşen boğulma olayları doğal olarak en fazla yaz döneminde meydana gelmektedir.  Vatandaşlarımız, sıcakların ani olarak bastırdığı ve kendini iyice hissettirdiği bu yaz aylarında serinlemek, piknik yapmak, eğlenmek vb. amaçlarla ailesi ve çocukları ile birlikte deniz, göl ve baraj gibi yerlerin çevresinde bulunan mesire alanlarını tercih etmektedirler güvenli olup olmadığı hakkında hiç bir fikrinin olmadığı bu yerlerde suya girerek serinlemeye çalışmaktadırlar. Bu önemsenmesi gereken bir risktir. Sonuçlarında ciddi yaralanmalara, hatta sonu ölümle bitebilecek boğulma vakalarına yol açabilmektedir” dediler.

Suda boğulma önemli afet risk profilleri arasındadır

Suda boğulma vakalarının önemli bir afet risk profili olduğunu belirten Çanakkale AFAD İl Müdürü Levent Yılmaz; “Bilindiği gibi ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrili. 81 şehrimizin 27 tanesinin denize kıyısının olması, geri kalan tüm şehirlerimizin ise göl, baraj, akarsu gibi su kaynakları açısından zengin olması ve meteorolojik açıdan da yazların sıcak geçmesi nedeniyle suda boğulma olayları ülkemizde çok sık görülmektedir. İlimiz açısından bu riski değerlendirdiğimizde ise Bozcaada ve Gökçeada gibi iki ada ilçemizin olması, toplam 671 km kıyı uzunluğumuzun olması, iklim açısından yılın büyük bir kısmının rüzgârlı geçmesi, barajlar, göller ile mesire alanlarımızın zenginliği ve turizm yoğunluğumuz düşünüldüğünde; yapılan araştırma ve istatistiklerden de yola çıkarak boğulma olaylarının yaşanmaması için gerekli önlemleri mutlaka almak zorundayız ve bu anlamda Vatandaşlarımızın da ilgili yasaklara riayet ederek  çok dikkatli olmaları gerekmektedir. Denizlerde ve havuzlarda cankurtaranların olması, sayılarının arttırılması, olmayan yerlerde uyarı levhalarının gerekli işaretlerin yerleştirilmesi,  çocukluk çağından itibaren yüzme eğitiminin verilmesi boğulma olaylarına karşı daha bilinçli ve duyarlı olunması, yetkililerin uyarılarına can güvenliği açısından mutlaka uyulması gerekmektedir.” dedi.

Peki, hangi sularda yüzmek tehlikeli?

Yüzey akıntısı az gibi görünse bile akarsulara girmek tehlikelidir. Sulama kanallarında, barajlarda veya göletlerde yüzmeyin. Yalnızken deniz, göl, gölet, sulama kanalı ve akarsulara girmeyin. Özellikle baraj ve göllerin zeminleri genellikle bataklıktır. Bu gibi yerlerde mümkünse suya girmeyin. Bataklık sizi dibe doğru çekerek, boğulmanıza zemin hazırlar.

Yüzerken nelere dikkat etmeli?

Boğulmalarda en önemli etken paniğe kapılmaktır. Paniğe kapılan kişi kontrolünü kaybeder ve boğulma kaçınılmaz olur. Bu nedenle panik yapmayın. Tek başınıza yüzerken deniz araçlarına ve sürat motorlarına dikkat edin. Tekne kullanıyorsanız, cankurtaran yeleği giyin. Şaka niyetiyle de olsa, hiç kimseyi habersiz suya itmeyin. Yüzerken, küçük çapta da olsa, rahatsızlık hissettiğiniz an sudan çıkın. Özellikle yüzme bilmeyenler, derin ve bulanık sulara kesinlikle girmemelidir. Karnınız tok iken suya girmeyin. İster yetişkin isterse çocuk olsun, çok su tutan giysilerle suya girilmemelidir. Ani bir şekilde suya atlamayın. Soğuk olan su sizi paniğe sevk edebildiği gibi kramplara da yol açabilir. Ne kadar derin olduğu hakkında bir fikriniz yoksa suya balıklama dalmayınız. 2 metreden düşük derinlikler omurga kırıklarına yol açarak, ölümünüze neden olabilir. En iyi olasılıkla felç olabilirsiniz. Suya girmeden önce ufak ısınma egzersizleri ya da esneme hareketleri yapın. Dalgalı sulara girmeyiniz, girdiyseniz açılmayınız. Kurtarma teknikleri bilmeyen kişilerin, boğulan kişilere yardım etmesi tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu durum, her iki kişinin de boğulmasına neden olabilir. Su içinde tehlikeli şakalar yapmaktan kaçının. Dip akıntısı olan yerlerde denize girilmemeli, akıntıya kapılırsanız da mücadele etmek yerine, sahile karşı yüzünüz bakar şekilde kendinizi akıntıya bırakmalısınız. Zaten bir süre sonra açıkta akıntı sona erecektir.​

Çanakkale Hedef Gazetesi

Anahtar Kelimeler:
Afad
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol