Başkan Işık’tan öğrencilere bütçe dersi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde bütçe yönetimi dersini Biga Belediye Başkanı İsmail Işık verdi.

Başkan Işık’tan öğrencilere bütçe dersi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde bütçe yönetimi dersini Biga Belediye Başkanı İsmail Işık verdi.

19 Aralık 2017 Salı 14:38
Başkan Işık’tan öğrencilere bütçe dersi

Maliye Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selçuk İpek’in daveti ile Dekanlık Toplantı Salonu’ndaki derse giren Biga Belediye Başkanı İsmail Işık’ın verdiği derse Maliye ve Ekonometri Bölümü 3. Sınıf öğrencileri katıldı. Başkan Işık, derste belediyelerin bütçe oluşturma süreçlerini ve bütçe ile ilgili detayları paylaşırken, ders sonunda öğrencilerin sorularını da yanıtladı.

“Büyükşehir yerine belediyelerin sayısı artmalı”

İllerin büyükşehir statüsüne getirilmesini eleştiren Başkan Işık; “Sanırım 31 ilin büyükşehir olması gündemde. Bu illerin büyükşehir olabilmesi için 750 bin nüfusa sahip olması gerekiyor. Büyükşehir olan illerde İl Özel İdareleri kaldırılıyor. İlçe belediyelerinin yetkileri azaltılıyor. Büyükşehir belediyesinin yetki alanı genişliyor. Bu bizim benimsediğimiz yöntem değil. Çünkü hangi partiden olursa olsun sorunlar yaşanıyor. Bandırma, Gönen gibi belediyeler, Balıkesir büyükşehir olduktan sonra ciddi sorunlarla karşılaşmaya başladılar. Bunlar en yakınımızdaki örnekler. Biga’ da 2014’ten önce 5 belde vardı. O günkü mevzuata göre 3 tanesi 2 bin nüfusunun altına düştüğü için kapatıldı. Bunlar kapatılmasa hizmet daha yaygın olurdu. Etrafındaki 8-10 Köye’ de faydası olurdu. Fransa’da 36 bin belediye varken Türkiye’de 1300 kadar belediye var” dedi.

“Muhalefet Belediyesi ifadesi şehir efsanesi”

Başkan Işık bütçe ile ilgili konuşması sırasında ‘muhalefet belediyesi’ söylemiyle ilgili de şunları söyledi: “Biga Belediyesi’nde 13 tane müdürlük var. Bu birimler ile birlikte Mali Hizmetler Müdürlüğümüz Ağustos ayından başlayarak bütçe belirlemeleri yapmaya başlarlar. Daha sonra belediyenin yıllık bütçesi meydana çıkar. Bu rapor İçişleri Bakanlığı’na aktarılır ve görüşmeler sonucunda bütçe belirlenir ve belediye meclisinin onayıyla bütçe kabul edilir. Biga belediyesinin şu anda 42’ ye yakın gelir kalemi var. Bunların çoğu merkezi idareden gelen nüfusa dayalı olarak belirlenen paylardan oluşur. Küçük çaplı oynamalar olsa bile merkezi İdareden aylık ortalama 2.5 milyon lira gelen bir payımız var. Bu pay zamanında ve düzenli olarak her belediyenin hesabına yatırılır. Bu paranın yatırılmasında nüfusa göre ve büyükşehir, il gibi kriterlere göre belirlenmiş oranlar vardır. Siyasi görüşe bakılmaz. Siyasi görüşe göre belediyelerin paralarının kesildiği yani bu konuda muhalefet belediyesi ifadesi şehir efsanesidir.”

Ağaköy’ü belediye hizmetleri ile tanıştırmak istiyoruz”

Ağaköy ile ilgili gelen; “Ağaköy’de çok fazla ahırdan bozma ev var. Buralarla ilgili neden denetim yapmıyorsunuz?” sorusunu da yanıtlayan Başkan Işık; “Ağaköy bizim sorumluluk sahamızda değil. Burada kampüs olduğu için burayı belediye mücavir sahasına almak istiyoruz. Ağaköy büyüyor, gelişiyor ve ne yazık ki çarpık bir şekilde büyüyor. Biz de burasını alıp düzenlemek istiyoruz. Yetki alanımız içine aldığımızda bize ciddi külfeti olacak. Yol yok, alt yapı yok, kanalizasyon yok. Bunları çok ciddi masraflar ama burada yaşayan öğrencilerimiz için, köy sakinlerimiz için yetki alanımıza dahil edip Ağaköy’e belediye hizmetlerini de getirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı. Dersin ardından Başkan Işık; Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bünyamin Bacak ve öğretim görevlileri ile bir süre sohbet etti.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol