Biga’da altyapı sorunu tarihe karışacak

Biga'da 100 yıl boyunca altyapı sorunu yaşanmasının önüne geçecek 60 kilometrelik kanalizasyon ve yağmur suyu hattı çalışmasının tanıtım töreni Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima'nın da katılımıyla gerçekleşti. Konuşmasına Türkçe başlayan ve konuşmasının bir bölümünü Türkçe gerçekleştiren Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima Bigalılardan alkış aldı.

Biga’da altyapı sorunu tarihe karışacak

Biga'da 100 yıl boyunca altyapı sorunu yaşanmasının önüne geçecek 60 kilometrelik kanalizasyon ve yağmur suyu hattı çalışmasının tanıtım töreni Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima'nın da katılımıyla gerçekleşti. Konuşmasına Türkçe başlayan ve konuşmasının bir bölümünü Türkçe gerçekleştiren Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima Bigalılardan alkış aldı.

27 Eylül 2018 Perşembe 12:34
Biga’da altyapı sorunu tarihe karışacak

Biga Kaymakamı Mustafa Can, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, CHP Biga İlçe Başkanı Atilla Diren, Karabiga Belediye Başkanı Muzaffer Karataş, CHP Çanakkale İl Başkanı İsmet Güneşhan, CHP Çan İlçe Başkanı Ümran Aydın, il genel meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, belediye meclis üyeleri, İller Bankası Bursa Bölge Müdürü Ali Ekrem Ayti, Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) Türkiye Ofisi Başkanı Takehiro Yasu ve başkan yardımcıları, proje danışmanı ile büyükelçilik başkatibi de törene katıldılar. Törende konuşan Biga Belediye Başkanı İsmail Işık; “Ertuğrul Fırkateyninin batışının ardından başlayan Türk-Japon dostluğu uzun yıllardır sürüyor. 1890 yılında üzücü bir şekilde kayalıklara çarparak batan Ertuğrul Fırkateyni'nden 69 askerimizi kurtaran Japon dostlarımız, ölen askerlerimiz için bir şehitlik inşa ettiler. 1891 yılında inşa edilen Türk-Japon Dostluk Anıtı da bu şehitlikte bulunuyor. 1985 yılında Japonya’nın Tahran’da yaşayan 215 Japon vatandaşı için bir Türk Hava Yolları uçağı gönderdik ve Türk-Japon dostluğunu bir kez daha kanıtladık. Bu iki önemli olayla dostluğun ne olduğunu dünyaya gösterdik. Ertuğrul’un batmasının 100. yılı Türk-Japon yılı olarak kabul edildi. 1999 yılında ülkemizde yaşanan Gölcük Depremine kayıtsız kalmayan Japon dostlarımız, dünyanın öbür yanından yardım paketleri yolladılar. 2003 senesi Japonya’da “Türk Yılı”, 2010 senesi ise Türkiye’de “Japon Yılı” olarak kutlandı. Bigamızda da buradaki törenin ardından Türk-Japon dostluğunu ve işbirliğimizi simgeleyen bir anıt heykel açacağız. Şehir Parkımızda bu güzel dostluğun anısını yaşatacağız.”

“Altyapı sorunu yaşamayacağız”

“Japon dostlarımızın destekleriyle 2015 yılında Atıksu Arıtma Tesisi'mizi kullanıma açtık. Altyapı çalışmalarında işlerimizi kolaylaştıracak kanal açma aracı, kanal görüntüleme aracı, 2 iş makinası, 2 kamyon, 1 vidanjör, 1 kamyonet, 1 traktörü de yine Japon dostlarımızın destekleriyle belediyemize kazandıracağız” diyen Başkan Işık; “Biga'da 100 yıl boyunca altyapı sorunu yaşanmasının önüne geçecek 60 kilometrelik kanalizasyon ve yağmur suyu hattı çalışmasının tanıtım törenini; Japonya'nın Ankara Büyükelçisi sayın Akio Miyajima ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) Türkiye Ofisi Başkanı sayın Takehiro Yasu'nun katılımıyla gerçekleştiriyoruz. Yaklaşık 18 milyon liralık bir altyapı yatırımını Bigamıza kazandırmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Çalışmalara geçtiğimiz Ağustos ayı ortalarında başladık. Şuana kadar 7 kilometresini tamamladık. Kanalizasyon ve yağmur suyu hattı çalışmamız 2019 yılının Temmuz ayında tamamlanacak. Yeni imara açılan yerler başta olmak üzere altyapı ihtiyacı olan tüm bölgelerde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Alacağımız araçlarla da kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarımızın bakımlarını yapacağız. Yatırımımızın bakımını da sürdürülebilir hale getirmiş olacağız. 'Yaşanacak Şehir Biga' vizyonunun önemli bir aşaması olan çalışmamızın tanıtım törenine katılıp bizi yalnız bırakmayan siz değerli konuklarımıza, bizlere olan desteklerini hiç esirgemeyen Japon dostlarımıza ve kıymetli Bigalı hemşehrilerime yürekten teşekkür ediyorum.”

“İki devlet tek yürek”

Türkiye 1 yıl önce atandığını, Türk yemeklerini çok sevdiğini söyleyen Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima, konuşmasının bir bölümünü Türkçe yapınca, töreni izlemeye gelenlerce sık sık alkışlandı. Akio Miyajima yaptığı konuşmada; “Türkiye ve Japonya birçok olayda birbirlerine yardım etmişlerdir. Yakın zamanda Japonya’da meydana gelen sel ve doğal afetler sonrası cesaretlendirici mesajlar gönderen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na teşekkür ediyorum. Bugün burada bu çalışmanın başlamasından büyük mutluluk duyuyorum. Bu çalışma tamamlanınca Bigalıların günlük yaşamını destekleyen ve Türk-Japon dostluğunu simgeleyen yeni bir sembol olur umarım. Türk-Japon ilişkilerinin daha da gelişmesi için JİCA ile birlikte çalışacağız. Japonya ve Türkiye coğrafi olarak uzak ama Japonya ve Türkiye iki devlet tek yürektir.” Diye konuştu.

AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu ise; “Aslında siyaset dertlenme işidir. Bu Biga’nın 100 yıllık projesinde dertlenen sayın belediye başkanımıza teşekkür etmek istiyoruz. Biz siyaseti birbirimizle itişme aracı değil, birbirimizle hizmet etme aracı olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Anahtar Kelimeler:
Ak PartiBigaAl Yapı
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol