Çanakkale Bienali’ne OPET desteği

OPET’İN Arkeo-Köy’e dönüştürdüğü Tevfikiye’de Sanat Günleri başladı.

Çanakkale Bienali’ne OPET desteği

OPET’İN Arkeo-Köy’e dönüştürdüğü Tevfikiye’de Sanat Günleri başladı.

09 Ekim 2018 Salı 09:41
Çanakkale Bienali’ne OPET desteği

12 yıldır yürüttüğü ‘Tarihe Saygı Projesi’ ile Gelibolu Yarımadası’na ve bölgenin tarihine sahip çıkan OPET, 6. Çanakkale Bienali’nin ana destekçisi oldu. Troya’dan ilham alan Çanakkale Bienali, 37 uluslararası sanatçının, geçmiş ve geleceğe dair kavram, imge ve ekolojilerden beslenen eserlerini ‘Geçmişten Önce – Gelecekten Sonra’ başlığı altında bir araya getiriyor. OPET’in ‘2018 Troya Yılı’ nedeniyle yenileyerek ‘arkeo-köy’e dönüştürdüğü Tevfikiye köyündeki özgün mekanlar, bienal sergilerinin yanı sıra film gösterimlerine ve atölye çalışmalarına ev sahipliği yapıyor.  ‘Tarihe Saygı Projesi’ kapsamında Gelibolu Yarımadası’nın doğal dokusunu koruyarak, çağdaş bir görünüme kavuşması için 2006 yılından bu yana rehabilitasyon ve restorasyon çalışmaları gerçekleştiren OPET, Çanakkale Bienali İnisiyatifi (CABININ) tarafından düzenlenen 6. Çanakkale Bienali’nin ana destekçisi oldu. Troya’dan ilham alan Çanakkale Bienali, Çanakkale kent merkezi ve Troya bölgesindeki farklı mekanlarda 11 Kasım’a kadar gezilebilecek. 37 uluslararası sanatçının, geçmiş ve geleceğe dair kavram, imge ve ekolojilerden beslenen eserlerini ‘Geçmişten Önce–Gelecekten Sonra’ başlığı altında bir araya getiren 6. Çanakkale Bienali'nin kavramsal çerçevesi, zamanı tarihselleştirmede kullanılan birimlerden ilham alıyor. 6. Çanakkale Bienali ana mekanlarından Troya Müzesi’nin Süreli Sergi Salonu’nda mitolojik ve tarihsel yönleriyle Troya’ya odaklanan eserler sergileniyor. Ören yerinin yanında bulunan ve kısa süre önce OPET Tarihe Saygı Projesi kapsamında yenilenerek ‘arkeo-köy’e dönüştürülen Tevfikiye’deki özgün mekanlar ise Bienal sergilerinin yanı sıra film gösterimlerine ve atölye çalışmalarına ev sahipliği yapıyor.

Yaratıcı etkileşim zemini oluşturuyor

Bienalin Çanakkale kent merkezindeki sergi mekanları, CABININ’in 5 yıl önce hizmete açtığı etkinlik mekânı MAHAL ile genç sanatçı ve tasarımcıların son yıllarda Çanakkale kültür hayatına kazandırdığı ve farklı işlevlere sahip bağımsız kültür mekanları Bordo Bina, Sanatsever ve Stüdyo Mavinil oldu. Bienal’in kurumsal ortaklarından olan Troia Vakfı’nın Korfmann Kütüphanesi’nde ise Videoist’in oluşturduğu 11 sanatçılık bir video seçkisi yer alıyor. Çanakkale Bienali’nin tamamlayıcısı olan Bienal Çocuk, Bienal Genç, Bienal Engelsiz ve Bienaldeyiz programları kapsamında, bienalin açık kaldığı 6 hafta süresince hayata geçirilecek film gösterimi, söyleşi ve atölyeler Çanakkale Kent Merkezi ile Troya, Tevfikiye Köyü arasında sürdürülebilir bir yaratıcı etkileşim zemini oluşturmayı amaçlıyor. 

Troya temalı sergi

6. Çanakkale Bienali kapsamında Tevfikiye Galeri mekanında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) öğretim görevlileri ve mezunlarının hayata geçirdiği Troya temalı karma bir sergi bulunuyor. 11 Kasım’a kadar açık kalacak, "Kökler" başlıklı sergide öğretim görevlileri Evren Karayel Gökkaya, İhsan Doğrusöz, Şeref Doğan ve Vahid Novruzov’un yanı sıra ÇOMÜ mezunu genç kuşak sanatçılardan Erdal Sezer, Oğuzhan Karadal ve İlter Özyıldırım, eserleriyle yer alıyor.  Ayrıca Tevfikiye Köyü’nde köy meydanında 6 Ekim ve 27 Ekim’de gerçekleştirilecek ‘Sanat Panayırı’ kapsamında seramik, işlevsel seramik, seramik geri dönüşüm – mozaik, resim, linol baskı, ahşap boyama, taş boyama–dekor, tekstil baskı, takı tasarımı atölye çalışmaları ve sergiler düzenlenecek. Aynı zamanda müzik dinletileri de olacak. 6. Çanakkale Bienal kapsamında Tevfikiye Köyü Çok Amaçlı Salon, iki film gösterimine ev sahipliği yapacak.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Anahtar Kelimeler:
OpetArkeo-köy
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol