Çanakkale de yeşil gübreleme paneli…

Eceabat ilçesinde; Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında, Zeytin bahçelerinde yeşil gübreleme paneli düzenlendi.

Çanakkale de yeşil gübreleme paneli…

Eceabat ilçesinde; Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında, Zeytin bahçelerinde yeşil gübreleme paneli düzenlendi.

14 Ekim 2018 Pazar 15:10
Çanakkale de yeşil gübreleme paneli…

Panele; Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Başak Egesel, Eceabat İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yücel Tokgöz, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Harun Baytekin, Prof. Dr. Nuray Mücella Müftüoğlu, İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsünden Ziraat Mühendisi İdris Çılgın, Eceabat Ziraat Odası Başkanı Özay Kuzu, köy muhtarları ve çok sayıda zeytin üreticisi katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Eceabat İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yücel Tokgöz; “Proje, İlçemizin temel geçim kaynaklarından biri olan zeytin üretiminde verimi, kaliteyi, hastalık ve zararlılara olan dayanıklılığı artırmak için, öncelikle toprağın organik maddesinin arttırılması, kimyasal gübrelere olan bağımlılığın azaltılarak doğa dostu ve daha az maliyetli üretim yapılması amacıyla hayata geçirildi. Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü ile işbirliği içerisinde iki üretim sezonu boyunca yürütülecek proje kapsamında ilçemizin çeşitli bölgelerinde zeytin bahçelerinde yeşil gübreleme demonstrasyonları kurularak bu bahçelerden alınan toprak, yaprak ve meyve örneklerinin analiz ettirilip değişimler takip edilecektir” dedi.

Yeşil gübrelemeyi çok önemsiyoruz

Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ ise yaptığı konuşmada; “Eceabat İlçemiz zeytincilikle öne çıkan bir tarımsal yapıya sahip. Çanakkale'nin zeytin varlığının yaklaşık olarak %10'nu Eceabat İlçemizde. İl genelinde 35 bin ton zeytinyağı üretiyoruz. Eceabat ilçemize baktığımızda 3 ile 4 bin ton arasında bir zeytinyağı üretildiğini görüyoruz. Zeytinde verimi, kaliteyi arttırabilmemiz için bazı farklı yöntemleri de denememiz gerekir. Bu nedenle denemeler, demonstrasyon alanları kurmak için projeler geliştirdik. Bunlardan bir tanesi de Zeytin alanlarında yeşil gübreleme projesi. Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsüyle birlikte bu yıl bu projeyi yürüteceğiz. Yeşil gübrelemeyle biz; ürettiğimiz zeytinlerin daha kaliteli, verimi yüksek ve aynı zamanda çevreyi koruyan, ekolojik sistemi koruyan, insan sağlına daha faydalı olan üretim modeliyle Eceabat İlçemizde bir uygulama yapacağız. Kimyasal gübre kullanım miktarını azaltmalıyız. Bu proje kapsamında yapmış olduğumuz yeşil gübrelemedeki amacımız;  toprağın kalitesini arttırarak, organik madde oranın en az %4 - %5 seviyelerine çıkarmak. Biz bu anlamda yeşil gübrelemeyi çok önemsiyoruz. Almış olduğumuz 7 ton fiğ tohumunu 50-60 işletmemize dağıtarak ekimini yaptırıp, Burada yeşil gübrelemenin zeytinliklerimize sağlayacağı faydaları zaman içerisinde hep birlikte göreceğiz” diye konuştu.  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Nuray Mücella Müftüoğlu, Prof. Dr. Harun Baytekin ve İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsünden Ziraat Mühendisi İdris Çılgın tarafından yapılan sunumların ardından üreticilerin soruları cevaplandırılarak panel sona erdi.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Anahtar Kelimeler:
Tarım
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol