Çanakkale ürünleri Agroexpo’da tanıtıldı

Tarım sektörünün en büyük buluşması, Uluslararası alım heyetleri ile Türk üreticilerini bir araya getiren 13. Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı 1-4 Şubat 2018 tarihlerinde Fuar İzmir’de gerçekleşiyor.

Çanakkale ürünleri Agroexpo’da tanıtıldı

Tarım sektörünün en büyük buluşması, Uluslararası alım heyetleri ile Türk üreticilerini bir araya getiren 13. Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı 1-4 Şubat 2018 tarihlerinde Fuar İzmir’de gerçekleşiyor.

02 Şubat 2018 Cuma 16:54
Çanakkale ürünleri Agroexpo’da tanıtıldı

Tüm dünyadan tarım ve hayvancılık sektör temsilcilerini buluşturan fuarın açılış törenine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ile Sudan, Katar, İrlanda, Kosova, Romanya, Sırbistan, Ürdün, Rusya ve Azerbaycan’ın tarım bakanları katıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Fuar İzmir kompleksindeki 110 bin metrekare alanda gerçekleştirilen fuara 60 ülkenin katıldığı ve 850 standın yaklaşık 300 bin kişi tarafından ziyaret edilmesi bekleniyor.

Ana tema tarım 4.0

Bu yıl 13. AGROEXPO Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın ana teması “Tarım 4.0” olarak belirlendi. Endüstri 4.0 ile birlikte gelen akıllı tarım teknolojilerini kapsayan Tarım 4.0, Türkiye tarım sektörüne en hızlı ve en doğru şekilde tanıtılması amacıyla, fuarın ana teması olarak işlenmektedir. Fuar kapsamında konunun uzman isimleriyle beraber modern ve bilimsel teknikler tanıtılmakta. Söz konusu fuarda; bu yıl ilk kez Süt, Et ve Teknolojileri Özel Holü kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere, İzmir Ticaret Borsası, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, Ege İhracatçılar Birliği ve SETBİR’in destekleriyle 1 Şubat 2018 günü Et Zirvesi 2 Şubat 2018 günü ise Süt Zirvesi gerçekleştirildi. Fuar ile eş zamanlı çalıştaylar, süt ve et ile ilgili mini paneller, peynir tadım etkinlikleri, coğrafi işaretli peynirler sergisi, et showlar, rekor denemeleri ve birçok etkinlik düzenleniyor.

Avrupa'da birinciyiz

Fuar İzmir'de gerçekleşen Agroexpo ve Çok Uluslu Tarım İş Forumu'nun açılış töreninde konuşan Bakan Fakıbaba, kırsal kalkınma alanındaki çalışmaları kısa zamanda açıklayacaklarını belirterek, "Kırsal kalkınmada inşallah bir devrim yaşayacağız. Bu konuda bakanlığın çok önemli çalışmaları var. Bunu en kısa zamanda İzmir'de de başlatacağımızın müjdesini vermek istiyorum. Göreceksiniz köyden şehre göçü tersine çevireceğiz" dedi. Türkiye ekonomisinde en önemli sektörlerin başında tarımın geldiğini ifade eden Fakıbaba şunları söyledi: "Avrupa'nın en büyük tarımsal ekonomisi olduk. 2002'de Avrupa'da 4. sıradayken, 2005 yılında birinci sıraya yükseldik. 186 ülkeye bin 536 tarımsal ürün ihraç eden ülke konumuna ulaştık. Kendi gıdasını üretemeyen ülkeler hiçbir zaman özgür sayılamazlar. Bu bağlamda elimizden gelenleri seferber ettik. Kırsalı kalkındırıp istihdamın önün açacağız, kadına ve gençlere öncelik vereceğiz. Kırsalda yaşam standartlarını yükselteceğiz." Tarım 4.0'ın da önemine vurgu yapan Bakan Fakıbaba, tarım 4.0'ın teknoloji ile tarımın gelişimine katkı sağladığını sözlerine ekledi.

ÇTB standı göz doldurdu

Çanakkale’de markalaşmış ve markalaşma niteliğine sahip ürünlerin tanıtıldığı Çanakkale Ticaret Borsası standında Borsa üyeleri firma temsilcileri ile birlikte Çanakkale’yi, firmaları, markaları ve ürünlerin tanıtımını en iyi şekilde gerçekleştirirken, ayrıca Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ve 2018 TROİA yılı kapsamında tanıtımlarda yaptı.

Üzen’den fuar değerlendirmesi

Fuar ile ilgili değerlendirmede bulunan Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı S.Kaya Üzen; “Ürünlerimizin markalaşması, markalı ve katma değerli ürünlerin tanıtım ve pazarlanması konuları Çanakkale Ticaret Borsası olarak bizler için ilk sırada yer almaktadır. İlimiz kendi başına bir marka şehir. Coğrafi, tarihi, kültürel değeri çok yüksek. Dünyada tanınmışlığı ve farkındalığı çok büyük. Truva, Kazdağlarımız, Adalarımız, Şehitliklerimiz, Assos dünya kültür mirasının çok değerli hazineleri. Ayrıca bu yıl Çanakkale’miz için önemli bir yıl. Troia'nın UNESCO'nun dünya kültür mirası listesine girişinin 20. Yıldönümü. Çanakkale olarak bu yılın dünya genelinde özel bir kurgu ile anlatılması ve çok güçlü bir iletişim stratejisi yürütülmesi amacıyla standımızda Troia Yılını vurguladık. Ticaret Borsası olarak İlimiz ve markalarımıza katkı sağlayacak her fuarın içinde yer aldık, destek verdik, bundan sonra da bu desteğimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Bu düşünceler doğrultusunda Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın dördüncü büyük tarım fuarı olan "Agroexpo" kapsamında üyelerimiz ve markalarımız ile fuarda yerimizi almaktan son derece memnunuz. Ayrıca fuarda yeni gelişmeleri bizzat yerinde görme ve inceleme fırsatı bulmaları, teknolojik gelişmeleri yakından takibi için İl ve ilçelerimizden oluşan bir heyete fuar ziyaret organizasyonu düzenledik. Fuar kapsamında ayrıca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba'nın teşrifleri ve 40'ın üzerinde ülkenin Tarım Bakanları ve iş insanlarının davet edildiği ve Türkiye'de ilk kez gerçekleşen Çok Uluslu Tarım İş Forumu’na üyelerimizle birlikte katılarak yerli ve yabancı firmalarla ikili görüşmelerde bulunduk” dedi. Agroexpo, 4 Şubat Pazar akşamına kadar sürecek.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Son Güncelleme: 02.02.2018 16:55
Anahtar Kelimeler:
Tarım
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol