Engin; “Bizim niyetimiz Çanakkale’dir”

Çanakkale Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Ayhan Engin, Türkiye’de yaşanan ekonomik daralmanın sektörde hizmet veren berber ve kuaförleri de etkilediğini söyledi.

Engin; “Bizim niyetimiz Çanakkale’dir”

Çanakkale Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Ayhan Engin, Türkiye’de yaşanan ekonomik daralmanın sektörde hizmet veren berber ve kuaförleri de etkilediğini söyledi.

24 Aralık 2018 Pazartesi 14:45
Engin; “Bizim niyetimiz Çanakkale’dir”

Çanakkale Hedef Gazetesi’ne özel röportaj veren Çanakkale Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Ayhan Engin, eleman sıkıntısının yaşandığı sektör ile ilgili sorunları anlatarak, önemli bazı tespitlerde de bulundu. Engin yaptığı açıklamada; “Son zamanlarda Türkiye’nin gündeminde ekonomi var. Ekonomiyle ilgili söyleyeceklerimiz iyi şeyler olmasını hepimiz temenni ediyoruz. Lakin son zamanlarda ülkemizde yaşanan ekonomik daralmanın bizim sektörümüzü de etkilediği bir gerçek. Yalnız şuna dikkat etmemiz gerekiyor her işin her mesleğin bir sezonu var. Bu sezon yazları Nisan ayında başlayıp eylülün sonuna kadar süren yoğun çalışma zamanı Eylül sonlarında Mart’ın sonuna kadar süren işlerin azlığı söz konusudur bizde. Bizde sezon böyledir. Daha çok çalışılan yaz sezonudur, daha az çalışılan zaman kış sezonudur. Dolayısıyla biz ekonomiyle ilgili meslektaşlarım adına bu durumu çok dikkate almamız gerektiğine inanıyorum. Yani bu yılın işlerinin ekonomiyle mi ilgili olduğu yoksa sezonla ilgili bir durum olduğunu iyi tespit etmemiz gerekiyor. Belirli bir meslek grubu temsilcisi olarak, Başkan olarak söylemek istediğim şu çok önemli bir konudur. Hatta görevimiz olduğunu düşünerekten önemli bir tespitim var. Bugünün zorluklarını dünlerden geldiğini, geçmişte yapılan hataların ya da eksikliklerin en küçücük bir ekonomik çalkantıda her şeyin allak bullak olduğu sebebini çok öncelerden geldiğine inanıyoruz” dedi.

Eleman sıkıntısı yaşıyoruz

“Bugün Türkiye’de eleman sıkıntısı olan en baştaki meslek gruplarından bir tanesiyiz” diyen Ayhan Engin; “Bunun sebebi ile ilgili çok uzun uzun konuşmak mümkün. Bu konu hakkında birkaç cümle söylemek gerekirse biz değil miydik? 20-25 sene önce oku adam ol, okumazsan çöpçü olursun, okumazsan seni sanayi de çırak yaparız, okumazsan çoban olursun diyen bizler değil miydik? Peki şimdi herkes okumanın peşine düştü ve bizde elemansızlık sıkıntısı başladı. Bizler toplumda mesleklere ve ekonomik seviyeye göre insanlara değer vermeye devam etmemeliyiz. Bizler insanlara insan oldukları için değer vermeye, onların insani değerlerini ölçerek toplumda kendilerine yer vermeliyiz diye düşünüyorum. Dün kuaförde çalışan bir bayan personeli 25 yıl önce televizyonlarda kötü gösterirseniz bugün bu meslek alanında personel bulmanız mümkün olmaz. Örneğin eğer varsa bir kaynak ustası 5 bin lira maaşla işe başlayabilecek kaynak ustası aranırken bir makine mühendisinin de 2.500 TL’ye bir iş aradığını ve bu durumun çok ilginç bir çelişki olduğunu içler acısı bir durum olduğunu söylemek gerekiyor. Yani ekonomiyle ilgili yarınlarda daha büyük sorunlar yaşanmaması için bazı meslek gruplarında özellikle Türkiye’nin ticari haritası çıkarılmasını ve sınırlı sayıda iş yeri açılması, ruhsat verilmesi gerektiğine acilen böyle bir yasaya ihtiyaç duyduğumuza inanıyorum. Bu bizi daha düzenli daha sistemli bir ülkede daha kaygısız daha mutlu esnaflar oluşturmamıza sebep olacak bir yöntemdir. Bu konuda mesleğe talebinin neden olmadığını, ekonomik şartların neden bu kadar zor olduğunu söylemeye çalışırken benim asıl görevim bu meslek grubunun sosyal ekonomik, kültürel hatta siyasal gelişimine sebep olmak” şeklinde konuştu.

Daha iyi ekonomik şartlarda yaşasınlar istiyoruz

Engin sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Lakin meslek gruplarının çalışma saatleri ile ilgili o kadar büyük bir sıkıntı var ki bunun nasıl halledebileceğini söylemiş olduk aynı zamanda. Sosyalleşsin istiyoruz meslektaşlarımız. Sabah 08.30’dan akşam 21.30’a kadar çalışan insanın sosyalleşmesi mümkün değil. Bunu herkes biliyor. Daha iyi ekonomik şartlarda yaşasınlar istiyoruz. Lakin yan yana dip dibe açılan salonlar, iş yerleri kalite ile birbirleriyle değil fiyatta birbirleriyle yarışır duruma getirildiği için ekonomik olarak da gelişmesine engel olan en önemli durumun bu olduğunu söylemeye çalışıyorum. Temsil ettiğimiz grubun kültürel olarak gelişmesini istiyoruz. Fakat kültürel olarak da gelişmiyor. Çünkü o kadar çok kafası meşgul ki kültürel olarak gelişmeye zamanı da yok, ekonomisi de yok. O zaman siyasi olarak gelişsin desek, şimdi meslek grubu sadece birilerinin peşinden giden bir kitle olarak düşünüyor.”

Siyasi partilere seslendi

Siyasi partilere de seslenen Çanakkale Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Ayhan Engin; “Ben bugün burada bütün siyasi partililere şunu söylemek istiyorum. Hiç berberi kuaförü, önümüzde yapılacak seçimlerde il genel meclis üyeliğine, belediye meclis üyeliğini düşünen oldu mu? Mutlaka olmuştur. Eğer bu konuda bu işin üstesinden en iyi kim gelebilir diye bir soru sorulacaksa işte ben buradayım. Bu soruya hazırım. Kim gelirse gelsin bu soruyu sorana en iyi cevabı vereceğimden emin olsun. Tabi bizler sıkıntılarımızı, ülkenin sıkıntılarını dile getirirken Çanakkale’miz ile ilgili Türkiye’miz ile ilgili yapılan her şeyin arkasında durmaya, o duruma katkı vermeye, destek olmaya çalışıyoruz” dedi.

Bizim niyetimiz Çanakkale’dir

Tek amaçlarının Çanakkale olduğunu dile getiren Engin; “Basın mensuplarımızın da takip ettiği şekilde 2018 Troya yıllarının tanıtımına katkı verebilmek için, bizde kendimizce ön yargılı birilerinin üç beş cümlesine rağmen yapacağımızı yapmaya devam edeceğiz. Mesele Çanakkale ise biz burada düşüncemiz ne olursa olsun niyetimiz Çanakkale olacak. Bizim niyetimiz Çanakkale’dir. Belediyemiz ile beraber Troya 2018 yılının tanıtımına katkı vermek için yaptırdığımız saç kestirilirken saç kesim önlüğünün Çanakkale’de çok büyük ses getirdiğini dosta güven düşmana da korku ver bilinciyle bunların Çanakkale’miz için yapılmasını isteriz” ifadelerini kullandı.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Anahtar Kelimeler:
çanakkaleAyhan Engin
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol