Gökçeada'yı sevindiren gelişme

Türkiye’nin en büyük adası olan ve organik tarımın yanı sıra turizm ile 2011 yılında almış olduğu Cittaslow (sakin şehir) unvanı ile dünyanın ilk ve tek sakin adası seçilen Gökçeada’da 'Kumtaşı Ocağı' çalışmaları için ÇED isteminde bulunan bir firma, bu talebini geri çekti.

Gökçeada'yı sevindiren gelişme

Türkiye’nin en büyük adası olan ve organik tarımın yanı sıra turizm ile 2011 yılında almış olduğu Cittaslow (sakin şehir) unvanı ile dünyanın ilk ve tek sakin adası seçilen Gökçeada’da 'Kumtaşı Ocağı' çalışmaları için ÇED isteminde bulunan bir firma, bu talebini geri çekti.

01 Nisan 2018 Pazar 10:59
Gökçeada'yı sevindiren gelişme

Türkiye’nin en büyük adası olmasının yanı sıra, tatlı su kaynakları dünya üzerinde kendisine yetebilen 4 adadan biri olma özelliğini taşıyan Gökçeada, 2011 yılında almış olduğu Cittaslow (sakin şehir) unvanı ile dünyanın ilk ve tek sakin adası seçildi. 4 ay önce Yuvacık mevkiinde altın ve gümüş madeni tehdidini atlatan Gökçeada'da önemli turizm yerlerinden Kaleköy’de Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, 'Kumtaşı Ocağı' için ÇED talebinin de Temçed Mühendislik firması tarafından geri çekildiğini duyurdu. Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, "25.11.2014 tarih ve 29186 (Değişik:RG-26/5/2017-30077) sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliği kapsamında İl Müdürlüğümüze e-ÇED elektronik ortamında sunulan; Çanakkale ili Gökçeada ilçesi Kaleköy köyü civarında, H15-C1 ve H15-C2 paftalarında, AR:201701400 Ruhsat numaralı II-B Grubu Sahada Davut Karakuş tarafından 7,46 ha alanda yapılması planlanan 'Kumtaşı Ocağı' Projesi ile ilgili olarak; 19.03.2018 tarihinde İl Müdürlüğümüzce formata uygunluk kontrolü yapılarak başvurusu uygun bulunmuş ve projeye ilişkin ÇED süreci başlatılmıştır. Akabinde 20.03.2018 tarihinde dış kurum görüşlerine başvurulmuş olup, proje süreci devam ederken; 29.03.2018 tarihinde projeyi hazırlayan Yetkilendirilmiş Kuruluş (Temçed Danışmanlık Müh. Atık Yönetimi ve San. Tic. Ltd. Şti.) tarafından e-ÇED sistemi üzerinden; faaliyet sahibinin ekonomik sebeplerden dolayı planladığı yatırımdan vazgeçtiği belirtilerek projenin iptali başvurusunda bulunulmuştur. Konu ile ilgili olarak İl Müdürlüğümüzce değerlendirme yapılmış olup; 29.03.2018 tarih ve E.2802 sayılı yazı ile Davut Karakuş tarafından gerçekleştirilmesi planlanan 'AR:201701400 Ruhsat numaralı II-B Grubu Sahada Kumtaşı Ocağı Projesi'ne ilişkin Valiliğimizce (Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) yürütülen projenin çevrimiçi e-ÇED sürecinin iptal edilmesi uygun bulunmuştur" denildi.

Çetin; “Mutluyuz”

Başvurunun geri çekilmesinden dolayı mutlu olduklarını ifade eden Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin ise, "Bu projenin hayata geçirilmesi adanın en önemli turizm destinasyonlarından birine büyük zarar verecekti. Dünyanın ilk cittaslow adası ve Türkiye'nin en büyük adası unvanına sahip olan Gökçeada'da bir süre önce de altın ve gümüş madeni kurulmasıyla ilgili girişimlerle gündeme gelmiş ve bu başvuru geri çekilmişti. Kumtaşı ocağı için başvuru ÇED ilanı ilgili firma tarafından geri çekildi. Bu Gökçeadamız için çok önemli bir gelişmedir. Başvurunun geri çekilmesinden ve adanın en önemli turizm destinasyonlarından biri olan Kaleköy'ün alacağı bu zarardan kurtulmasından dolayı mutluyuz" dedi. Öte yandan, konuyla ilgili AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Av. Bülent Turan sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Sakin adamız sakin kalmaya devam edecek. Sorun yok" ifadelerini kullandı.

iha

Anahtar Kelimeler:
Gökçeadaçed
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol