Güneşhan; “Karma eğitimden vazgeçilemez”

CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, 2018-2019 eğitim ve öğretim yılının ‘karma eğitimi’ tartışmaya açma çabalarıyla başladığını söyledi.

Güneşhan; “Karma eğitimden vazgeçilemez”

CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, 2018-2019 eğitim ve öğretim yılının ‘karma eğitimi’ tartışmaya açma çabalarıyla başladığını söyledi.

18 Eylül 2018 Salı 14:02
Güneşhan; “Karma eğitimden vazgeçilemez”

Konu ile ilgili yazılı açıklama yapan CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan; “Cemaat ve tarikatların talepleri ve baskıları doğrultusunda karma eğitime ilişkin düzenlemeler yönetmelikten çıkartıldı. FÖTE’den ders almayanların “ahmakça çabaları geleceğimizi tehdit etmeye devam ediyor. Karma eğitime karşı çıkan zihniyetin gerekçesi ne? Daha iyi bir eğitim mi? Kadın erkek eşitliği mi? Kız çocuklarının okutulması mı? Kadın hakları mı? Hayır! Bu zihniyet kadının okumasına da, çalışmasına da, eğlenmesine de karşıdır… Kadını hep cinsel obje olarak görürler! Sokakta yürümesini dahi istemezler… Kadın düşmanıdırlar! Bu zihniyet hayatın hiçbir alanında kadın ve erkeği eşit görmemiştir! Kadın ve erkeğin aynı sınıflarda okumasına karşı oldukları gibi, medeni kanuna da karşıdırlar. Kadına mirastan daha az pay verilmesini savunurlar. Bu nedenledir ki, kadınları özgürleştiren, eğitim hakkını, seçme ve seçilme hakkını veren en büyük kadın hakları savunucusu, Mustafa Kemal Atatürk’ün devrimlerini ortadan kaldırma gafleti içindedirler” dedi.

“Eğitim çözümsüz değildir. Biz varız”

“Karma eğitimin zorunluluğu, Anayasa ve Milli Eğitim Temel Kanununda yer almaktadır” diyen Güneşhan; “Yönetmeliklerle değiştirilemez! Çünkü “Anayasa” , “Yasa”, “Tüzük” ve “Yönetmelik” hiyerarşisine aykırı düzenleme yapılamaz. Yönetmelikler; kanuna aykırı düzenlenemez, kanun maddesini ortadan kaldıramaz, kanunu değiştiremez. Bunu yapmaya çalışanlar kafalarını kuma gömenlerdir. Kaldı ki karma eğitim sistemi hayatın doğal akışının bir sonucudur. Hiçbir kanun maddesiyle kaldırılması söz konusu değildir. Eğitimde seçme hakkı değil, pedegojik olarak doğru olanın uygulanması esastır. Karma eğitimden vazgeçmek, Türkiye Cumhuriyetinin temellerini yıkmak demektir. Cumhuriyet değerlerinden vazgeçmek demektir! Herkes iyi bilsin ki, karma eğitim ile oynarsanız kıyamet kopar… Çünkü laik, bilimsel ve demokratik eğitimi ortadan kaldırma diye bir “hak” yoktur! 2018-2019 eğitim ve öğretim yılı dağ gibi biriken sorunlarla başlıyor. 16 yılda, 6 Milli Eğitim Bakanı değişti. Şimdi görev sırası 7.Milli Eğitim Bakanında… Eğitim sistemini planlı bir şekilde; laik, bilimsel ve demokratik hedefinden uzaklaştıranlar, ellerini ovuşturarak bekliyor. Eğitim; 81 milyonun sorunudur, gelecek planıdır, umududur. AKP’ye ve tek adamların insiyatifine bırakılamayacak kadar hayati bir konudur. Eğitim sistemini felç edenler boşuna heveslenmesin, karanlık hedeflerine ulaşamayacaklar. Kimse umutsuzluğa kapılmasın… Eğitim çözümsüz değildir. Biz varız. Laik, bilimsel, demokratik ve parasız eğitim hakkının herkese verilmesi için mücadelemiz devam ediyor, edecek…” şeklinde konuştu.

Eğitimde 12 sorun 12 çözüm

Güneşhan sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Eğitimde fırsat- imkan eşitliği sağlanmalıdır. Devlet okullarında okuyan her çocuğa, eğitime katkı payı olarak 500 TL. verilmelidir. Taşımalı eğitime son verilmelidir. Tam gün eğitim sistemine geçilmelidir. Birleştirilmiş sınıf uygulaması sonlandırılmalıdır. Her okulda öğle yemeği ücretsiz verilmelidir. Velilerden kayıt parası ve okul masrafları alınmamalıdır. Ülkemizin kıt kaynaklarını betona değil beyne kanalize etmeliyiz. Eğitime daha fazla bütçe ayırmak gerekir. Eğitime ayrılan pay, geleceğe yapılan yatırımdır.

Eğitimin bilimsel niteliğini korumalıyız

Laik, bilimsel, demokratik ve herkese parasız eğitim verilmelidir. Milli Eğitim Bakanlığı tarikat ve cemaatlerin eğitimle olan ilişkisini kesmeli, bunlarla yapılan protokolleri derhal iptal etmelidir. Eğitimde paradigma değişikliğine ihtiyaç vardır. Çocuklarımızı geleceğe hazırlayan, geleceğin dünyası ile buluşturan, çağdaş, demokratik, laik ve bilimsel öğretim programları oluşturulmalıdır. Eğitimde dönüşüm yaparken partizanca davranmamalıyız. Talimatla değil liyakat esasına göre atama yapılmalıdır. Okul türleri Türkiye’nin ihtiyaçlarına göre belirlenmelidir. Eğitim partizanca siyasetin uygulama alanı değildir. Eğitime siyaset sokulmamalı, eğitim politikası siyasi anlayışa değil, bilime göre düzenlenmelidir. Sınav odaklı eğitim derhal terkedilmelidir. Ezberci ve sınav odaklı eğitimden vazgeçilmelidir.

Eğitimde liyakat esas alınmalıdır

Eğitimde, liyakata dayalı bir sistem kurulmalıdır. Atamalar siyasete değil, liyakata bakılarak yapılmalıdır. Darbeci eğitim sisteminden vazgeçilmelidir. Bir an önce erişilebilir, bölgesel farklılıkları giderilmiş, bilimsel eğitime geçilmelidir. Eğitimde 1+8+4 sistemine geçilmelidir. Eğitim sistemi, 1 yıl okul öncesi eğitim olmak üzere, 13 yıla çıkartılmalıdır. Öğretmenlere hak ettikleri değer verilmelidir. 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü ve 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde birer maaş ikramiye verilmelidir. Öğretmenlerin ek göstergeleri 3600’e çıkartılmalıdır. Ücretli, sözleşmeli, kadrolu öğretmen ayrımına son verilmelidir. Karma eğitimden vazgeçilemez. 1739 Sayılı kanunda tanımlanmış olan karma eğitim, pedegojik olarak da doğru olan karma eğitim uygulamasıdır. Bundan vazgeçilmemelidir.”

Çanakkale Hedef Gazetesi

Anahtar Kelimeler:
Chp
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol