İlçe Minibüsleri şehir içine giremeyecek

Çanakkale Belediyesi ile Kepez Belediyesi; ilçe minibüslerinin devlet hastanesine girememesi nedeniyle engelli, yaşlı hasta ve yakınlarının mağdur olmaması için çabalıyor.

İlçe Minibüsleri şehir içine giremeyecek

Çanakkale Belediyesi ile Kepez Belediyesi; ilçe minibüslerinin devlet hastanesine girememesi nedeniyle engelli, yaşlı hasta ve yakınlarının mağdur olmaması için çabalıyor.

10 Şubat 2020 Pazartesi 15:42
İlçe Minibüsleri şehir içine giremeyecek

Çanakkale Belediyesi, ilçe minibüslerin Mehmet Akif Ersoy Çanakkale Devlet Hastanesi’ne gitmesinin yasaklanmasıyla vatandaşların mağdur olmaması için şimdilik geçici bir çözüm üretti. Belediye, üniversite hastanesi durağına otobüs koyarak vatandaşları Devlet Hastanesi’ne taşımaya başladı.

İlçe minibüslerinin Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’ne girmesi, Çanakkale İdare Mahkemesi’nin kararıyla 03.02.2020 tarihinden itibaren yasaklanmıştı. Bu karar ile ilçe minibüslerinin Devlet Hastanesi’ne gidemeyecek olması Çanakkale ve ilçelerinde tepkiyle karşılanmıştı. İlçe minibüs ve otobüslerinin Çanakkale Mehmet Akil Ersoy Devlet Hastanesi’ne gidemeyeceği belirtilen kararda, ilçe minibüs ve otobüslerinin belirtilen güzergâh ve saat aralığında faaliyetlerini sürdürmeleri gerektiği de bildirilmişti. Ayrıca kararda, aykırı hareket edenlere ise Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Taşıma Kanunu hükümlerine göre cezai işlemlerin uygulanacağı ifade edilmişti.

Gökhan; “Şimdilik bir sistem geliştirdik”

Konuyu Çanakkale Belediye Meclisi’nin Şubat ayı toplantısında gündeme getiren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “İlçe minibüslerinin devlet hastanesine girememesi ile ilgili karar gündem oldu. Çanakkale Belediyesi’ne eleştiriler yapıldı. Çanakkale İl Trafik Komisyonu kararı iptal edilmiş. Minibüsler hastaneye giremiyor. Bizde apar topar tedbir aldık. Çünkü minibüsler insanları üniversite hastanesinin orada indiriyorlar. İnsanlar, oradan otobüslerle devlet hastanesine gidecekler. Hemen oraya bir tane durak koyduk. Durağın camına da ‘bu belediye tarafından değil, mahkeme tarafından iptal edilmiştir’ diye yazdırdım. Oraya da otobüs koyduk. Gelen insanları oradan alıp yukarıya hastaneye taşıyoruz. Hastaneden de aşağıya taşıyoruz. Böyle bir sistem geliştirdik. Şimdilik böyle” dedi.

“Konuyu araştırdım”

“Konuyu araştırdım. İl Trafik Komisyonu kararına itiraz ediliyor” diyen Başkan Gökhan; “İl Trafik Komisyonu kararı ne idi? İlk önce biz şöyle bir uygulama yaptık. Sabah buradaki şehir otobüsleri gibi 07.00-09.00 arası akşam 17.00-19.00 arası gibi otobüslerin oraya girmesi sağlanmıştı. Daha sonra İl Trafik Komisyonu bütün gün otobüsler hastaneye gitsin dedi. Biz de tamam dedik. İşte bu karara itiraz edildi, hem oda tarafından hem de kooperatif tarafından. Bunun üzerine mahkeme de bu kararı iptal etti. Güzergah orası olmadığı için oraya ilçe minibüslerinin girmesi mümkün hale gelmedi. Bu işin hukuki tarafı” diye konuştu.

“Bunu engelleyen Çanakkale Belediyesi değil”

Başkan Gökhan sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Bir de işin yetki tarafına bakarsak, devlet hastanesi Çanakkale sınırları içerisinde değildir. Çanakkale Belediyesi sınırları içerisinde değildir. Devlet hastanesi Kepez Belediyesi sınırları içerisindedir. Onun için Çanakkale Belediyesi’ni eleştirmenin hiçbir faydası yoktur. Çanakkale Belediyesi sınırları içerisinde değil, bunu engelleyen Çanakkale Belediyesi değil. İtiraz eden biz değiliz. Ben bunu savunmuşum, İl Trafik Komisyonu’ndan karar çıkartmışım. Ve buranın çözümü de ben de değil.”

“Hastalar mağdur olmasın diye karar aldık”

Mahkeme tarafından kararın iptal edilmesinin ardından Kepez Belediyesi ile birlikte bir tutanak hazırladıklarını ifade eden Başkan Gökhan, hastaların mağdur olmaması amacıyla yeni bir güzergah oluşturulması için Kepez Belediyesi’yle ortak bir karar aldıklarını söyledi. Bu karar ile ilgili yazının Kepez Belediyesi tarafından İl Trafik Komisyonu’na sunulacağını da dile getiren Başkan Gökhan; “Kepez ile beraber ortak ulaşım yapıyoruz. Bu kararın ardından bir tutanak hazırladık Kepez Belediyesi, Çanakkale Belediyesi ve kooperatif başkanı ile birlikte. Şöyle bir karar aldık. İlçelerden gelen hastaların yararına olması açısından engelli, yaşlı hasta ve yakınlarının sabah 07.00 ile 09.00 saatleri arasında Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’ne ulaşımlarını sağlamak amacıyla Çanakkale-İzmir karayolunu kullanarak Kepez Belediyesi Hamdibey Mahallesi Rauf Denktaş Caddesi üzerinden güzergah oluşturularak, ilçelerden yolcu taşıma faaliyetlerinde bulunan araçların devlet hastanesine giderek indirme yapmasında ve yolcu almadan aynı güzergah üzerinden dönmesinde sakınca olmadığına karar verilmiştir dedik. Ve şimdi Kepez Belediyesi, İl Trafik Komisyonuna sunulmak üzere bir yazı hazırlıyor. Yeniden buraya güzergah verilmesi için. Bu müracaata bende imza atacağım, çünkü ortak bir ulaşımımız olduğu için bende imza atacağım. Biz de bunu istiyoruz. Belki olağanüstü bir karar alınabilir” ifadelerini kullandı.

“Otogardan biz insanları ücretsiz taşırız”

İlçe minibüslerinin şehir içine girmemesi için gerekli müracaatı ve hazırlığı yaptıklarını kaydeden Başkan Gökhan; “Aslına bu rahatsızlık nereden çıktığına bakarsanız, şu noktada 18 nolu kooperatifte haklı. Çünkü hastaneye giren minibüsler daha sonra da şehir içinde bizim güzergah verdiğimiz minibüsler ne yazık ki, verdikleri sözlere rağmen şehiriçi yolcusu alıp bunun ticaretini yapmaya devam ediyorlar. Yani hastayı bırakıyor, fakat hastaneden yolcu alıyor ve AVM’de indiriyor. Özel hastanede indiriyor. Aynı bildiğiniz şehiriçi otobüsçülerin işini yapıyor. Bunlar kaç defa tespit edildi. Kaç defa toplantı yapıldı. Ama bir türlü çözüm bulunamadı. Şimdi bundan sonra gidilecek olan yol şu. Arkadaşlarımız bunun üzerinde çalışıyor. Bizim normal trafik işimiz otogardan otogaradır. Otogardan biz insanları ücretsiz taşırız. Şehir içine ilçe aracının girmemesi için gerekli müracaatı ve hazırlığı yapıyoruz. Çünkü, bakın sonunda iş hastalara dayandı. Yazık, günah. Onun için kimse Çanakkale Belediyesi veya Kepez Belediyesi’ne eleştiri getirmesin. İşin aslı budur” dedi.

İşte o karar

Çanakkale İdare Mahkemesinin 19/12/2019 tarih ve 2019/1467 Nolu kararında şu ifadeler yer aldı; “İlgi sayılı kararlar doğrultusunda 07/11/2017 tarih ve 2017/10 sayılı Çanakkale İI Trafik Komisyon Kararı İPTAL edilmiştir. Alınan karar gereği ilçe minibüs ve otobüsleri Mehmet Akil ERSOY Devlet Hastanesine gidemeyecek olup, şehir içinde 18/04/2012 tarih ve 2012/43 sayılı Çanakkale II Trafik Komisyon Kararına uygun olarak; Şehir içine Giriş: Beldemiz Kavşağı- Bölge Trafik önü- Atatürk Caddesi-Tansaş Kavşağı-Troya Caddesi- Havaalanı Kavşağı- Sanayi Köprülü Kavşağı- Sanayi Kavşağı Pirireis Caddesi-Terminale varış. Terminalden Çıkış: Terminal D-200 ve D-550 Devlet Karayolu (Çevre Yolu) üzerinden, Şehir merkezi içerisine girmeden geçiş yaparak son varış yerine intikal edecek. Kamu-Kurum ve Kuruluşları ile özel işyerlerinde çalışmakta olan (öğrenci-öğretmen vb.) vatandaşların trafik güvenliği ile yaya ve yolcu memnuniyeti göz önünde bulundurularak. SABAH 07:00-09:00 ile AKŞAM 17:00-19:00 saatleri arasında, Atatürk Caddesinin Eski Belediye Kavşağı ile Balıkesir Kavşağı arasında kalan kısmına girebileceklerdir. İlçe minibüs ve otobüslerinin belirtilen güzergâh ve saat aralığında faaliyetlerini sürdürmeleri, aykırı hareket edenlere Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Taşıma Kanunu hükümlerine göre cezai işlemlerin uygulanacağının bilinmesini, oluşabilecek olumsuzlukların önlenmesi adına şehir içi taşımacılıkla ilgili olarak Çanakkale ve Kepez Belediye Başkanlıklarının gerekli tedbirleri almaları hususlarını: rica ederim.”

Çanakkale Hedef Gazetesi

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol