İsmet İnönü düzenlenen tören ile anıldı

Türkiye Cumhuriyeti'nin 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, ölümünün 46. yıldönümünde Muammer Aksoy Parkı'nda düzenlenen törenle anıldı.

İsmet İnönü düzenlenen tören ile anıldı

Türkiye Cumhuriyeti'nin 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, ölümünün 46. yıldönümünde Muammer Aksoy Parkı'nda düzenlenen törenle anıldı.

25 Aralık 2019 Çarşamba 16:29
İsmet İnönü düzenlenen tören ile anıldı

Anma törenine Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, Belediye Başkan Yardımcıları Rebiye Ünüvar ve İrfan Mutluay'ın yanı sıra kentliler katıldı.

İsmet İnönü Anıtı önüne bırakılan çelenk ile başlayan program, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile devam etti. CHP Çanakkale İl Başkanı İsmet Güneşhan anma töreninde yaptığı açıklamada ise şunları söyledi;"

Büyük Atatürk’ün yakın silah ve dava arkadaşı; Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Başbakanı, ikinci Cumhurbaşkanımız, Partimizin ikinci Genel Başkanı, büyük devlet ve siyaset adamı, Lozan kahramanı ve Kurtuluş savaşımızın Garp Cephesi komutanı İsmet İnönü’yü aramızdan ayrılışının 46. yıl dönümünde saygıyla anıyoruz.

İsmet İnönü; Ulusal Kurtuluş savaşında ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu yolunda her zaman büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’le birlikte mücadele vermiş, eşsiz bir diplomat, bir dava ve inanç adamı olarak tarihi görevler üstlenmiş büyük bir liderdir.

İsmet İnönü özellikle Mudanya ve Lozan antlaşmalarının imzalanmasındaki diplomatik başarısıyla Türkiye Cumhuriyet’inin bağımsız bir devlet olarak dünya sahnesinde yerini almasını sağlamıştır.

İsmet İnönü daima toplumumuza, demokrasimize, bağımsızlık ve hürriyet anlayışımıza katkı sunmuş, geliştirmiştir. Kurtarıcımız ve kurucumuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hayali olan; sağlığında tüm çabalarına rağmen hayata geçiremediği, çok partili siyasi yaşama geçişi; kansız, kavgasız ve barış ortamı içerisinde gerçekleştirmiş olup, bir anlamda çok partili döneme geçişin mimarı olmuştur. 14 Mayıs 1950’de yapılan çok partili genel seçimlerin sonucunda iktidarın el değiştirmesini; “En büyük yenilgim en büyük başarımdır. Sukunetle ve Sulh yoluyla iktidarı devir ediyorum bundan daha büyük mutluluk var mı?” sözü ile açıklamıştır.

“Bir memlekette namuslular en az namussuzlar kadar cesur olmadıkça o memleket için kurtuluş yoktur.” sözüyle bugünlerde de tüm yurtseverler için yol göstericiliğini sürdürmektedir.

İsmet İnönü dünya siyasetinde Türkiye Cumhuriyeti’nin onurunu ve bağımsız duruşunu korumak için çalışmıştır. Ülkemizi ikinci Dünya Savaşı’nın büyük yıkıntılarından koruyan İsmet İnönü, “Gerekirse yeni bir dünya kurulur ve Türkiye orada yerini alır.” diyerek çok net bir tavrın sahibi olmuştur.

Çağdaş ve laik Cumhuriyetle hesaplaşmasını İsmet İnönü üzerinden yürütmekte olanlar şunu bilmelidirler ki İsmet İnönü büyük devlet ve siyaset adamı olarak Türk halkının gönlündeki yere çoktan yerleşmiştir. Onu oradan söküp atmaya bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kimsenin gücü yetmeyecektir.

Bu duygu ve düşüncelerle; Ulusal Kurtuluş Savaşımızın kazanılmasında, ardından laik ve demokratik, çağdaş Cumhuriyetimizin kurulmasında gelişip güçlenmesinde önemli rol oynayan, seçkin devlet ve siyaset adamı, İsmet İnönü’yü aramızdan ayrılışının 46. yıldönümünde bir kez daha rahmet, saygı ve şükranla anıyorum. "

Çanakkale Hedef Gazetesi

Son Güncelleme: 25.12.2019 16:37
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol