Karabiga Limanı’nda tatbikat

Karabiga Belediyesi’ne ait limanda, güvenlik ve çevre konularında peş peşe yapılan tatbikatlarla acil müdahaleye hazır olduğu bir kez daha gösterildi.

Karabiga Limanı’nda tatbikat

Karabiga Belediyesi’ne ait limanda, güvenlik ve çevre konularında peş peşe yapılan tatbikatlarla acil müdahaleye hazır olduğu bir kez daha gösterildi.

11 Ağustos 2018 Cumartesi 15:53
Karabiga Limanı’nda tatbikat

Limanda kimyasal ve petrol sızıntılarına karşı deniz tatbikatı gerçekleştirildi. Bu defa da deniz çevresinin petrol ve diğer zararlı maddelerle kirlenmesinde acil durumlarda müdahale planı kapsamında deniz çevresinin petrol ve diğer zararlı maddeler ile kirlenme riskinden korumak için teorik ve pratik eğitim gerçekleştirildi. Karabiga Belediyesi Limanı bünyesinde çalışanlara yönelik verilen pratik tatbikat ana operasyon rıhtımında düzenlendi. Tatbikata Karabiga Liman Başkanı İsmail Gümüş, Departman Müdürleri ve Acil Durum İdare ekibi, anlaşmalı firma Başaran firma temsilcileri Onat Emre Altuntop ve Tahsin Sezer katıldılar.

5312 sayılı yasa gereği hazırlanan Karabiga Belediyesi Limanı acil müdahale eylem planı geçtiğimiz yıllarda bakanlık onayından geçmişti. Yasanın yönetmelikleri gereği bakanlık tarafından yetkilendirilmiş aracı kurum Başaran Gemı eğitmeni Onat Emre Altuntop tarafından verilen Seviye 1 eğitimlerinin son gününde de eğitimlerin pratikte uygulanması gerçekleştirildi. Ayrıca Bölgede denizde oluşabilecek petrol kirliliği ve gemi kazalarını önlemek ve temizlemek amacıyla Karabiga Belediyesi ve Başaran Gemi 5312 sayılı yasa gereği Acil Müdahale Konteyneri ve malzemelerini liman sahasına yerleştirdi.

Tatbikat ile ilgili bilgiler veren Belediye yetkilileri; “Karabiga Belediyesi Limanında Liman Başkanlığı personellerinin de katılımıyla 5312 sayılı Deniz Çevresinin Petrol ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda Müdahale ve Zararların Tazmini Esaslarına Dair Kanun kapsamında olası bir deniz kirliliği olayında hazırlıklı olmak ve müdahale etme kapasitesini geliştirmek maksadıyla deniz kirliliği müdahale tatbikatı düzenlenmiştir. Tatbikat esnasında, olası bir kazada alınacak önlemler, yapılacak operasyonlar ve olaydan kaynaklanabilecek zararı en aza indirmek amacıyla müdahale etme kabiliyetine sahip her türlü araç ve gereçlerin tanıtımı yapılarak tatbikatın başarılı bir şekilde uygulanması sağlandı. Gerçekleşen tatbikatta, senaryo gereği denize yakıt sızdırılması üzerine görevliler deniz kenarını bariyerlerle Petro kimya sızıntısının yayılmasını engellediler. Tatbikatın, 5312 sayılı “Deniz çevresinin petrol ve diğer zararlı maddelerle kirlenmesinde acil durumlarda müdahale ve zararların tazmini esaslarına dair kanun” gereğince yapıldığı vurgulandı. Denizde herhangi bir sızıntı ve atık durumunda limanlar arasında koordinasyonun önemine dikkat çekildiği tatbikatta senaryo gereği ekipler, denize karışan atığın yayılmasını 200 m petrol bariyeri çekerek engelledikten sonra, emici ped ve sosis kullanarak temizleme çalışmalarını da başarı ile kısa sürede tamamladı” dediler.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Anahtar Kelimeler:
Karabiga
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol