Kent Müzesi’nde sezon finali

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde Kentte Saatçiler sergisinin paralelinde “Bir Saatçinin Anıları” başlıklı kent sohbeti gerçekleştirildi.

Kent Müzesi’nde sezon finali

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde Kentte Saatçiler sergisinin paralelinde “Bir Saatçinin Anıları” başlıklı kent sohbeti gerçekleştirildi.

10 Mayıs 2018 Perşembe 13:56
Kent Müzesi’nde sezon finali

Gürhan Girgin ile Kent Müzesi sohbetlerinin sezon finali gerçekleştirildi. “Ölü bir bedeni alıp can vermenin keyfine varmak gibi bir şey saat tamir etmek.” diyerek sözlerine başlayan Gürhan Girgin, çocukluğundan beri çeşitli işlerde çalıştığını fakat amcasının oğlunun yanında öğrendiği saatçiliğe duyduğu sevgi ile meslekte geçen yıllarını anlattı. Kendi başına çalışmanın güzelliğini keşfettiği amcaoğlunun dükkanından kendi dükkanını açmaya ve meslekte 40 yıla yaklaşan hayat macerası esnasında yaşadığı anıları da konuklarla paylaşan Girgin, meslekte geçirdiği 40 yılını kitaplaştırma projesinin olduğunu Kent Müzesi’ndeki bu sohbetin başlığının da kendisine ilham verdiğine değindi. Eski saatçilerin de anıldığı sohbette mekanik saat tamirinin ve satışının işinin ehli kişilerce yapılmasının önemine değinildi. Gürhan Girgin işine verdiği önemi “Her gün sabah sekizde dükkanımı açarım, bayramlarda da dükkanı açarım. Sadece saat satmıyorum, pil de satıyorum. Tansiyon hastası olanlar, işitme engeli olanlar, iş yoğunluğu dolayısıyla gelemeyen insanlara hizmet vermek benim için önemli, insanları memnun edebilmenin hazzını bir şeye değişmem” diyerek belirtti. Gürhan Girgin, mesleğin devamı için iki çırak yetiştirdiğini, yalnız çırakların sonrasında mesleği tercih etmeyip başka alanlara yöneldiğini, “Terk edilmeyi hazmedemeyen bir ustayım” diyerek artık çırak yetiştirmeyeceğini dile getirdi. Saat satmanın da bir ustalık gerektirdiğini, saatte oluşan olası bir sorun karşısında satın alınan yere gidilerek tamir edilmesi gerektiğini ya da tüketicilerin bilgilendirmelerinin tam yapılması gerektiğini belirten Gürhan Girgin, saatçilerin bağlı olduğu bir oda olmadığı için mağduriyetlerin yaşandığını, kısa zamanda bir meslek odasının kurulmasının ve denetlemelerin yapılmasının gerekliliğine vurgu yaptı. Sohbet, konukların sorularına verilen cevapların ardından sona erdi. Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi kent sohbeti etkinliklerine Eylül ayına kadar ara verdi.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Anahtar Kelimeler:
çanakkaleKentKonseyi
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol