Ocak ayı SAMEKS verileri açıklandı

2018 yılı Ocak ayı SAMEKS verileri İstanbul’da açıklandı. Belirtilen verilere göre mevsim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak 54,1 değerine geriledi.

Ocak ayı SAMEKS verileri açıklandı

2018 yılı Ocak ayı SAMEKS verileri İstanbul’da açıklandı. Belirtilen verilere göre mevsim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak 54,1 değerine geriledi.

31 Ocak 2018 Çarşamba 17:05
Ocak ayı SAMEKS verileri açıklandı

2018 yılı Ocak ayı SAMEKS verileri İstanbul’da açıklandı. Belirtilen verilere göre mevsim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak 54,1 değerine geriledi. Sanayi sektörü önceki aya göre 2,2 puan artış kaydederken, hizmet sektörünün 0,2 puanlık azalışı Bileşik Endeksteki düşüşün belirleyicisi oldu. Böylece SAMEKS Bileşik Endeksi, 50 referans değerinin üzerindeki seyrini 2018 yılının Ocak ayında da sürdürdü ve Türkiye ekonomisindeki canlılığa işaret etti. Sanayi sektöründe gözlenen artışta, önceki aya göre yeni siparişlerin 3,6 puan artarak 60,4 puana yükselmesi etkili olurken, buna bağlı olarak üretim güçlü bir şekilde artış kaydetti. Sektöre ilişkin girdi alımları da 65,3 puanlık seviyesiyle olumlu görünümünü sürdürdü. Hizmet sektöründe ise, iş hacmindeki artışa karşın girdi alımlarının artış hızında gözlenen yavaşlama endeksi, önceki aya göre 0,2 puan aşağı çekti. Böylece mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi’nin 54,1 puanlık değeri, 2018 yılı Ocak ayına ilişkin ekonomik aktivitenin canlılığına işaret etti. Hem hizmet hem de sanayi sektörünün 50 referans puanı üzerindeki seyrini sürdürmesi; SAMEKS’teki olumlu görünümün önümüzdeki dönemlerde de süreceğinin sinyalini veriyor.

2018 yılı Ocak ayı SAMEKS verilerini değerlendiren MÜSİAD Çanakkale Şube Başkanı Ali Osman Yıldız; “2017 yılının genelinde 50 referans değerinin üzerinde seyreden SAMEKS, 2018 yılının ilk döneminde de artış eğilimini sürdürmüş ve Türkiye ekonomisine yönelik olumlu görünümün sürdüğüne işaret etmiştir. Bu dönemde hem Sanayi hem de Hizmet Endeksi’nin 50 referans değerinin üzerinde yer alması, reel sektörün ekonomiye olan güveninin sürdüğünü göstermektedir. Hizmet endeksine ait iş hacminin 4 aylık aradan sonra yeniden 50 referans değerinin üzerinde yer alması sektöre ilişkin nispi durgunluğun geride kaldığını göstermektedir. Buna ek olarak her iki sektörde girdi alımlarının güçlü seyrini koruması, SAMEKS’teki artışların önümüzdeki dönemde de süreceğine işaret etmektedir” dedi.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Anahtar Kelimeler:
Sameks
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol