Sıfırlanan döner sermayeye acil çözüm gerekli

Türk Sağlık Sen Çanakkale Şube Başkanı Turan Çavdar ve beraberindeki sendika üyeleri, döner sermayeleri ve hastane yemeklerini protesto etti.

Sıfırlanan döner sermayeye acil çözüm gerekli

Türk Sağlık Sen Çanakkale Şube Başkanı Turan Çavdar ve beraberindeki sendika üyeleri, döner sermayeleri ve hastane yemeklerini protesto etti.

24 Şubat 2019 Pazar 19:28
Sıfırlanan döner sermayeye acil çözüm gerekli

Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi önünde döner sermayeleri ve yemekleri protesto etmek için basın açıklaması düzenleyen Türk Sağlık Sen Çanakkale Şube Başkanı Turan Çavdar; “Yıllardır performansa dayalı döner sermaye sisteminin sağlık çalışanlarına maddi anlamda katkı sağlamadığı her geçen gün sıkıntılarımızın arttığını dile getirmekten bıkmış usanmış durumdayız. Emekliliğe yansıtılmayan döner sermaye sisteminin biz sağlık çalışanlarına zulüm olmanın ötesine geçememiştir. Nisan ayı itibarı ile dahil olduğumuz vergi dilimi ocak ayından itibaren başlamış ve aylarca sabit üzeri alamadığımız döner sermaye sistemine dönüşmekten öteye gidememiştir. Ancak; bugün gelinen noktada 2019 yılının ilk döner sermayesi dağıtılmış ve vergi diliminin olmadığı bir ay olarak düşünüldüğünde aldığımız döner sermaye sabit üzerine sıfır olarak hesaplarımıza yatmıştır. Bunun kabul edilmesi mümkün değildir. Hasta, muayene, ameliyat ile tetkik ve tedavilerde sürekli bir artış yaşanırken, çalışanın iş yükü sağlık hizmetlerini bile etkileyecek bir noktada iken çalışanların aldığı döner sermayeler sürekli düşmüş hatta sıfırlanmıştır. Çalışan kazanacak mantığı ile reklamı yapılan döner sermayelerin, artık çalışanlarla hiçbir ilgilisi kalmamıştır. Nerede bir açık veya eksik varsa bunu çalışanın döner sermayesi ile kapatılmaya çalışıldığı rahatsız edici bir durum açıkça yaşanmaktadır” dedi.

Sorun adeta bir yara halini almıştır

“Performansa dayalı döner sermaye sisteminin acilen yeniden düzenlenmesi gerektiğini, defalarca dile getirdik ve bugün olduğu gibi yine dile getiriyoruz. Bakanlıktan sistemin köklü bir şekilde değiştirilmesini istedik. Çalışanların sistemin merkezine alınmasını talep ettik. Sağlık Bakanlığı yetkilileri de yaptığımız görüşmelerde bu konuda yönetmelik çalışması yaptıklarını ifade etmişlerdi” diyen Çavdar; “Fakat aradan aylar geçmesine rağmen hala bu konuda somut bir adım atılmamıştır. Çalışanların artık sabrı kalmamıştır. Çünkü her hastaneden döner sermaye ek ödemeleri ile ilgili olarak çalışanların feryadı yükselmektedir. Performansa dayalı döner sermaye ek ödemeleri neredeyse sıfırlanmıştır. Çalışanlar sabit ek ödemeye mahkum edilmişlerdir. Ekonomisini döner sermayesini de hesaba katarak yapan sağlık çalışanları mağdur olmuşlardır. 10 yıl önceki ücretlerin bile mumla arandığı bir sistem artık çökmüştür. Acil çözüm gereklidir. Döner sermayede kaybolup giden çalışanın emeği, alın teridir. İstenen de lütuf veya ekstra değil, sadece çalışanın hakkıdır.  Bu hak teslim edilmelidir” şeklinde konuştu.

Çözüme kavuşuncaya kadar da durmayacağız

Çavdar sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Türk Sağlık-Sen olarak buradan Sağlık Bakanlığına sesleniyor; çalışanın döner sermayesini yok etmek yerine adaletin sağlandığı ve emekliliğe yansıtıldığı bir düzeni sağlayın diyoruz. Ayrıca; sağlık çalışanlarının kanayan yarası olanlardan bir tanesi de hastane yemekleridir. Aylardır bu durumu dile getirmekten geri durmadık ve durum çözüme kavuşuncaya kadar da durmayacağız. Sağlık çalışanlarının sorunlarının tavan yaptığı dönem de bir de yemeklerin kalitesinin bu denli düşük olması kabul edilecek bir durum değildir. Sorunu Sağlık Müdürüne defalarca bildirdik ama soruna çözüm bulmuş değildir. Sorun veya sorunlar hala devam etmektedir. Tüm tepkilere rağmen bir çözüm üretmeyen Sağlık Müdürüne buradan sesleniyorum. Sizin işiniz sorun teşkil eden olaylara duyarsız kalmak değil çözüm üretmektir. Bunun için burada olduğunuzu unutmuş olmalısınız ki tek derdiniz sağlık personeliyle uğraşmak olmuş. Sağlık çalışanlarının bu kadar büyük soruları varken bugün Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi, Ezine Devlet Hastanesi ve Ayvacık Devlet Hastanesi  yemeklerle ilgili ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Soruna acil çözüm gerektiği açıkça ortadır. Buradan Sağlık Müdürüne sesleniyorum sağlık çalışanlarının sorunları sizin de sorununuzdur, çözüm yetkisi ve görevi sizlerdedir lütfen gereğini yapın sorunları çözün diyorum.”

Çanakkale Hedef Gazetesi

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol