Uluşal’dan 5 Aralık mesajı

Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Sevgi Uluşal, 5 Aralık Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı Verilmesi ile ilgili bir mesaj yayımladı.

Uluşal’dan 5 Aralık mesajı

Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Sevgi Uluşal, 5 Aralık Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı Verilmesi ile ilgili bir mesaj yayımladı.

04 Aralık 2017 Pazartesi 16:33
Uluşal’dan 5 Aralık mesajı

Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak kadınları hak ettiği noktaya getirmek için çalıştıklarını belirten Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Sevgi Uluşal; “5 Aralık 1934… Ülkemizde, kadın statüsünde ileri bir adım olarak tarihe yazılmıştır. Bu tarihte TBMM kadınlara seçme ve seçilme hakkını tanıyan yasayı kabul etmiştir. 1926 yılında Türk Medeni Kanunu ile kadınlara boşanma, velayet ve mallar üzerinde vesayet hakkı tanındı. 3 Nisan 1930’da kadınlara belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı tanındı. 26 Ekim 1933’te kadınlara köylerde muhtar olma ve ihtiyar heyetine seçilme hakları tanındı. 5 Aralık 1934’te ise Anayasa değişikliği ile kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanındı. Japonya’da 1950, Yunanistan’da 1952, Fransa’da 1944, İtalya’da 1948, İsviçre’de 1972, Portekiz’de 1976 yıllarında kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanındı. Türk kadını seçme ve seçilme hakkına birçok batı ülkelerinden daha önce sahip oldu. Atatürk kadının seçme ve seçilme hakkına kavuşmasıyla ilgili olarak; ‘’ Medeni memleketlerin birçoğunda kadından esirgenen bu hak, bugün Türk kadınının elindedir ve onu salahiyet ve liyakatle kullanacak’’ diyerek kararlılığını belirtmiştir. Bu haber dönemin gazetelerinde ‘’ Türk Kadını hakkının en büyüğünü aldı’’ biçiminde yansımıştır. Bugün kadınlar karar mekanizmalarında yeteri kadar temsil edilemiyorlar. Aslında ülkemizde siyasete yansımayan büyük bir kadın gücü var. Kadınlar siyasetin her kademesindeki görevler için seçilmeye de istekli. Bu kapsamda; biz Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak kadınlarımızı hak ettiği noktaya getirmek için çalışıyoruz. Eşit temsiliyet konusunda öngörülerimizi iletiyoruz. Siyasallaşmak hak aramaktır. Kadınlarımızın karar alma süreçlerinde eşit katılımını sağlamak için siyasetteki yerlerini zaman geçirmeden almalarını diliyoruz. Mustafa Kemal Atatürk’ün öncelikle Türk Kadınına, sonrasında da milletimize armağan ettiği kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınmasının 83. yılı kutlu olsun” dedi.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Son Güncelleme: 04.12.2017 16:40
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol