Üzen Tarım İş Forumu’na katıldı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca İki ülke arasındaki ticaret hacmini artırmak amacıyla Saraybosna’da Türkiye-Bosna Hersek Tarım İş Forumu düzenlendi.

Üzen Tarım İş Forumu’na katıldı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca İki ülke arasındaki ticaret hacmini artırmak amacıyla Saraybosna’da Türkiye-Bosna Hersek Tarım İş Forumu düzenlendi.

27 Ekim 2017 Cuma 13:28
Üzen Tarım İş Forumu’na katıldı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ‘nın teşrifleriyle düzenlenen foruma Bakan yardımcısı Mehmet Daniş, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Faik Yavuz, Bakanlık yetkilileri, Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı S. Kaya Üzen ve işadamlarından oluşan heyet katıldı. Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna parlamento binasında düzenlenen foruma katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, yaptığı konuşmada, "İki ülke arasındaki ticaret hacminde hedef olan 1 milyar doları çok kısa zamanda yakalayacağımıza inancım sonsuzdur." dedi. Bakan Fakıbaba, tarımsal üretim ve ticarette Bosna Hersek ile ortak adımlar atmak, birlikte üretmek ve kazanmanın bu coğrafyadaki en büyük hedefleri arasında yer aldığını söyledi. İki ülkenin tarih boyunca en zor zamanlarında birbirine destek olduğunu vurgulayan Fakıbaba, "Kadim dostluğumuz ve iyi niyet yaklaşımının göstergesi olan bu dayanışma takdire şayandır." ifadelerini kullandı.

“Ticaret köprüleri kuracağımıza eminim”

Forum ile ilgili değerlendirmede bulunan Başkan Kaya Üzen; “Hayvancılık, gıda, un, yem, veterinerlik ve aşı ürünleri, zirai ilaç, tohum, fidan, gübre, organik tarım, seracılık, tarım makineleri gibi farklı alanlardan Türk iş insanlarının Saraybosna’da olduğunu yineleyen Borsa Başkanı Üzen, "Yapılan ikili görüşmelerde önemli ticari bağlantılar tesis edildi. Önümüzdeki dönemlerde iki ülke olarak üçüncü ülkeler ile ortak ticaret köprüleri kuracağımıza eminim." diye konuştu. Başkan Üzen, AB'ye üyelik yolunda olan Bosna Hersek'in ekonomik anlamda olumlu gelişmeler kaydettiğini, özellikle tarım ve hayvancılık konusunda son yıllarda önemli büyümeler gerçekleştirildiğini söyledi. Bosna Hersek’in Türkiye'nin, dış ticarette iş birliği yaptıkları önemli ülkeler arasında bulunduğunu belirten Üzen; ortak amacın karşılıklı tarımsal ve ticaret hacmini geliştirmek, iş birliği olanaklarını artırmak olduğunu kaydetti.

Türk işadamlarıyla temaslarda bulundu

T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba'nın başkanlığında "Türkiye-Bosna Hersek Tarım İş Formunun" gerçekleştirilmesi için Saraybosna’ya giden Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı S. Kaya Üzen toplantı öncesinde Bosna Hersek Türk İş adamları ile bir araya geldi. Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen; Türk Bosna-Hersek İş Adamları Derneği Başkanı Abdurrahman Uvak ve Bosna Hersekte yaşayan Türk işadamları ile birlikte Bosna-Hersek Dış İşleri Bakanlığı Ekonomik Diplomasi Müdürü Dr. Tanja Milašinović Martinović makamında ziyaret etti. Ziyarette Türk Bosna-Hersek İş Adamları derneğinin faaliyetleri anlatılarak önümüzdeki dönemlerde gerçekleştirmek istenen projeleri ile ilgili görüşüldü. İki ülke arasında savunma sanayi, demir-çelik, tekstil, ağaç işleme, kağıt, mobilya, deri, deri işleme, elektronik ve gıda sektörlerinde işbirliği imkanları olduğu tespit edildi. Ülkedeki mevcut Türk firmalarının mevzuat ve bürokrasiye ilişkin sorunları ve çözüm önerileri görüşüldü. İş adamlarının daha etkin faaliyetler yürütebilmesini teminen Bosnalı yetkililer ile düzenli bilgi akışının önemine değinildi. Başkan Üzen, Bosna Hersek'in yüksek potansiyele sahip bir ülke olduğunu vurgulayarak özellikle et, süt, tahıl ve meyve üretiminin gelişme potansiyeli gösteren sektörler olduğunu bildirdi.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol