Üzen; “Uygulama haksız rekabete sebebiyet verecektir”

Çanakkale Ticaret Borsası Canlı Hayvan Meslek Komitesi Et fiyatlarını değerlendirdi. ÇTB Başkanı Kaya Üzen; “Kırmızı et fiyatını düşürmek amacıyla iyi niyetli yapılan bu uygulamanın haksız rekabete sebebiyet vereceğine inanıyoruz” dedi.

Üzen; “Uygulama haksız rekabete sebebiyet verecektir”

Çanakkale Ticaret Borsası Canlı Hayvan Meslek Komitesi Et fiyatlarını değerlendirdi. ÇTB Başkanı Kaya Üzen; “Kırmızı et fiyatını düşürmek amacıyla iyi niyetli yapılan bu uygulamanın haksız rekabete sebebiyet vereceğine inanıyoruz” dedi.

04 Ekim 2017 Çarşamba 15:21
Üzen; “Uygulama haksız rekabete sebebiyet verecektir”

Çanakkale Ticaret Borsası Canlı Hayvan Meslek Komitesinin olağan toplantısı Borsa Meclis toplantı salonunda gerçekleşti. Meslek komitesi toplantısına Yönetim Kurulu Başkanı S. Kaya Üzen, Meclis Başkanı Abdullah Deniz, Meslek Komitesi Başkanı Melih Gündoğdu, Meslek Komitesi Üyeleri İsmail Saman, C. Cem Demir, Hüseyin Denizli, Şevket Yalçıntekin, Şerif Ali Şahin, Ercan Kurt ve Yahya Gündüz katıldı. Toplantı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Yönetim Kurulu Başkanı S. Kaya Üzen; “Malumunuz olduğu üzere Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sn. Ahmet Fakıbaba, Et ve Süt Kurumu tarafından zincir marketlere et verileceğine ilişkin bir açıklama gerçekleştirmiştir. Bizler Çanakkale Ticaret Borsası komite toplantımızda kırmızı et fiyatını düşürmek amacıyla yapılan bu iyi niyetli uygulamayı gündemimize getirdik, değerlendirdik. Çanakkale Ticaret Borsası olarak Devletin karkas et ithal ederek, paketledikten sonra market zincirlerinde satması hususunda satış şekliyle ilgili olarak kafamızda soru işaretleri bulunmaktadır. Kırmızı et fiyatını düşürmek amacıyla iyi niyetli yapılan bu uygulamanın haksız rekabete sebebiyet vereceğine inanıyoruz. Et fiyatlarının düşürülmesiyle ilgili izlenecek olan yol haritasının yanlış olduğuna, bu yol haritasının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Şu an için alınmış bir karar yok ama basından takip ettiğimiz kadarıyla önümüzdeki süreçte et fiyatlarının düşürülmesiyle ilgili belirli ulusal zincir mağazalarda bu ürünlerin Et ve Balık Kurumu markası ile şu an ki perakende fiyatlarının % 20 altında satılması söz konusu. Bu sektöre emek veren, ticaret yapan ve ailelerini geçindiren kesim olarak sadece belirlenmiş kısıtlı sayıdaki noktalara bu iş verildiği takdirde zaten zor dönemden geçen bizim kasabımız, bakkalımız, yerel marketimiz nasıl ulusal zincirlerin karşısında rekabetini nasıl devam ettirebilir, konumuz bu” dedi.

“Kalıcı çözümler üretilmeli”

“Bizler komite olarak dar gelirlinin düzenli bir şekilde ihtiyacının karşılanması için iyi niyetli oluşturulan bu uygulamanın sürdürülebilir olmadığına, daha uzun soluklu kalıcı çözümler üretilmesi gerektiğine inanıyoruz” diyen Üzen; “Bugün bu toplantımızda et fiyatlarının düşürülmesinin nasıl yapılması gerektiği konusunda fikir jimnastiğinde bulunduk. Burada tüm arkadaşlarımızın hem fikir olduğu 3 konu var. Birincisi üretim miktarlarının, hayvan sayısının doğru ırklarla arttırılmasıdır. Bizler ürettiğimiz kadar süt tüketemiyoruz, tükettiğimiz kadar et üretemiyoruz. Özellikle dış ticaret açığımızın azaltılması için ithalatla bu iş devam etmemeli biran önce Türkiye de ki hayvan sayısı daha da arttırılmalıdır. İkincisi yem, yakıt, gübre gibi girdi maliyetlerinin aşağıya çekilmesidir. Bir 3.konu da desteklemelerin adil, yerinde ve eksiksiz dağıtılması gerektiğine inanmaktayız. Et ve Süt kurumunun perakende mağaza açması da yanlış bir uygulamaydı. Bu konularda rakip olmaması gerektiğine inanıyoruz. Et ve Süt Kurumu 2011’de kırmızı et fiyatını düşürmek amacıyla milyarlarca lira harcayarak bayilik ve franchising ile 100’den fazla mağazalar açmıştı. Nitekim hükümetimiz konuyla ilgili gerekli tedbirleri aldı. Bir çok yatırım boşa gitti. Gereksiz maliyetlere sebep oldu. Geçtiğimiz aylarda bu mağazaların hepsi kapatıldı. Et ve Süt Kurumu’nun kendisine ait 12 mağazası kaldı. Biz bu hususta da hükümetimize çok teşekkür ediyoruz. Zaten zincir marketler sokak aralarına fazlasıyla girerek ülke genelinde küçük esnafın yok olmasına sebep oluyorlar. Şimdi birde zincir marketlerin Et ve Süt Kurumu tarafından et satışı ile desteklenmesi demek küçük esnafın eşit şartlarda rekabet edememesi demektir. Zincir marketlere ucuz et almak için gelen tüketicilerimiz etin yanında ihtiyacı olan diğer gıda maddelerini, kişisel ihtiyaçlarını da alacaklar sonuç olarak vergi veren, ülke genelinde katma değer üreten ve istihdam sağlayan esnafımız, kasaplarımız iş yapamamakta ve bu durum ticaretlerine ket vurmaktadır. Diğer bir önemli husus olarak ta zincir mağazalarla yapılacak

Çanakkale Hedef Gazetesi

Son Güncelleme: 04.10.2017 15:24
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol