Zeytin üreticisini yalnız bırakmadı

CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, ilçe ilçe, köy köy gezerek üreticinin yanında yer alıp, çiftçinin umudu olmaya devam ediyor.

Zeytin üreticisini yalnız bırakmadı

CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, ilçe ilçe, köy köy gezerek üreticinin yanında yer alıp, çiftçinin umudu olmaya devam ediyor.

20 Kasım 2017 Pazartesi 13:02
Zeytin üreticisini yalnız bırakmadı

CHP Ezine İlçe Başkanı Serdar Eren ile birlikte Ezine Akköy’e giden CHP’li Bülent Öz, Çanakkale genelinde yağmur yağışı olduğu için zeytin toplamaya ara veren zeytinciler ile köy kahvesinde buluştu ve Akköylü hemşehrilerinin çaylarını içerek sohbet etti. Köy kahvesindeki sohbette değerlendirmelerde bulunan Milletvekili Bülent Öz; “Zeytin desteklemelerinin geç ve yetersiz açıklanması üreticimizin en temel sorunudur. Zeytin desteklenmesinin düşük olmasının yanında geç açıklanması üreticimizi tedirgin etmekte ve masraflarını karşılamamaktadır. Üstelik her geçen gün artan maliyet tablosuna her gün artan mazot fiyatları da eklendiğinde çiftçimizin sorunları daha da büyüyor. Buğdayı, samanı, eti ithal etmeyi görev edinen ve çiftçimizi desteklemek yerine ithal ürün ile fiyat düşürdük diye müjde veren AKP'nin Tarım Politikası kalmamıştır. Elin malıyla kendi üreticimiz ile rekabet edilerek adeta çiftçimizle dalga geçiliyor. Fakat buna rağmen zeytincimiz direnmeye çalışıp, özveri ile çalışmaktadır” dedi.

“CHP her zaman çiftçinin yanındadır”

“CHP Çiftçi Politikalarımızı, üreticimizle paylaşmaya devam ediyoruz, Çiftçimize inanıyor ve güveniyoruz” diyen Öz; “CHP iktidarında desteklemeler zamanında ve çiftçimizin ihtiyacını karşılayacak seviyede ilan edilecek. Fiyatların bir yıl öncesinden açıklanması sağlanacak. Tarımda çiftçimizin belini büken gider maliyetlerinden vergiler kalkacak. Çiftçimiz milletin efendisidir sözünü yeniden ülke politikası yapacağız. Çünkü çiftçimiz kazanırsa ülkemiz kazanır. Akköy kahvesinde hemşehrilerine umut dolu açıklamalarda bulunan CHP’li Bülent ÖZ, daha sonra bölgedeki zeytinlerin işlendiği bir zeytin yağı fabrikasını ziyaret etti” şeklinde konuştu.

“Kültürel mirasımız zeytincilik yeterli destek görmüyor”

İkram edilen taze zeytin yağına ekmek banıp, yeni mahsul zeytinin tadına bakan CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, fabrikadaki incelemelerinin ardından açıklamalarda bulunarak şunları ifade etti: “Binlerce yılın kültürel mirası, barışın ve ölümsüzlüğün simgesi zeytinimiz gelecek nesillere bırakacağımız en güzel miraslardan birisidir. Ama ne yazık ki, AKP’nin yanlış politikaları yüzünden yeteri kadar destek görmeyen zeytin, üretim sürdürülebilirliği riski taşıyor. Tarım bakanlığının 2004 yılında başlattığı zeytin dikme seferberliği ile ülkemizdeki 107 milyon olan zeytin ağacı sayısı %70’lik artışla 173 milyon adet olmuştur. Fakat yine TUİK verilerine göre, 2002 yılındaki 1 800 000 ton olan zeytin üretimi 2016 yılında 1 730 000 tona gerilemiştir. Zeytin ağacı sayımızı arttırmak için destek veren devlet, tarımda uygulanan yanlış politikalar, yaşanan iklim değişliklerine göz ardı ettiği için dikilen 80 milyon ağaç çiftçimize yük olmuştur. Bugün üretim miktarına bakıldığında zeytin dikme seferberliğinde, plansız ağaç dikimi yapıldığı açıkça görülmektedir. Ülkemizde 320 bin aile sosyal ve ekonomik açından zeytincilik ile geçinmektedir. 2014 verileriyle Çanakkale’de 5 milyon zeytin ağacı bulunan Çanakkale’miz üretilen zeytin ve zeytinyağı ile ülkemizde %4 oranla üretim miktarına sahiptir. Zeytin üreticimiz kadar işleyen fabrikalarda zorlukla ayakta duruyor. Bin bir zorlukla yetiştirilip, toplanan zeytinlerin, yine bin bir zorlukla işlenerek sofralara geliyor. Biliyoruz ki zeytin üreticimiz kadar, zeytini işleyen fabrikalarda zorlukla ayakta durmaya çalışıyor. Üretim sürdürülebilirliği mücadelesi veren tüm emekçilerin hak ettikleri kazançları almaları için Mecliste mücadele verdiğimizi ve Cumhuriyet Halk Partisi olarak her zaman üreticimizin ve çiftçimizin kazancına politikalar üretiyoruz. Çiftimizin her zaman yanında olarak umudu ve hak ettiği kazancının teminatı olduğumuzu ifade ediyoruz. Çünkü Ülkemizin katma değeri olan ve bizi biz yapan değerlere sahip çıkarsak, yarınlara daha umutla bakabiliriz.”

Çanakkale Hedef Gazetesi

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol