Troia Müzesi’nde sona doğru

AK Parti Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Troia kökenli tarihi eserlerin 2018 Troia Yılı’nda Çanakkale’de Ağustos ayında açılması planlanan Troia Müzesi’nde sergileneceğini söyledi.

Troia Müzesi’nde sona doğru

AK Parti Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Troia kökenli tarihi eserlerin 2018 Troia Yılı’nda Çanakkale’de Ağustos ayında açılması planlanan Troia Müzesi’nde sergileneceğini söyledi.

18 Haziran 2018 Pazartesi 14:47
Troia Müzesi’nde sona doğru

Troia Hazinelerini 1873 yılında kaçıran Heinrich Schliemann döneminden kalan altın eserler ile Boğazköy Tableti, Topkapı Sarayı’ndan Fatih Sultan Mehmet’in de okuduğu Homeros’un “İlyada” kitabı, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde bulunan 2012 yılında Amerika’dan getirilen 24 parça hazine, İzmir Arkeoloji Müzesi’nde bulunan Homeros heykeli ile beş adet sikkenin Ağustos Ayı’nda açılması planlanan Troia Müzesi'nde sergilenecek. Troia Müzesi çalışmalarında sona gelindiğini belirten AK Parti Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Çanakkale’yi ayağa kaldıracak yatırımların en önemlilerinden bir tanesinin Troia Müzesi olduğuna dikkat çekti. Troia hazinelerinin ülkemize geri kazandırılması için Troia Müzesi açılışını önemsediklerini kaydeden Turan; “Troia Müzesi bölgemizi ayağa kaldıracak yatırımlardan en önemlilerinden bir tanesi. Troia binlerce yıllık hatırasıyla beraber toplumumuza büyük bir turizm imkanı sunuyor. Ancak müzemizin olmaması büyük bir eksiklikti. Müzemizin son aşamasına geldik. Birkaç ay içerisinde Cumhurbaşkanımızın katılımıyla büyük bir törenle açmayı planlıyoruz. Şuan çevre düzenlemeleri yapılıyor. Müzemiz dış görüntüsünde eskitilmiş olarak sunulan, harika bir müze” dedi.

“Eserler çıkarıldığı yerde, esas evinde sergilensin”

“Şimdiye kadar Troia hazinelerini Avrupa, Yunanistan, Rusya başta olmak üzere, bir çok ülkede eserler var” diyen Turan; “Biz bunları zaman zaman hukuk ve müzeler aracılığıyla en son mecliste kurulan komisyon aracılığıyla istediğimizde, en çok önümüze gelen engel sunum nerede olacak sorusuydu. Çünkü Troia’nın eserlerinin İstanbul, Ankara’da sunulması değil, çıkarıldığı yerden sunulması esastır deniliyordu. Dolayısıyla çıkarılan buradan kaçırılan, gönderilen eserlerin iade edilmesi için çok büyük bir imkan elde edilmiş olacak. Bundan sonra umut ediyorum tüm yazışmalara müze gerekçesiyle olumlu cevap alınacaktır. Zaten şuan İstanbul, Ankara olmak üzere tüm müzelerimizde olan eserlerin, buraya hemen getirilmesi anlaşmaları yapıldı. Müzemizin açılmasından sonra ki süreçte, Avrupa başta olmak üzere tüm diğer ülkelerde ki Troia hazinelerinin tekrar buraya kazandırılması çalışmasına başlayacağız. İstiyoruz ki eserler çıkarıldığı yerde, esas evinde sergilensin. Troia’nın tam göbeğinde, merkezinde bu güzel eserin olması da bu iadenin kapısını açacaktır” şeklinde konuştu.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Son Güncelleme: 18.06.2018 19:14
Anahtar Kelimeler:
AkPartiTroia
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol