Çanakkale'ye 6 gemi kazandırdık

GESTAŞ Genel Müdürü Mahir Sevinç, Çanakkale’ye 6 gemi kazandırdıklarını vurgulayıp bu gemiler Çanakkale halkının malıdır dedi.

Çanakkale'ye 6 gemi kazandırdık

GESTAŞ Genel Müdürü Mahir Sevinç, Çanakkale’ye 6 gemi kazandırdıklarını vurgulayıp bu gemiler Çanakkale halkının malıdır dedi.

09 Aralık 2020 Çarşamba 16:07
Çanakkale'ye 6 gemi kazandırdık

GESTAŞ Genel Müdürü Mahir Sevinç bugün Lapseki’de Seddülbahir gemisinin yolcu salonunda basın toplantısı gerçekleştirdi. Sevinç yaptığı toplantı da “gemi kiralarına yıllık 20 milyon 800 bin TL ödeyen şirket 6 gemi satın alarak filosuna kattı, yüksek kira bedellerinden kurtuldu” şeklinde konuştu.

GESTAŞ Genel Müdürü Mahir Sevinç basın toplantısında, “2020 yılının başında göreve geldiğimizde GESTAŞ’la alakalı yaptığımız finansal analizlerde, piyasa araştırmalarında her türlü datayı değerlendirdiğimizde şirketimizin kronik bazı aksayan taraflarını tespit ettik. Bunlardan en önemli kısmının da şirketimizin bölgeye verdiği hizmetle birlikte kazançların büyük bir kısmının kiralanan gemi bedellerine gittiğini tespit ettik. Bunun üzerine bilgilerimizi yönetim kurulumuzla paylaştık. Bizden önce de sayın yönetim kurulumuzun böyle bir tespitinin olduğunu ve yurt dışında gemi satın alma araştırmalarının yapıldığını da biliyoruz. Fakat biz en azından konunun aciliyetini yöntemlerini, süreçleri nasıl yöneteceğimizi yönetim kurulumuzla işin metodolojisini paylaştığımızda yönetimimizin de desteğiyle böyle bir yola girdik. Kendi metotlarımızla hareket ettik. Geçtiğimiz aylarda 3 tane gemi satın aldık. Dün de yine 3 tane gemiyi satın alarak şirketimizin envanterine kaydettik. Bugün itibariye bu yıl içerisinde aldığımız gemi sayısı 6 oldu.”  dedi.

Kira giderleri GESTAŞ’ın kasasına kaldı

Genel Müdür Sevinç, “Bu gemilerin 5 tanesini Gestaş’ın öz kaynaklarıyla peşin parayla aldık. Sadece 1 tane gemiyi 2021 yılında taksitleri Nisan’dan başlayıp Kasım’da bitecek şekilde 8 taksitli ödemeyle satın aldık. Satın alma kararlarını verirken 2 tane metot izledik. Satın almaya teşvik eden 2 kriterimiz vardı. 1. Finansal havuzumuzdaki birikimi artıracak etkenler (Ciroyu, karı artıracak satın almalar) 2. Finansal havuzumuzdaki ciromuzu, karımızı içeride tutacak, giderimizi azaltmak. İlk aldığımız 3 gemiyi dışarıdan satın aldık. Gelibolu-Çardak hattında çalışan gemileri satın aldık. Oradaki ciroyu kendi havuzumuza aktarma imkanımız oldu. Dün aldığımız 3 tane geminin Sefiri Tersanesinde imal edilen 10 yıldır da GESTAŞ’ın kirasında olan, üçü de aynı yıl yapımı, aynı model, aynı makinelere ve aynı donanımlara sahip gemileri. Bu gemileri almak da bizim finansal havuzumuzdaki giderleri musluğumuzu nispeten kapatmış olduk. 20 milyon 800 bin lira gibi yıllık bize kira giderlerini kendi GESTAŞ’ın kasasında kalmasını sağlayacak bir netice doğuracak.” şeklinde konuştu.

Zam gündem de yok

GESTAŞ Genel Müdürü Mahir Sevinç, “Gemileri satın alırken zamma güvenerek yapmadık bu işi ama yakıt fiyatlarımızın döviz kurlarına bağlı olarak artışını, personelimizin büyük çoğunluğu sendika var mecburen ücret artışı söz konusu oluyor. Bunu çevirebilmek için de muhtemelen fiyat ayarlanmasına gidilecek. Ama bu fiyat artışı ayarlamasını yaparken de satın almalarımızın bir bahanesi olarak değil. İşin fıtratında olan ticari gerekliliklerden dolayı yapılacak, onlarda makul seviyelerde olacağını düşünüyorum. Henüz karar verilmedi, belki enflasyon oranında gibi bişey yapılabilir.” şeklinde konuştu.

Gemi maliyeti 3 yılda çıkarıyor

Satın alma süreçlerimiz devam ettiği için maliyetlerimizi şuan için paylaşmayacağını söyleyen Sevinç,  “Gerçekten ciddi uygun fiyatla aldığımızı düşünüyorum. Biz bu satın almayı bugünkü cari fiyatlarla, cari kira ödemeleriyle ortalama 3 yıl civarında bir ‘karşılıkla satın al’ diye düşünebilirsiniz.” dedi.

Basın toplantısında GESTAŞ Genel Müdürü Mahir Sevinç, Vali İlhami Aktaş nezlinde Gestaş Yönetim Kurulu Üyelerine, satın alma sürecinde her tülü desteği veren AK Parti Grup Başkanı ve Çanakkale Vekili Bülent Turan, Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu’na teşekkür etti.



Kazançla gemiler yenilenebilir

GESTAŞ Genel Müdürü Mahir Sevinç,  “Bu 6 gemilerin kazancıyla her yıl 1-2-3 gemi satın alabilecek finansal güce kavuşturduğunu düşünüyoruz. Gayemiz iyinin daha iyisi” olduğunu söyledi.

 

Çanakkale Hedef Gazetesi

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol