“Üreticiyi de, tüketiciyi de korumak gerek” (Video)

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, yerli ürünlerin pazar tezgahlarında yerini almaya başladığını dile getirerek, üreticinin kendi mahsulünü tüketici ile buluşturduğunu söyledi.

“Üreticiyi de, tüketiciyi de korumak gerek” (Video)

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, yerli ürünlerin pazar tezgahlarında yerini almaya başladığını dile getirerek, üreticinin kendi mahsulünü tüketici ile buluşturduğunu söyledi.

06 Temmuz 2019 Cumartesi 17:36

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, Hedef Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, yerli ürünlerin bir çok kaleminde hasadın, pazar tezgahlarında yerini aldığını ve birçok ürünün ise hasadının devam ettiğini açıkladı. Ziraat Odası Başkanı Kaya yaptığı açıklamada; “Haziran sonu Temmuz başı bizim bölgemizde hasat sezonudur. Bu anlamda bir çok ürünümüz pazar tezgahlarında, manavlarda ve marketlerde yerini aldı. Mesela Haziran ortası gibi kirazımız tezgahlarda satılmaya başlamıştı, şimdi ise domatesimiz, biberimiz, patlıcanımız tüketiciyle buluşmaya başladı. Dolayısıyla hasat dönemimiz başladı. Bunun yanı sıra buğday, arpa gibi ürünlerimizin de hasadı devam etmekte. Çanakkale şeftalimiz hızla tüketici ile buluşmaya devam ediyor. Ancak bu tezgahlarda satışa sunulan ürünlerimizin bazılarının fiyatları bizleri memnun etse de, bazılarının fiyatları halen mevsimsel kriterlere bakıldığında çokta memnun edici değil” dedi.

“Üreticimizi korkutuyor”

“Üreticimizin en büyük korkusu, yetiştirdikleri ürünün hak ettiği tarla çıkış fiyat değerinin altına düşmesi” diyen Başkan Kaya; “Mesela örnek verecek olursak Çanakkale domatesi tarla çıkışı 1 TL bandındaysa, bunun 1 TL bandının altına inmesi, üreticimizi korkutuyor. Çünkü ürününüzün değerinin altında satış kimseyi tatmin etmez. Ancak ihracat başladığı andan itibaren hem üreticimiz ürününü tarladan değerinde satacak, hem de tüketicimiz ucuza ürün bulabilecekler. Tabi ki bu zamanlarda ihracat beklentimiz çok fazla, geçtiğimiz yıllarda özellikle yurt dışından ürün talebi olmadığı gibi şuan yurt genelinde de ihracatta büyük bir sıkıntı var. Ben bu yıl bu sıkıntının aşılabileceğini düşünüyorum. biz hiç bir zaman tüketicinin bütçesini zorlayacak fiyatlara ürün satışının olmasını hayal etmedik, düşünmedik. Yani ne ürünün tarla çıkışı çok yüksek fiyatta olsun dedik, ne de domatesimizin, biberimizin, üzümümüzün değerinin altına düşüp yok pahasına heba olmasını da istemedik. Daha henüz maçın ilk on dakikasındayız, bu anlamda aralık ayına kadar sürecek bir tempo bu, ben üreticimizin de, tüketicimizin de bu sezonu karlı kapatacağına inananlardanım” şeklinde konuştu.

“Üretici ile tüketiciyi koruyacak Kanunlar çıkarılmalı”

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, fahiş fiyat politikasının her dönemde yaşandığını dile getirerek; “Bu tür durumlar çoğu zaman yaşanmakta. Ancak bu ülkemizin tarımına, üretimine, milli gelirine zarar vermekten başka hiç birşey değil. Bu durumun önüne geçilmesi için, bir an önce hem üreticiyi koruyan bir kanun çıkarılmalı, hem de tüketicinin haklarını kollayan bir kanun çıkarılması gerektiğini her zaman vurguluyoruz. Tabi ki sadece kanun çıkarılması yetmiyor, bunu da son noktasına kadar denetlemek ve kontrol mekanizmasını da hayata geçirmek gerekiyor” dedi.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Son Güncelleme: 08.07.2019 18:41
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol