“Nakil haberini duyunca havalara uçtum” (Video Haber)

Çanakkale’de 15 yıl boyunca hipertansiyona bağlı böbrek yetmezliği tedavisi gören ve son 2 yıldır diyalize giren 58 yaşındaki Selami Bostancı, geçtiğimiz Cuma günü gerçekleşen organ nakli ile sağlığına kavuştu.

“Nakil haberini duyunca havalara uçtum” (Video Haber)

Çanakkale’de 15 yıl boyunca hipertansiyona bağlı böbrek yetmezliği tedavisi gören ve son 2 yıldır diyalize giren 58 yaşındaki Selami Bostancı, geçtiğimiz Cuma günü gerçekleşen organ nakli ile sağlığına kavuştu.

12 Aralık 2017 Salı 23:27

Aslen Ankaralı olan ve 31 yıldır Çanakkale’de yaşayan banka emeklisi 2 kız babası Selami Bostancı (58) 15 yıl önce hipertansiyon (yüksek tansiyon) rahatsızlığına yakalandı. Bostancı’yı tedavi altına alan doktorlar aynı zamanda böbrek yetmezliği teşhisini koydular. 14 yıl boyunca ilaç tedavisi gören Bostancı, son 2 yıldır Çanakkale’de diyalize girdi.

Diyalize girdiği sırada Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Organ Nakil Merkezi’nin açıldığını öğrenen Bostancı bu sırada organ nakli için başvuru yaparak, sıranın kendisine geleceği günü sabırla bekledi. Bostancı’nın umutlu bekleyişi 8 Aralık Cuma günü gelen haberle sevince dönüştü. Yalova’da beyin ölümü gerçekleşen 58 yaşındaki R.S’nin ailesi organların bağışlanması yönünde karar aldı. Bursa Organ Nakli Bölge Koordinatörlüğü yetkilileri ÇOMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Organ Nakil Merkezi ile irtibata geçerek sıranın kendilerinde olduğunu belirttiler. Yapılan tetkikler sonucu yüzde yüz doku uyumu ile R.S’den alınan sol böbrek Selami Bostancı’ya nakledildi.

ÇOMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Organ Nakil Merkezi Müdürü Doç.Dr. Cabir Alan, Selami Bostancı’nın 15 yıldır böbrek hastalığından muzdarip olduğunu söyledi.

Bostancı’nın hipertansiyona bağlı böbreklerde bozulma meydana geldiğini belirten Alan:“ 14 yıl ilaçla idare etmiş ama son 1,5 yıldır artık böbrekler idare edemediği için diyalize girme ihtiyacı duymuş ve sonra 1,5 – 2 seneden beri diyalize giriyor. Merkezimize ilk açıldığı zaman böbrek nakli olmak için kaydını yaptırdı. 1,5 senelik beklemenin ardından 8 Aralık Cuma gecesi Bursa’dan 58 yaşındaki bir hastamızın beyin ölümü gerçekleşti. Yakınları sağ olsunlar büyük bir özveride bulundular, 1 hayata can olmak istediler ve hastanın organlarını bağışladılar. Nakil sırası bizde olduğu için ekip olarak gittik uygun bir şekilde hastanın sol böbreğini çıkarttık, merkezimize getirdik.

Sağlık Bakanlığından bize verilen listede Selami abi ikinci sıradaydı. İlgili testleri yaptık ve yüzde yüz doku uyumu Selami abiye denk geldi. Kendisini merkezimizde ameliyat hazırlıklarını gerçekleştirdikten sonra Cuma gecesi saat 11 dolaylarında ameliyata aldık, 3-4 saatlik bir operasyondan sonra böbreği başarılı bir şekilde naklettik. Ameliyatın dördüncü günü günlük 3 litrenin üzerinden idrar çıkarıyor, böbrek fonksiyonları normal değerlere yaklaşmış durumda. En son aldığımız değerde kreatin 2,5’un altına düşmüştü ki ameliyata girdiğinde 7 dolaylarındaydı. Gayet iyi bir şekilde tedavisi seyrediyor, bu şekilde de giderse de birkaç gün içerisinde tedavisini sonlandırıp taburcu işlemini gerçekleştireceğiz” dedi.

Alan:“ Çanakkale dışında kayıt olan hastalarımızın Çanakkale’deki bu imkanı değerlendirip kayıtlarını merkezimize almalarını istiyorum. Merkezimizde kayıtlı hasta sayısı düşük olduğu için böbrek çıkma şansı oldukça yüksek” şeklinde konuştu.

Hipertansiyona dikkat

Birde hipertansiyona ben dikkat çekmek istiyorum ifadelerini kullanan Alan sözlerini şöyle sürdürdü:“ Hipertansiyon da şeker hastalığı gibi uzun dönemde böbreklere hasar veren bir hastalıktır, sinsi seyredebilir. Nitekim Selami abide de bir anda ortaya çıkan hipertansiyon yıllar içinde böbreklerde iflas noktasına getirmiş. O yüzden belli bir yaşın üstünde aile hekimleri yada dahiliye doktorlarına giderek en azından şeker yada tansiyon kontrolü yaptırmalarında fayda var. Sinsi sayılan hastalıklar özellikle belirti vermediği için end organ hasar dediğimiz solit organ, böbrek, karaciğer bu tip organlara hasar yapabilir”

Haberi aldığımda havalara uçtum

Başarıyla gerçekleşen organ naklinin ardından yeniden sağlığına kavuşan Selami Bostancı:“ 10-15 senedir böbrek ilaçları kullanarak bu seviyeye geldim. 1,5 – 2 senedir diyalize giriyorum. Buraya ilk açıldığında müracaat ettim. Tekrar beni sabaha karşı çağırdıklarında havalara uçtum, yenide doğmuş oldum. Çünkü üzerime gömlek bile almadan koşarak gelmek istedim. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

Organ nakli olmadan önce Hukuk Fakültesinin bitiren kızının ruhsat töreni için günü birlik gidip gelmek zorunda kaldığını belirten Bostancı:“ Buraya gelmeden 2 hafta önce küçük kızım İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Avukatlık ruhsatını almak için gittim 1 gece kalmak zorunda kaldım, tekrar dönmem gerekiyordu. Oraya gittiğinizde birkaç gün için diyalizden epikriz almanız lazım veyahut tekrar 1 gün içerisinde dönüp diyalize girmeniz gerekiyor. Çünkü diyalize girmediğiniz sürece vücudunuza yan etkileri vardır. Bunun bilincinde olduğum için dönmek zorunda kaldım. Kızıma telefon açtığımda kızım ağlamaya başladı, bende ona çok ağlama dedim. Bana baba yanımda uzun kalabilecek misin, gezebilecek misin diye sordu. İnşallah kızım, Allah herkese nasip etsin dedim ve Mustafa Kemal’in dediği gibi bende kendimi Türk doktorlarına besmele çekerek emanet ettim” şeklinde konuştu.

Bostancı, taburcu olduktan sonra ilk işinin avukat olan kızının yanına gitmek olacağını ve bu mutluluğu doya doya yaşamak istediğini sözlerine ekledi.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Son Güncelleme: 13.12.2017 09:13
Anahtar Kelimeler:
çanakkaleOrgan Nakli
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol