Dehmen; “İlk seçimde Türk çiftçisiyle hesaplaşacaklar”

İYİ Parti İl Başkanı İrfan Dehmen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tarımla ilgili açıklamalarına tepki gösterdi.

Dehmen; “İlk seçimde Türk çiftçisiyle hesaplaşacaklar”

İYİ Parti İl Başkanı İrfan Dehmen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tarımla ilgili açıklamalarına tepki gösterdi.

22 Şubat 2018 Perşembe 11:36
Dehmen; “İlk seçimde Türk çiftçisiyle hesaplaşacaklar”

Hükümetin mazot için çiftçiye hiçbir ek kaynak sağlamadığını ve çiftçinin sağ cebinden alarak sol cebine koyduğunu ileri süren İYİ Parti İl Başkanı İrfan Dehmen; “AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, parti grubunda yapmış olduğu açıklamada çiftçinin kullanacağı mazotun yarısının 2018 yılından itibaren hükümet tarafından ödeneceğini açıkladı. Oysa hükümet mazot için çiftçiye hiçbir ek kaynak sağlamamış, tam aksine çiftçinin sağ cebinden çaldığını sol cebine koymuştur. Başbakan Binali Yıldırım 2016 yılında Milli Tarım Projesini açıklarken, traktöre 100 liralık mazot koyun, 50 lirasını devletten alın demiştir. Üzerinden 1.5 yıl geçti. Bu süreç zarfında çiğ süt ve gübreden çalınmış, üreticiye cüzi miktarda MAZOT olarak geri verilmiştir” dedi.

8 kuruş olan çiğ süt desteği 4 kuruşa indirildi

2017 yılı Aralık ayında yapılan bir düzenleme ile litrede 8 kuruş olan çiğ süt desteğinin 4 kuruşa indirildiğini ifade eden Dehmen; “Türkiye'de yıllık yaklaşık 19 milyon ton çiğ süt üretimi yapılmakta ve bu üretim genellikle soğuk zincirde gerçekleştirilmektedir. Çiğ süt desteğinin düşürülmesi yolu ile Süt Üreticisinin yaklaşık 760 Milyon TL’si cebinden çalınmıştır” diye konuştu.

“Türk çiftçisi kandırılmaya çalışılıyor”

Dehmen sözlerini şu şekilde sürdürdü; “2017 yılında bütçede 877 milyon TL gübre desteği olmasına rağmen 2018 yılında bu destek 553 Milyon TL’ye düşürülmüştür. Olması gereken yıllık artış dikkate alındığında 2018 bütçesinde çiftçinin gübre desteğinden takribi 300 milyon TL’si çalınmıştır. Çiğ sütten yaklaşık 760 Milyon TL, Gübreden 300 Milyon TL çalan hükümet, ortalama 1 Milyar TL’yi 2018 bütçesine ekleyerek mazotun yarısı bizden söylemi ile Türk çiftçisini kandırmaya çalışmaktadır. FETÖ'nün kandırdıklarına Türk Çiftçisi kanmayacaktır. Buğday'da verilen mazot desteğinin litre karşılığı 2.6 litredir. Oysa iyi bir buğday çiftçisinin yıllık dekar tüketimi yıllara göre değişmekle birlikte 8-10 litreyi bulmaktadır. Dolayısıyla "yarısı bizden” açıklaması bu yönü ile de doğru değildir.”

“300 baş damızlık koyun, her ilde ancak 20 çiftçiye verilebilir”

“AK Parti Genel Başkanı çiftçiye verilmesi planlanan 300 Baş koyun projesini açıklarken havuz medyası manşetlerini “Köyüne dönene 300 baş koyun" manşetleri süslemektedir. Her şeyden önce bu bir destek değil kredidir” diyen Dehmen; “Aynı zamanda projenin altı boştur. 300 başlık bir sürü için barınak ve diğer yatırımlarla ilgili hiçbir tedbir yoktur. Halen mevcut koyun sürüleri kaçak göçmenlere baktırılmaktadır. Hayvancılık işletmeleri hayvan bakıcısı bulamazken, böyle bir proje ortaya atmak insanımızı kandırmaktan başka bir şey değildir. Diğer yandan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı TİGEM kaynakları ile 500.000 baş koyunun kredilendirileceğini açıklamıştır. Basit bir matematik ile bu krediden ancak 1.666 çiftçinin faydalanabileceği ortadadır. Ortalama her il başına 20 çiftçi düşmektedir” şeklinde konuştu.

“650.000 insanımız çiftçiliği bırakmıştır”

AK Parti döneminde 650.000 kişinin çiftçiliği bıraktığını iddia eden Dehmen; “Bu hükümet döneminde, TÜİK verilerine göre, yaklaşık 650.000 üreticimiz çiftçiliği bırakmıştır. 1,600'ünün köyüne geri dönmesi ne şehirlerin artan göç sorununu çözebilir ne de Türkiye'nin et ihtiyacına cevap verebilir. Ak Parti ilk seçimde Türk Çiftçisi ile hesaplaşacaktır. Bu tür basit ve sorunun çözümüne hiçbir katkısı olmayan projeleri kendilerine de çare olmayacaktır” dedi.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Anahtar Kelimeler:
PartiIyi
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol