Turan; “Yeni dönemde güçlü olmak istiyoruz”

26. Dönem 3. Yasama Yılı, TBMM Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında toplanan Genel Kurul'da başladı. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Meclis’in yeni dönemde görüşeceği bazı kanunların yanı sıra yeni dönemde çizilecek olan yol haritasını açıkladı.

Turan; “Yeni dönemde güçlü olmak istiyoruz”

26. Dönem 3. Yasama Yılı, TBMM Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında toplanan Genel Kurul'da başladı. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Meclis’in yeni dönemde görüşeceği bazı kanunların yanı sıra yeni dönemde çizilecek olan yol haritasını açıkladı.

02 Ekim 2017 Pazartesi 12:37
Turan; “Yeni dönemde güçlü olmak istiyoruz”

Halkın beklentilerini karşılamak için yeni dönemde kavgadan ve polemikten uzak bir süreç geçirmeyi ümit ettiklerini belirten AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan; “İktidarın her yaptığına hayır demek bir muhalefet tarzı değildir. Zaman zaman oturup masada konuşmak, meseleleri sağduyu ile beraber değerlendirmek, soğuk akılla ideolojiden uzak olaya yaklaşmak hepimizin görevidir diye düşünüyorum. Eğer halkın beklentilerini karşılayacaksak iktidarıyla muhalefetiyle bu yeni dönemde daha kavgadan ve polemikten uzak bir dönem geçirmeyi ümit ediyorum. Kavgaların kimseye faydasının olmadığını düşünüyorum. Ümit ediyorum herkes daha sağlıklı ve sağduyulu yaklaşır. Çünkü halk bize büyük bir görev verdi. Referandum geride kaldı. Halk bu konuda karar verdi ve bu karara saygı duymadan hayata devam edemezsiniz. Buna saygı duyacaksınız. Türkiye’de millet bir görev verdi. Bunun gereğini yapmak hepimizin görevi. Uyum yasalarını biz yapabilir miyiz? Sayımız var yapabiliriz. Bunu çok rahat söylüyorum. Ama bu tarzı ben doğru bulmuyorum. Uyum yasaları referandumdan sonra bize verilen görevle ilgili revize edilmesi lazım” dedi.

“Halkın hayatını kolaylaştıran kanunlar var”

Uyum Yasaları ile ilgili çalışmaları da değerlendiren Turan; “Bu hafta özellikle kamuoyunun işçilerin ve işverenlerin ilişkilerini düzenleyen bir kanun tasarısının görüşülmesini bekliyoruz. İşçi ve işveren ilişkilerinde tazminatta ve hakaret davalarında vs. mahkemeye gitmeden arabuluculukla bu çözülebilir mi? Hem bu iş yükü açısından kıymetli hem de işveren ve işçi açısından kıymetli. Olağanüstü bir durum olmazsa bu hafta bitiririz diye düşünüyorum. Onun ardından İçişleri bakanlığımızın talep ettiği bir içerik var onu düzenleyeceğiz. Burada çok önemli halkın hayatını kolaylaştıran kanunlar var. Daha sonra Maliye Bakanlığı’mızın bir torba yasası var o gelecek. Sonra da bütçe var” diye konuştu.

“Beraber adımlar atalım istiyoruz”

“Torba Yasası’nı iyi inceledim. Çok sayıda vergi indiren, halkın ekonomik hayatını rahatlatan maddeler de var. Halkın çok hoşuna gidecek önemli düzenlemelerde var, halkın tepkisini konu alacak maddelerde var” diyen Turan; “O yüzden Maliye Bakanlığı’nın teknik çalışmalarıdır. Bunları komisyonda ve genel kurulda tekrar görüşeceğiz. Eğer ihtiyaçsa tabi ki bunlar revize edilebilir. Çünkü her kanunun bir komisyon ve ardından genel kurul safhası var. Özellikle Mart seçimlerine gelmeden bir sene önce bazı uyum yasalarının bitmesi lazım ki, önümüzdeki dönem tartışmasız bir seçim ve kampanyası olsun. O yüzden uzlaşma uyum yasaları diye ifade edilen kanunların gecikmeden çözülmesi lazım. Biz tüm partilere diyoruz ki, elinizdeki çalışmaları ve raporları verin, onunla beraber adımlar atalım” şeklinde konuştu.

“Kavga etmeden yeni dönemi şekillendirelim istiyoruz”

Turan sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Uyum yasalarında öngörülen değişikliklere ilişkin hem Adalet Bakanlığı’nın çalışması var, hem de partimizin çalışmaları var. Bunlar kısa süre içerisinde toparlayacağız, revize edeceğiz ve tabi ki muhalefetin önerilerini alacağız. Muhalefetin önerileri doğrultusunda çok sayıda kanun hem komisyonda hem de genel kurulda değişikliğe uğradı. Bunlara takılmadan yoluma devam etmemiz lazım. Mesele şu, anlamak isterseniz sonuç alırsınız, eğer kavga etmek isterseniz çok gerekçe bulursunuz. Biz kavga etmeden yeni dönemi şekillendirelim istiyoruz. İktidarında muhalefetinde masaya oturduğu zaman çok rahat uzlaşıp, konuşup doğruya doğru, yanlışa yanlış diyerek bir karar ortaya koyması gerektiği kanaatindeyiz.”

“Kavgayla ortamı gererek yapılan iş, iş değildir”

Muhalefeti de eleştiren Turan; “Sokakta yürüyerek, eylem yaparak, hakaretle ve kavgayla ortamı gererek yapılan iş, iş değildir. 15 senedir direniyorlar. Bu direnme tarzının ben tarz olmadığını düşünüyorum. Sağduyulu muhalefet doğruya doğru der, yanlışa yanlış der. Ama siz 15 yıldan beri tüm kanunlarımıza hayır derseniz, her adımda hayır derseniz ve buna rağmen halkımız bize evet derse, bende o zaman aynaya bakın, kendinize gelin derim. Ümit ediyorum, bu dönem olgun bir tavır ortaya koyarlar. Söz baş tacı. Söz söylesinler ve dinleyelim anlamaya çalışalım. Ama kürsü işgaliymiş, yolda yürümekmiş, yumrukla kavga etmekmiş bunları duymak bile istemiyoruz artık” dedi.  

“Yeni dönemde güçlü olmak istiyoruz”

Uyum yasaları ile ilgili düzenlemelere de değinen Turan; “Bu yeni düzenlemede, referandumdan sonra çıkan tabloda önemli değişiklikler var. Önemli kanunlarda esas değişiklikler var. Bununla ilgili tüm partilerinde önerilerini alarak adımlar atmak zorundayız. Çünkü bu ülkede seçimleri beraber yapıyoruz. O yüzden biz tabi ki yeni dönemde güçlü olmak istiyoruz. Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız liderliğinde beraber yürümek istiyoruz. Ama esas olan halkın takdiridir. O yüzden bunu AK Parti yapsın demek, muhalefet için doğru bir tarz değil. Masaya oturalım, beraber yapalım demek bizim için kıymetli” ifadelerini kullandı.

“Yıllarca polemik yapılmasını doğru bulmuyoruz”

İç tüzük değişikliği ile ilgili nasıl bir yol izleneceği konusunda da bilgiler veren Turan; “Uzlaşı bizim çok kıymete aldığımız ve önem verdiğimiz bir yöntem. Ancak uzlaşı olacakmış anlayışıyla yıllarca polemik yapmayı doğru bulmuyoruz. Bu konuda Biz iç tüzük ile ilgili son değişiklikle ilgili bahsediyorum, tüm partilere bu konuda çağrıda bulunduk. Sadece MHP bu konuda bize bazı önerilerde bulundu. Eğer katkı sağlamak isteyen varsa baş tacı. Ama uzlaşı yapıyormuş gibi yapıp masaya oturup aylarca zaman kaybetmeyi doğru bulmuyoruz” dedi.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol