“Afetlere dirençli bir Çanakkale hedefliyoruz”

Ayvacık depreminin 2. yıl dönümünde Ayvacık Kaymakamı Cevat Çelik ve Çanakkale AFAD İl Müdürü Levent Yılmaz Yukarıköy'de yapılan afet konutlarına yerleşen afetzedeleri ziyaret ederek bir süre sohbet ettiler ve çocuk parkında çocuklarla da bir süre vakit geçirdiler.

“Afetlere dirençli bir Çanakkale hedefliyoruz”

Ayvacık depreminin 2. yıl dönümünde Ayvacık Kaymakamı Cevat Çelik ve Çanakkale AFAD İl Müdürü Levent Yılmaz Yukarıköy'de yapılan afet konutlarına yerleşen afetzedeleri ziyaret ederek bir süre sohbet ettiler ve çocuk parkında çocuklarla da bir süre vakit geçirdiler.

07 Şubat 2019 Perşembe 17:06
“Afetlere dirençli bir Çanakkale hedefliyoruz”

AFAD İl Müdürü Yılmaz, Yukarıköy'ün ardından Gülpınar'da yaşayan ve 6 Şubat depreminden 14 gün sonra doğan bebeklerinin adını Afad koyan Yavuz ailesini, depremden etkilenen diğer köyleri ve bu köylerde AFAD tarafından kurulan konteyner kentleri de ziyaret etti. Depremin ardından hızlı bir şekilde iyileştirme çalışmalarına başlayan AFAD, afet konutlarının yapımına başlanması ve bir an önce hak sahiplerine dağıtılması için kolları sıvamıştı. İlk etapta, deprem felaketinde en çok hasar gören köylerde afet konutlarının yapımına başlanmıştı. AFAD tarafından ihalesi yapılan ve TOKİ tarafından yapılan bu konutlar 1 yıl içinde tamamlanmıştı. Yukarıköy'de 116, Çamkalabak'ta 73 ve Kızılkeçili'de 16 olmak üzere toplam 205 afet konutunun anahtarları 2018 yılı içinde hak sahibi afetzedelere teslim edilmişti.

Konutları çok kısa sürede teslim ettik

Ayvacık depreminin ardından bölgede AFAD tarafından yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren AFAD İl Müdürü Levent Yılmaz; “Ayvacık’ta meydana gelen depremin ilk anlarından itibaren AFAD olarak diğer kamu kurum ve kuruluşlarımızla birlikte iyileştirme çalışmalarına hiç vakit kaybetmeden Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) çerçevesinde başladık. İlk etapta bölgede 450 çadır kurduk ve afetzedelerimizi bu çadırlara yerleştirmeye başladık. Ancak, olumsuz hava şartları sebebiyle vatandaşlarımızın mağduriyet yaşayacaklarını düşünerek depremin ikinci gününden itibaren bölgede barınma amaçlı konteynerler kurmaya başladık. Konutları hasar gören ve depremden etkilenen vatandaşlarımızı bu konteynerlere yerleştirdik. Geçici barınma sorununu çözdükten sonraki ilk önceliğimiz konteynerlere geçici olarak yerleştirildiğimiz afetzede vatandaşlarımızın bir an evvel kendi evlerine yerleşmeleri oldu. Çok hızlı bir şekilde süreci tamamladık ve konutların yapımına TOKİ kanalıyla başladık. İnşaatlarına başlanan afet konutlarını en kısa sürede tamamlayarak hak sahiplerine teslim etmek istiyorduk. Bu nedenle AFAD olarak gece gündüz bölgede çalıştık. Vatandaşlarımızın sıcak bir yuvaya kavuşmaları tek temennimizdi, çok şükür konutları 1 yıl gibi kısa bir süre içinde tamamladık ve afetzede vatandaşlarımıza anahtarlarını teslim ettik. İlk etap konut yapım çalışmalarına 40 konut daha ilave etmiştik. Onlarda tamamlanmak üzere, çok kısa bir süre sonra bu kırk konutu da afetzedelerimize teslim edeceğiz” dedi.

246 afet konutunun daha yapımına başlıyoruz

İkinci etapta yapılacak konutlar hakkında da açıklamalarda bulunan AFAD Müdürü Yılmaz; “Biraz önce söylediğim gibi ilk etapta 245 afet konutunun yapımına başlamış ve 1 yıl gibi kısa bir sürede de tamamlamıştık. AFAD Başkanlığımızca, ikinci etapta yapımına başlanacak olan 246 afet konutu için Çevre ve Şehircilik Bakanlığıyla birlikte gerekli tüm çalışmalar yapılmış olup, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından geçtiğimiz günlerde ihalesi yapılmıştır. En kısa sürede 246 hak sahibi afetzedemizin afet konutlarının yapımına da başlayacağız” diye konuştu.

Afetlere dirençli bir Çanakkale hedefliyoruz

Meydana gelebilecek afetlere ve acil durumlara karşı her an hazırlıklı olunması gerektiğini de ifade eden AFAD Müdürü Yılmaz; “Bilindiği üzere ülkemizin ve özellikle bölgemizin deprem kuşağı üzerinde olması depremlere her an hazırlıklı olmamızı gerektiriyor. Çanakkale’de yaşayan herkesin afetler nedeniyle meydana gelebilecek tehlikelerin farkında olması, riskleri azaltmak için önlemler alması ve afetlere hazırlıklı olması gerekiyor. Öncelikle bireysel, daha sonra toplumsal düzeyde afetlere hazır olabilmemiz için, afetler konusunda bilinçlenmeli, güvenli yaşam bilincine sahip olarak kendimizi geliştirmeli, eğitimler almalı ve en önemlisi muhtemel bir afet öncesinde neler yapabileceğimizi bilmeliyiz. Afetlere ve acil durumlara karşı hazırlıklı olmanın en önemli basamağı bilinçli ve eğitimli bir topluma sahip olmaktır. Bu çerçevede toplumun her kesimine; köylerde, okullarda, sivil toplum kuruluşlarında, kamu ve özel sektör kuruluşlarında afet bilinci eğitimleri veriyor, eğitimlerin ardından tatbikatlar düzenliyoruz. Eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarındaki amacımız “afete dirençli bir Çanakkale” oluşturmaktır. Bu nedenle, AFAD Başkanlığımızca başlatılan “AFETE HAZIR TÜRKİYE” projesi kapsamında ilimizde yaklaşık 41.000 vatandaşımıza afet farkındalık eğitimi verdik. Eğitimlerimizde katılımcılara; afetlerden önce alınması gereken tedbirler, afet anında yapılması gereken doğru davranış şekilleri ve afet sonrası için yapılması gereken planlamalar olmak üzere 3 temel başlık altında; yapısal ve yapısal olmayan riskler, bu riskleri azaltmanın yolları, afet öncesi buluşma alanlarının belirlenmesi, afet anında yapılması gereken doğru davranış şekilleri ve afet sonrası için alınması gereken tedbirler detaylı olarak anlatıyoruz. 2019 yılı içinde 29 bin vatandaşımıza daha eğitim vererek toplam rakamın 70 bin olmasını hedefliyoruz ve bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol