Analiz sonuçları bekleniyor

Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, Ayvacık ilçesi sahil kıyılarında yaşanan renk değişimi ile ilgili açıklama yaptı.

Analiz sonuçları bekleniyor

Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, Ayvacık ilçesi sahil kıyılarında yaşanan renk değişimi ile ilgili açıklama yaptı.

01 Mayıs 2019 Çarşamba 13:21
Analiz sonuçları bekleniyor

Renk değişiminin yaşandığı sahil kıyısından alınana deniz suyu numunesinin, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nce deniz suyunda yapılacak mikrobiyolojik analizlerin yaklaşık 7 gün süreceğini belirten Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat; “Yerel ve ulusal basında yer alan, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesindeki sahil kıyılarında denizin renginin “sarı, yeşil, kırmızı” olarak değişmesi üzerine kirlilik şüphesi oluşturması ve tedirginlik yaratması konulu haberler hakkında kamuoyuna bilgilendirme yapılması uygun görülmüştür. İlimiz, Ayvacık ilçesi, Behramkale (Assos) sahillinde oluşan renk değişimlerine ilişkin olarak Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince 28.04.2019 tarihinde deniz suyu numunesi alınmış, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesine numune teslim edilmiş olup; biyolojik kirlilik içerip içermediği konusunda analizleri yapılmaktadır. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesince deniz suyunda yapılacak mikrobiyolojik analizlerin yaklaşık 7 gün süreceği belirtilmektedir. İlimizde meydana gelen sahil kısmındaki renk değişimlerine benzer olayların İzmir ve Samsun illerimizde de görülmekte olduğu ulusal basından takip edilmekte olup benzer renk değişimleri önceki yıllarda da ilimiz sahillerinde gözlenmiştir” dedi.

“Çanakkale sahillerinde önceki yıllarda meydana gelen renk değişimlerinin alg patlaması sonucu meydana geldiği, alınan su numunelerinde bir mikrobiyolojik kirlilik olmadığı tespiti yapılmıştır” diyen Bolat; “Alg patlaması nedir; sucul ekosistemlerde bir veya birkaç alg (fitoplankton) türünün, besin maddelerinin ortamdaki yoğunluklarının artmasına bağlı olarak popülasyonlarının artması, bununla birlikte sudaki oksijen seviyesinin azalması nedeniyle ölerek su yüzeyini kırmızı veya kahverengi bir görünüme sokmasına neden olmaktadır. Alg patlamasının yöresel ve mevsimsel olduğu ve genellikle az derin sahil sularında, iç deniz, körfezler, göller ve nehir ağzına yakın yerlerde yoğun görüldüğü bilinmektedir. Sonuç olarak; İlimizde meydana gelen sahil kısmındaki renk değişimlerinin deniz suyu sıcaklıklarının değişmesi ile meydana gelen alg patlamalarından meydana geldiği düşünülmekle birlikte, 28.04.2019 tarihinde alınan deniz suyu numunesinin mikrobiyolojik analizi sonuçları sonrası renk değişimi sebepleri daha net ortaya konulabilecektir” şeklinde konuştu.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol