“Ata sporuna sahip çıkmalıyız”

Bu yıl sekizincisi düzenlenen Çan Yağlı Pehlivan Güreşleri, Çan Er Meydanı’nda gerçekleştirildi. 20 Temmuz Cumartesi günü yapılan geleneksel güreşlere ilgi oldukça yoğun olurken, çevre il ve ilçelerde bir çok misafir güreşleri izledi. Çanakkale Web TV’nin canlı yayınına konuk olan misafirlerin ortak görüşü “Ata sporumuz yağlı güreşlere sahip çıkmalıyız” oldu.

“Ata sporuna sahip çıkmalıyız”

Bu yıl sekizincisi düzenlenen Çan Yağlı Pehlivan Güreşleri, Çan Er Meydanı’nda gerçekleştirildi. 20 Temmuz Cumartesi günü yapılan geleneksel güreşlere ilgi oldukça yoğun olurken, çevre il ve ilçelerde bir çok misafir güreşleri izledi. Çanakkale Web TV’nin canlı yayınına konuk olan misafirlerin ortak görüşü “Ata sporumuz yağlı güreşlere sahip çıkmalıyız” oldu.

22 Temmuz 2019 Pazartesi 15:26
“Ata sporuna sahip çıkmalıyız”

Çan Belediyesi tarafından düzenlenen ve bu yıl sekizinci kez Çan er meydanında gerçekleştirilen güreşlere ilgi oldukça yoğun oldu. Çanakkale Web TV ekranlarından canlı olarak izleyici ile buluşan güreşler ilgi ile izlendi. Çanakkale Web TV Genel Yayın Yönetmeni İhsan Konuk’un konuğu olan misafirlerin ortak görüşü “Ata sporumuza sahip çıkmalıyız” yönünde oldu. Bir çok ilçe ve il belediye başkanlarının yanı sıra, siyasi partilerin temsilcileri de Çan Yağlı Pehlivan güreşleri heyecanını yerinde izlemek için alana geldiler. Gelenler arasında Geyikli Belediye Başkanı Mevlüt Oruçoğlu, Çardak Belediye Başkanı Metin Semerci, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, Ayvacık Belediye Başkanı Mesut Bayram’ın yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek ve bir çok davetli katıldı.

“24 Ağustos’ta çok farklı bir güreş izleyeceksiniz”

Yirmi yıllık güreş ağalığı tecrübesi bulunan ve 31 Mart seçimlerinde AK Parti’den Geyikli Belediye Başkanı olarak seçilen Mevlüt Oruçoğlu, Çanakkale Web TV Genel Yayın Yönetmeni İhsan Konuk’un sorularını cevapladı. Başkan Oruçoğlu, bu yıl beşincisini gerçekleştirecekleri Geyikli Belediyesi Geleneksel Yağlı Pehlivan güreşleri için yoğun bir çalışma içerisinde bulunduklarını dile getirerek; “Bu yıl her zamankinden çok daha fazla katılım ile güreşlerimizin 5.sini gerçekleştireceğiz. 24 Ağustos Cumartesi günü tüm halkımızı bekliyoruz. Kırkpınar’ın başpehlivanlarının yanı sıra iki yüzü aşkında pehlivanımız Geyikli Er Meydanında kıspet giyip, kol bağlayacaklar. Yağlı güreşlerde verilen ikramları bu yıl halkımıza da sunacağız. Sizlerin katkıları ile de güreşlerimizi Allah’ın izni ile tüm Türkiye’ye ve internet aracılığı ile dünyaya duyuracağız. Her yıldan farklı bir Geyikli güreşleri olacak. Ben 20 yıldır güreşlerde ağalık yapıyorum. Sadece yağlı pehlivan güreşleri değil, ege ve Marmara yöresinin geleneği olan deve güreşlerini de nasipse Aralık ayı içerisinde Geyikli’miz de gerçekleştireceğiz. Güreşler bizim kültürümüzde yer alan, bizim toplumumuzun vaz geçilmez olgularından bir tanesi. Bu yüzden sahip çıkmalıyız” diye konuştu.

“286. kez aynı yerdeyiz” 

“Çardak yağlı pehlivan güreşleri, geçmişten günümüze büyük bir mirastır” diyen Çardak Belediye Başkanı Metin Semerci; “285 yıldır Çardak güreşleri hep aynı yerde yapılıyor. Aslında Kırkpınar’dan daha da eski bir tarihe sahip. Fakat bazı nedenlerden yapılamadığı için 286.sı bize nasip oldu. Çardak tarihi ile, doğası ile, kültürü ile çok farklı bir yerdir. 22 Ağustos’ta önce geleneksel panayırımızı yapacağız. Ardından 26 Ağustos Pazartesi günü dualı çayırımızda 286. Kez aynı yerde güreşlerimizi gerçekleştireceğiz. Aslında çardağı anlatmaya kalksak, saatlerce burada konuşabiliriz. Bizim bir kum adamız var. Buranın kumu romatizma hastaları için şifalı. O yüzden tüm halkımızı önce panayırımıza, sonra kum adamıza, sonrasında tarihi güreşlerimize bekliyoruz. Bizim güreşlerimizin bir başka özelliği ise 285 yıldır hep aynı tarihte gerçekleştirilmiş olması. 26 Ağustos hangi güne gelirse gelsin, biz güreşlerimizi o tarihte gerçekleştiriyoruz. Bu yıl Kırkpınar’ın başpehlivanları ile yüzlerce güreşçimizde 286. Çardak Yağlı Pehlivan Güreşlerinde olacak” dedi.  

“Bu kültür hepimizin”

Bu yıl Belediye Başkanı sıfatı ile ilk kez böyle bir organizasyonu düzenleyen Çan Belediye Başkanı Bülent Öz, kültürümüzün önemli yapı taşlarından birisi diye nitelendirdiği yağlı güreşler için; “Böylesi bir organizasyonu yapmak için iyi bir kadro ile çalışmanız gerekmekte. Öncelikle güreşlerimize ağalık danışmanlığı yapan ve tarihi Kırkpınar’ın efsane ağalarından Murat Köse’ye teşekkür etmeliyim. Eksiklerimizi bizlere göstererek deneyimlerini paylaştı. Bu tür organizasyonlarda ‘Ağalık’ mevkii de önemli. Günlerdir neredeyse burada yatıp burada kalkan Çan Güreşlerimizin Ağası Yakup Köse kardeşim, her şeyin eksiz olması için taşın altına elini koyarak bu günlere geldi. Buradan sizlerin aracılığı ile tüm belediyelere şunu söylemeliyim ki, bu kültür hepimizin, burada halkın motivasyonu ve onların çıkarları için çabalıyoruz. Bu sıcak havada ne yaparsanız yapın bunca insanı toplayamazsınız. Ancak yağlı güreşler birlik ve beraberliğimizin bütün olduğu bir fırsat. İşte sporun birleştirici ruhu burada. Siz medya mensuplarının desteği ile de Çan’ımızı dünyaya tanıtmış oluyoruz. Sizlere teşekkür ediyorum. Bu gün burada 2019 yılının baş pehlivanı Ali gürbüz, finalisti Orhan Okulu gibi 40’a yakın baş pehlivanımız, bu çayırda kol bağlıyor. Bu büyük ve ayrıcalıklı bir onur” ifadelerini kullandı.

“Bizim derdimiz Ata sporunu yaşatmak”

4. kez Çan Yağlı Güreşlerinin ‘Güreş Ağalığı’nı yapan başarılı iş adamı ve sporsever Yakup Köse, “Ağalık demek para vermek demek değildir. Burada maddi bir beklenti ne belediyemizin, nede bizim var. İlk çocuk yaşlarımızda içimize sindirdiğimiz yağ kokusu bir daha çıkmadı. Amcam Murat Köse ile başlayan ağalık serüveni bizde artık bir miras. Bu mirasa sahip çıkmak, bu kültürü yaşatmak bizim boynumuzun borcu. Başkanımız ile uzun çalışmalar sonrasında bu gün burada yağlı güreşlerimizi gerçekleştirdik. İlk vesile olandan, şu an burada bizimle birlikte ter döken kim varsa hepsinden Allah razı olsun. Evet 4. Kez ağalık yaptık. Kupa, kemer bunlar bize bu kültürün sadece bir hediyesi. Asıl olan bu kültürün bize olduğu gibi bizden sonraki kuşaklara da miras olarak bırakabilmek.  Bizim tek derdimiz ata sporumuzu yaşatmak” diye konuştu.

“Beşiktaş’ımızın iki sporcusu burada”

AK Parti eski İl Başkanı ve başarılı iş kadını Yeşim Karadağ, bu tür yağlı güreş organizasyonlarına katılmaya gayret gösterdiğini dile getirerek; “Bu gün buradaki resme bakarsanız, birlik ve beraberliğin fotoğrafını görürsünüz. Elimizden geldiğince dualı spor yağlı güreşlerimize iştirak etmeye gayret gösteriyoruz. Bu spor bizi atalarımızdan miras. Bu yüzden Çanakkale Beşiktaşlılar Derneği Spor Kulübümüzün iki sporcusu da bu gün burada güreşecek. Alınan derecenin bizim için hiçbir önemi yok. Önemli olan ata sporumuza kattığımız değer. Gençlerimizi spora yönlendirmek. Bülent Öz başkanımız ve güreş ağamız Yakup Köse bu gün muhteşem bir iş yapmışlar. Böylesi ortamları yaratmak, halkı bir araya toplamak kolay iş değildir. Ancak burada verilen emeğin karşılığı görünüyor” dedi.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol