Bolat; “Artık hiçbir inşaat yarım kalmayacak”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kentsel Dönüşümde Yeni Dönem Tanıtım Toplantısı’nda Kentsel Dönüşüm için yeni bir yol haritası ve strateji belgesi hazırladıklarını açıkladı.

Bolat; “Artık hiçbir inşaat yarım kalmayacak”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kentsel Dönüşümde Yeni Dönem Tanıtım Toplantısı’nda Kentsel Dönüşüm için yeni bir yol haritası ve strateji belgesi hazırladıklarını açıkladı.

14 Şubat 2019 Perşembe 13:11
Bolat; “Artık hiçbir inşaat yarım kalmayacak”

Yeni dönemi 7 temel hedef üzerine inşa ettiklerini aktaran Bakan Murat Kurum, kentsel dönüşümde hızı, etkinliği, katılımcılığı ve sürdürülebilirliği sağlayacak hedefleri şu şekilde sıraladı: “Birincisi, afet risklerinin etkin bir şekilde bertaraf edilmesi, vatandaşların can ve mal güvenliğinin kesin olarak sağlanması. İkincisi, yapıları dönüştürmenin yanında çevresel, tarihi ve kültürel değerlerimizin korunması ve yaşatılması. Üçüncüsü, ülke çapında sürdürülebilir kentsel dönüşümün belirlenmesi. Dördüncüsü, yerinde dönüşümün, yatay mimarinin ve mahalle kültürünün esas alınması. Beşincisi, sosyal ve teknik altyapı yetersizliklerinin giderilmesi, altıncısı, engelli dostu şehirlerin hayata geçirilmesi, yedincisi, yapılaşma sonrası oluşacak değer artışının adil ve dengeli olarak paylaştırılmasıdır.”

2012'de ülke çapında başlatılan kentsel dönüşüm seferberliğinin 20 yıl içinde tamamlanması planlanıyor. Kentsel dönüşüm ile ülkeyi güvensiz ve kaçak yapılardan, afet riski taşıyan binalardan kurtarmak, sürdürülebilir, enerji verimliliği yüksek ve çevreye duyarlı yerleşimler oluşturmak hedefleniyor. Kentsel dönüşümde 53 ilde 238 riskli alanda çalışmalar sürmekte, ülke genelinde 597 bin konut yenileniyor. Çanakkale’deki kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında bu güne dek 966 adet riskli bina tespit edilirken, 879 adet riski binanın yıkımı gerçekleştirildi. Çanakkale’deki kentsel dönüşüm projeleri kapsamında kira yardımı olarak toplam 7.911.470,00 TL, faiz desteği olarak toplam 6.906.500,00 TL kaynak kullanıldığı bildirildi.

Her kente özgü, kentsel dönüşüm anayasası geliyor

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, Bakan Murat Kurum tarafından açıklanan Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi'nin temel gayesinin, kentsel dönüşümün şehre dair alınan üst ölçekli tüm kararlarla uyumlu olması, parsel veya bina bazlı değil, ilçe ve il bazında yapılması, şehri parçalarına ayırarak değil bir bütün olarak değerlendirilmesi olduğuna işaret ederek, yeni düzenlemeler hakkında bilgi verdi. Her belediyenin kendi ilçesine veya iline dair Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi hazırlayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığının onayına sunacağını, kentsel dönüşümün bundan böyle hazırlanan bu belgeye göre yapılacağını belirten İl Müdürü Ömer Bolat; “Kentsel dönüşüm strateji belgesine göre, dönüşüm alanları, kentin bir bölümünde değil bütününe yönelik yapılan analizler neticesinde belirlenecektir. Dönüşüm alanları, risk durumu, halkın beklentisi, finansal analizler, konut ve işyeri ihtiyacı ile çevresel etkiler göz önünde bulundurularak öncelik sırasına konulacaktır” dedi.

Sadece ihtiyaç kadar konut üretilecek

Sürece halkın tam katılımının sağlanacağını, kentsel dönüşüm alanları ilan edilmeden önce vatandaşların taleplerinin toplanacağını, hak sahiplerinin ihtiyaçları doğrultusunda hareket edileceğini aktaran Ömer Bolat; “Yatay mimari, sosyal ve teknik altyapı ihtiyacı, engelsiz yaşam, çevresel değerlerin korunması, sürdürülebilirlik ile tarihi ve kültürel mirasın

korunması hususları esas alınarak belirlenen tasarım ilkelerinin dışına çıkılmayarak, hem ekonomik hem de ihtiyaca dair arz talep dengesi sağlanmış olurken sadece ihtiyaç kadar konut üretilecek, bu sayede kaynaklarımızın en verimli kullanımı sağlanacaktır” diye konuştu.

Artık hiçbir inşaat yarım kalmayacak

Kentsel dönüşümde yeni dönemde sadece vatandaşlara dair değil, yatırımcılara ve belediyelere dair çok önemli değişikliklere ve düzenlemelere de gidildiğine işaret eden Ömer Bolat, Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi’ne göre belli kriterleri sağlayan müteahhitlerin kentsel dönüşüm uygulamaları yapabileceğini, artık hiçbir inşaatın yarım kalmayacağını aktardı:

Yatırımcılara dair düzenleme ne getiriyor?

“Sadece teknik ve finansal yeterliliği sağlayan yatırımcılar kentsel dönüşüm uygulamalarında bulunabilecek, vatandaşların haklarını güvence altına almak için yatırımcılardan yapım bedelinin yüzde 10'una kadar teminat alınacak ya da tamamlama sigortası istenecektir İnşaatın ilerleme seviyesine göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından satışlara izin verilecektir. Halk arasında temelden veya maketten satma, satın alma yöntemi sona ermiş olacaktır.”

Belediyelere dair düzenleme ne getiriyor?

“Yeni dönemde İLBANK kentsel dönüşümde çok daha aktif hale gelecektir” diyen Bolat; “Tüm yerel yönetimler, İLBANK'tan kredibilitesi olduğuna dair onay belgesi almaları durumunda, kentsel dönüşüm uygulamaları için düşük faizli kredi kullanabileceklerdir. Bunlar için herhangi bir teminat göstermelerine gerek olmayacak, herhangi bir belediye, kat veya arsa karşılığı hasılat paylaşımı yöntemiyle yapması durumunda ise yatırımcıdan teminat veya tamamlama sigortası şartı aranacaktır” şeklinde konuştu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından açıklanan Kentsel Dönüşümde Yeni Döneme ilişkin bu yol haritası ve strateji belgesi hayata geçtiğinde imar, ruhsat, denetim ve teknik müşavirlik sistemlerinin daha da gelişeceğine, yapı sektörünün daha üretken hale geleceğine dikkat çeken İl Müdürü Ömer Bolat, çevre açısından da önemli kazanımların beraberinde geleceğini belirterek şöyle devam etti: “Halkımızın, Bakanlığımızca uygulamaya konulacak bu imkanlardan faydalanarak yaşam alanları olan konut ve iş yerlerini daha sağlıklı, güvenli, çağdaş binalar haline getirmeleri önerilir. Ülkemizin deprem kuşağında olması, mevcut yapı stoklarında yapılış tarihi itibariyle kullanılan malzeme, proje tekniği göz önüne alındığında Bakanlığımızca sağlanan bu imkanlar oldukça önem arz etmektedir.”

Çanakkale Hedef Gazetesi

Anahtar Kelimeler:
çanakkaleInşaatömerbolat
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol