“Kutlama günü değil, anma günü”

Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Başkan Adayı ve mevcut Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla kadın belediye çalışanlarıyla kahvaltıda buluştu. Başkan Gökhan, günün devamında Cumhuriyet Meydanı’ndaki çelenk sunumuna katıldı.

“Kutlama günü değil, anma günü”

Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Başkan Adayı ve mevcut Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla kadın belediye çalışanlarıyla kahvaltıda buluştu. Başkan Gökhan, günün devamında Cumhuriyet Meydanı’ndaki çelenk sunumuna katıldı.

08 Mart 2019 Cuma 19:48
“Kutlama günü değil, anma günü”

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle düzenlenen etkinliğin ardından basın toplantısı düzenleyen Başkan Gökhan; “1857’de de kadınlara karşı farklı bir anlayış varmış. Kadınlar, çarpık düzenin içinde ezilen kadınlar hak aramak için tepkilerini göstermişler. Fakat o zamanki yerleşik düzenin elindeki güçler tarafından 29 kadın katledilmiştir. Bugün bir kutlama günü değil anma günüdür. Biz bunu yanlış telaffuz ediyoruz. Sadece onları değil; o günden bugüne tacize uğramış, işkence görmüş, dövülmüş, öldürülmüş kadınlarımızı anıyoruz. Maalesef bu çarpık anlayış bugün de ülkemizde var. Bu toplumda bir yaradır” dedi.

Kadını kadın, erkeği erkek gibi yorumlamamız gerekir

“Kadın ve erkeğin birlikte bir yaşamın parçası olduğu gerçeğini ve herkesin eşit haklara sahip olduğunu çok iyi özümsememiz gerekmektedir” diyen Başkan Gökhan; “Bunun eğitimini aileden başlatıp okullarda ve sonradan hayata geçirerek bu şekilde uygulamamız gerekir. Kadını kadın, erkeği erkek gibi yorumlamamız gerekir. Televizyonlarda; aile içi şiddet, taciz, dayak, çocuk yaşta evlendirilen kızlarımızı görüyoruz içimiz acıyor. Bunları buradan Çanakkale’den kınıyoruz. Biz burada demokrasiye inanmış insanlar olarak özellikle cumhuriyetin değerlerini birlikte korumaya inanmış insanlar olarak kadının özgürlük ve haklarına gelen olumsuzluklara karşı birlikte mücadele ediyoruz” şeklinde konuştu.

Özgürlüğümüze sahip çıkalım

Çanakkale’de herkesin özgür olduğuna dikkat çeken Gökhan; “İnsanlar bazen özgürlük deyince garipsiyor. Evet Çanakkale’de hepimiz özgürüz. Kadınımız da özgür biz de özgürüz. Bu özgürlükleri kaybetmemek için bilinçlenmemiz önemli. Ülkemizin bazı yerlerinde hava kararınca kadın sokağa çıkamıyor. Bunlar özgürlüğü kaybedince anlaşılıyor. İş işten geçmiş oluyor. Bu yüzden biz diyoruz ki; arkadaşlar, gençler, kadınlar özgürlüğümüze sahip çıkalım. Birleşelim, bütünleşelim birbirimize destek olalım. Mustafa Kemal Atatürk burada mücadele ederken ülkenin bağımsızlığı, halkların özgürlüğü için mücadele etti. Bu gerçekleşmeseydi, hiçbirimiz özgür bireyler olarak bu ülkede yaşayamazdık. Bu yüzden bu kavramlar çok önemli” diye konuştu.

Yönetimde %67’si kadın

Gökhan sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Kadınlarla ilgili düşüncelerimizi herkes biliyor ama biz fiiliyatta bunu gerçekleşmesini önemsiyoruz. Çanakkale Belediyesi ile ilgili bilgi sunmaya çalışayım. 4 başkan yardımcımızdan 3 tanesi kadın. %67’si kadın demek oluyor. 21 birim müdürlüğün 8 tanesi kadın, %38. Toplamda kadın oranımız %26’sı kadın. Belediyede bu önemli bir orandır. Birçok hizmet erkekler tarafından yapılmak durumda buna rağmen iyi bir oran. Kadın istihdamı önemli. Şoför kadınlarımız var, park bahçelerde var. Sahada kadınlar var. Büro elemanlarımız, teknik elemanlarımız var. Ülkemizde kadınlara pozitif ayrımcılık yapan bir önderimiz var, Mustafa Kemal Atatürk. Kadınlara temel haklarını birçok ülkeden önce vermiş. Kadın her aşamada emekçidir. Kadın ağırlıklı dernekleri önemsiyoruz. Hep destek olduk olmaya da devam edeceğiz. Önümüzdeki dönemde de kadınların üretimine yönelik projelerimiz var. Üretmelerini, kooperatiflerini sağlayacak projelerimiz var. Bu kenti yaşanılır kılan ve örnek kent haline getiren değerli kadınlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Kadınlarımızın yükünü hafifletmek için her türlü projeye imza atacağımı ifade etmek istiyorum.”

Çanakkale Hedef Gazetesi

Anahtar Kelimeler:
çanakkaleülgürgökhan
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol