Öz; “İşçinin bir kez daha kaybı olacak”

CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, Arabulucuk Yasası’nın geçmesi halinde işçinin bir kez daha kaybının olacağını ileri sürdü.

Öz; “İşçinin bir kez daha kaybı olacak”

CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, Arabulucuk Yasası’nın geçmesi halinde işçinin bir kez daha kaybının olacağını ileri sürdü.

12 Ekim 2017 Perşembe 17:20
Öz; “İşçinin bir kez daha kaybı olacak”

CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, TBMM 26. Dönem 3. Yasama Yılı 6. Birleşiminde, 491 sıra sayılı İş Mahkemeleri Kanun Tasarısı maddeleri üzerine CHP Grubu adına Meclis Genel Kurulunda söz aldı. İşçi ve işveren arasındaki anlaşmazlıklarda dava açılmadan önce arabulucuğun zorunlu hale getirilmesini eleştiren CHP’li Öz, “Arabuluculuk yasası zaten mağdur olan ve haklarını aramaya çalışan işçinin bir kez daha kaybı olacaktır” dedi. Konuşmasında “uzlaşma yerine iş veren tarafın işçi üzerinde kuracağı tahakküme şahit olacağız” vurgusu yapan CHP’li Bülent Öz, şunları söyledi: “Şu an görüşülmekte olan kanun tasarısı, İş Kanunu'yla ilgili birçok düzenlemeyi barındırmaktadır. Bu tasarının en önemlisi de ara buluculuk düzenlemesidir. Hükûmet, söz konusu ara buluculukla ilgili kanun tasarısının yasalaşması hâlinde, işçilerin haklarının daha iyi korunacağını ve işçilerin haklarını daha kısa sürede elde edeceğini iddia etmektedir. Gerçekten, kanunun yürürlüğe sokulma amacı işçilerin haklarını korumak mıdır, yoksa on beş yıldır olduğu gibi takiyeyle gerçekleri gizleyip işçilerin tam karşısında yer alıp sermayenin çıkarlarını korumak mıdır? Söz konusu kanun tasarısı, işçinin birçok hakkını yasal yollardan aramadan önce Arabuluculuk Kurumuna başvurmasını zorunlu hâle getirmektedir. Arabuluculuk Kurumuna müracaat etmeniz durumunda, mahkeme masraflarının haricinde Arabuluculuk Kurumu için ayrıca bir ücret ödemeniz gerekmektedir. Bu da işçinin hakkını aramasının önünde yeni bir engel olarak karşımıza çıkmaktadır.  Ayrıca, uzlaşma iki eşit taraf arasında gerçekleşir. Eşit olmayan taraflar arasında uzlaşma gerçekleşmeyecek, güçlü taraf görece zayıf taraf üzerinde tahakküm kuracaktır ve ara buluculuk kurumunda uzlaşma yerine iş veren tarafın işçi üzerinde kuracağı tahakküme şahit olacağız maalesef. Bu yasa bizi sosyal devlet ilkesinden uzaklaştıracak ve eşit güce sahip olmayan tarafları karşı karşıya getirecektir. Örneğin Arabuluculuk Kurumuna başvuruda bulunan işçinin 20 bin TL tutarında işçilik hakkı olduğunu varsayalım. İşçi Arabuluculuğa başvuracak ve başvuru masrafını ödeyecek. Daha sonrasında işveren işçiye hakkı olan tazminat ve hakkın çok altında teklifte bulunacaktır. İşçinin düşüncesi de bu teklif karşısında "Ben zaten Arabuluculuk için masraf yaptım. Şimdi bu teklifi kabul etmezsem mahkeme için yeniden masraf yapacağım. Buna da maddi olarak gücüm yok. En iyisi ben bu teklifi kabul edeyim." olacaktır. Görüldüğü üzere, burada kâğıt üstünde bir uzlaşma olmasına rağmen gerçeğe baktığımızda güçlü tarafın zayıf taraf üzerinde tahakküm kurduğunu ve isteklerini kabul ettirdiğini görüyoruz” dedi.

“Yargı süresini kısaltmayacak aksine uzatacak”

“Ayrıca, Türk yargısının nasıl yürütüleceğine ilişkin usulleri belirleyen Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda yargılama sırasında iki tarafın uzlaşmasını engelleyen bir düzenlemesi bulunmamaktadır” diyen Öz; “Her iki taraf da yargılamanın yürütüldüğü esnada şartlarda anlaşıp uzlaşabilmektedir. Bu nedenle tarafların uzlaşmasını sağlamak amacıyla yeni bir kurumun icat edilip bir de bu kurumun zorunlu hâle getirilmesinin herhangi bir gereği bulunmamaktadır. Tarafların yargılama esnasında uzlaşmasının önünde herhangi bir engel olmaması nedeniyle zorunlu hâle getirilen arabuluculuk kanunu yargılama sürelerini kısaltmayacak, aksine yargılama sürelerini uzatacaktır. Eğer Hükûmet yargılama sürelerini kısaltmak istiyorsa mahkeme ve hâkim sayılarını artırmalı, gereksiz yere açılan ve yargılamayı herhangi bir şekilde olumlu yönde etkilemeyen duruşmaların yapılmasının önüne geçmeli, hâkim ve savcı alınırken kişilerin akrabalarına veya referanslarına bakmak yerine, liyakate önem vermesi gerekmektedir. Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, bu kanun ne yargılamanın kısalmasına ne işçinin hakkını daha rahat elde etmesine hizmet edecektir. Bu kanun, işçiye, emekçiye ve emeğe hizmet etmeyecektir. Bu tasarıyla, iddia ettiğinizin aksine, işçinin haklarını görmezden gelmiş olacaksınız. Bu bağlamda, sizi işçinin, emekçinin taleplerini duymaya, dinlemeye davet ediyoruz. AKP Hükûmetini günü kurtaracak politikalar üreterek ülkemizi OHAL'le yönetmeye değil, adaletli yönetmeye davet ediyoruz. OHAL'le üretilen politikalar gibi, bu yasa değişikliği de işçiyi, emekçiyi, emeği, kısaca ülkemizi baskı altına alacaktır diyorum. Bu tasarıya bu hâliyle karşı çıktığımızı bildiriyorum” şeklinde konuştu.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Anahtar Kelimeler:
ChpMeclisözArabulucuk
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol