‘Troya İkliminde Ezine; 5000 Yıllık Serüven’

Ezine Gazi İlkokulu’nda 2018 TROYA yılı kapsamında “Troya İkliminde Ezine; 5000 Yıllık Serüven” temalı konferans düzenlendi. Konferansa Dr. Halil Ersin Avcı konuşmacı olarak katıldı.

‘Troya İkliminde Ezine; 5000 Yıllık Serüven’

Ezine Gazi İlkokulu’nda 2018 TROYA yılı kapsamında “Troya İkliminde Ezine; 5000 Yıllık Serüven” temalı konferans düzenlendi. Konferansa Dr. Halil Ersin Avcı konuşmacı olarak katıldı.

21 Aralık 2018 Cuma 15:10
‘Troya İkliminde Ezine; 5000 Yıllık Serüven’

2018 Troya Yılı kapsamında Gazi İlkokulu’nun düzenlemiş olduğu konferans yoğun ilgi gördü. ‘Troya İkliminde Ezine 5000 Yıllık Serüven’ temalı konferans Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Halil Ersin Avcı’nın etkileyici sunumu ile gerçekleştirildi. Konferansta Ezine ve çevresinin 5000 yıllık tarihi serüveni içinde Dünya tarihi ve Avrupa kültürüne etkileri üzerinde duruldu. Troya, Alexandria Troas, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet tarihi dönemlerinde Ezine ile ilgili aktarımlar davetliler tarafından ilgi ile dinlendi. Özellikle işgal yıllarında Ezine’nin direnişi ve işgalin sona ermesinde Uluslararası etkileri açısından Ezine tarihi ile ilgili bölümde Dr. Halil Ersin Avcı’nın verdiği bilgiler katılımcıları heyecanlandırdı. Ezine Oduniskelesi’nden 1800’lü yıllarda günlük kalkan gemilerle Fransa, İngiltere ve Amerika’ya meşe palamutu, deri, granit ve benzeri ürünlerle ihracat yapıldığı bilgisi dikkat çekti. Troia Savaşlarının Ezine’de gerçekleştiğini vurgulayan Dr. Avcı, Hector, Priamos, Paris, Helen, Achilles gibi kahramanların tamamının Ezine’de yattığını ve bunun Ezine için büyük bir turizm potansiyeli demek olduğunu ifade etti. Dr. Avcı, Ezine’nin İncil’de de bahsedilen Alexandria-Troas’a da sahip olduğunu anlattı. Ezine’nin Batı Anadolu’daki ilk devir Türk-İslam yerleşim yerleri arasında müstesna bir yere sahip olduğunu, Akıncı Beyi Kemal Bey, Karesioğlu Yahşi Bey gibi erken dönem Türkiye tarihi için çok büyük kişilerin Ezine’deki eserleri ve kabirlerini anlatan Dr. Avcı, Ezine’nin ilk devir Osmanlı eserleri arasında en büyük hamama sahip olduğunu dile getirdi. 19. yy’dan Atatürk’ün Ezine ziyaretine kadar olan süreci de ana başlıkları ile anlatan Dr. Avcı’nın konuşması dinleyicilerden büyük ilgi gördü. Okul Müdürü İsmail Çetinkaya, Ezine Gazi İlkokulu’nun eğitim çevresine etkileri, olumlu katkıları ve iletişim kanallarını etkili kullanma hedefleri doğrultusunda geliştirdiği projeler ve programlar çerçevesinde önceki hafta da Aile Eğitimi Semineri kapsamında verilen Dr. Gürkan Ergen’in konferansının da ilgi odağı olduğunu ve benzeri faaliyetleri sürdüreceklerini dile getirdi. Gazi İlkokulu öğrencileri, Dr. Halil Ersin Avcı’ya çiçek takdim etti. Okul Aile Birliğinin günün anısına dair hazırlattığı el yapımı kaligrafik tabak ve saat İlçe Milli Eğitim Müdürü Orhan Akman tarafından programın sonunda Dr. Avcı’ya takdim edildi.

Çanakkale Hedef Gazetesi

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol